pátek 18. října 2013

Boršč s fazolemi

Celý podzim, zima a potažmo i jaro je u nás ve znamení dýní, zelí a kořenové zeleniny. Ráda používám to, co je dostupné u nás a ne co vyrostlo ve sklenících kdesi v Holandsku (v lepším případě). Proto se většina mých receptů od teďka ponese v duchu mrkve, celeru, zelí, petržele a jiných českých pokladů. Škoda, že jsou v české kuchyni opomíjeny a používají se většinou jen na svíčkovou...

Sice je tato ruská (ukrajinská nebo maďarská) specialita plná zeleniny, ale i tak se dá lehce ozdravit. Tak směle do toho!


Boršč s fazolemi
(4-6 porcí)

Suroviny:
200 gramů fazolí v suchém stavu / 500 gramů uvařených fazolí
4 mrkve
1 - 2 červené řepy
1 malý celer
1/2 malé hlávky bílého zelí
1 velká cibule
2 polévkové lžíce oleje
3 polévkové lžíce tahini pasty + trocha na ozdobu
2 čajové lžičky uzené papriky
1/2 čajové lžičky soli
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
3 - 4 polévkové lžíce umeocta
2 polévkové lžíce omáčky Shoyu nebo Tamari
horká voda
nakrájený pórek na ozdobu


Postup:
  1. Pokud nemáte uvařené fazole, začněte s jejich přípravou. Přes noc namočéné fazole propláchněte, zalijte čistou vodou a uvařte do měkka.
  2. Oloupejte mrkev, řepu, celer a cibuli. Ze zelí odstraňte pár vrchních listů a opláchněte.
  3. Mrkev nakrájejte na proužky, řepu a celer na kostičky, zelí nakrouhejte. Cibuli nakrájejte na jemno.
  4. V konvici si uvařte vodu.
  5. V hrnci rozehřejte olej a cibulku chvíli restujte. Přidejte 1/2 čajové lžičy soli, 2 čajové lžičky uzené papriky, promíchejte a ještě chvíli restujte.
  6. Po necelé minutě přidejte nakrájenou zeleninu a zalijte horkou vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Přidejte 3 polévkové lžíce umeocta, nové koření a bobkový list. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 15 minut.
  7. Odstavte a vyjměte bobkový list a nové koření.
  8. Do větší mísy dejte stranou asi dvě třetiny uvařené zeleniny. V hrnci vám tedy zbyde třetina zeleniny a všechna voda.
  9. Směs v hrnci promixujte ponorným mixérem do hladka. Oddělenou zeleninu zpět do hrnce, přidejte uvařené fazole a nechte společně krátce prohřát.
  10. Odstavte a přidejte tahini pastu, sójovou omáčku a dle chuti můžete přidat umeocet. Promíchejte.
P.S.: K takovým hutným polévkám se skvěle hodí kukuřičný chlebík nebo kukuřičné supermuffiny. Ale i kvalitní kváskový chléb je dobrá volba :)

8 komentářů:

  1. Skvela polevka. Velmi ocenuji caste pouziti tahini v tvych receptech :) Pouzivam stejnou znacku jako ty. Umeocet jsem mela vzdy od Country life, je chutove podobny tomu od Sunfoodu?
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tahini miluju :D Příjde mi to taková nejlepší forma zahuštění a zjemnění. Kam se hrabou všechny sojový a ovesný smetany... Umeocet od Country Lifu jsem měla jen jednou a jestli si dobře vzpomínám, tak mi přišel více slaný... Ale to je subjektivní, oba octy najednou jsem nikdy nekoštovala.. ;)

      Vymazat
  2. Ja tez :) Spolecne s miso a curry pastou je to jedna z polozek, ktera malokdy chybi v nasi lednici. Jinak ja bych take do vseho sypala cernou sul. S ume od CL se musi opravdu opatrne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, černá sůl je super! Teď jsem jí teda dlouho nepoužila, ale taky jí mam moc ráda... Ze zvědavosti jsem si ty umeocty vygůglila a od CL má 35% soli a sunfood 20,5%... Takže to asi nebyl jen můj pocit ;)

      Vymazat
    2. Jee, dekuju. Takze priste urcite sunfood :)

      Vymazat
  3. Dobry den, este som sa nestretla s ,, uzenou paprikou.. :/ kde by som ju zohnala?
    Dakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mají třeba ve stáncích s kořením na trzích, v Marks and Spencer, ale už jí začala vyrábět i Vitana ;)
      http://vitana.cz/cs/product/view/846

      Vymazat
  4. Boršč fakt miluji. Když jsem chodila na prodlužování řas do salonu beautiful-me.cz/prodluzovani-ras , tak jsem se vždycky stavovala na polévku, kterou jsem si nechávala dávat do kelímku a pak jí jedla na lavičce kousek od Jiřáku. Prostě taková ta pohodička, kdy se člověk cítí krásný, obdivovaný a ještě u toho jí tuhle dobrotu. Co víc si přát? :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)