úterý 8. října 2013

Grilovaná polenta

Nene, dnes žádná kupička zrní k obědu nebude. Mám sice všechny možné krupky, bulgury a rýže velmi ráda, ale občas je třeba změna na talíři. Dopřát si něco, díky čemu se zase můžu cítit jako normální člověk a ne "hlodavec". Něco, na co budou mít chuť i mí skeptičtí kolegové. A tím něčím je, tradá, grilovaná polenta. Na talíři vypadá velmi efektně a chutná prostě skvěle.

Nevím, čím to je, ale mám takový pocit, že hodně lidí se polenty, potažmo kukuřičné krupice bojí. Neprávem. Z kukuřičné krupice lze vykouzlit spoustu zajímavých pokrmů, od sladké bublaniny, přes muffiny až po křupavé polentové hranolky. Nebo jako základní korpus na slaný koláč. Nápadů je spousta. A navíc je to tak jednoduché...

Grilovaná polenta
(4 - 6 porcí, inspirace zde)

Suroviny:

Na polentu:
400 gramů kukuřičné krupice
1,5 litru vody
1 čajová lžička soli

Na marinádu:
6 polévkových lžic sójové omáčky Shoyu nebo Tamari
4 polévkové lžíce oleje
4 stroužky česneku


Postup:
  1. Polentu si uvařte s dostatečným časovým předstihem, nejlépe den předem. Do hrnce nalijte vodu a přidejte 1 lžičku soli. Vodu přiveďte k varu a za stálého míchání vsypejte kukuřičnou krupici.
  2. Přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud nebude polenta hotová. Poznáte to tak, že se při zamíchání začně odlepovat od stěn hrnce a vařečka bude v kaši stát.
  3. Uvařenou polentu rovnoměrně rozprostřete do pekáče, který bezprostředně před tím vypláchněte studenou vodou. To aby se nám polenta nelepila.
  4. Nechte vychladnout.
  5. Zcela vychladlou polentu nakrájejte na požadované tvary. Mně se nejvíce líbí trojúhelníčky.
  6. Troubu zapněte na 190°C.
  7. Připravte si marinádu ze sójové omáčky, oleje a rozmačkaného česneku.
  8. Pekáč vyložte pečícím papírem a jednotlivé kousky polenty na něj naskládejte a potřete vytvořenou marinádou.
  9. Pečte 20 - 30 minut, dokud nebude polenta nazlátlá.
P.S. Pokud vám zbyla nějaká marináda, můžete polentu v průběhu pečení otočit a pomazat marinádou, ale není to nutné. Bude dobrá i když je potřená pouze z jedné strany.



14 komentářů:

  1. Dnes jsem to dělala k večeři, nic moc, zklamalo mě to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, to mě mrzí.. Někomu třeba nesedne chuť polenty, možná by bylo dobré přidat oblíbené koření. A nechat propéct do křupava...

      Vymazat
  2. Polenty jsem se vždycky bála. Většinou mi z ní totiž vznikla neforemná kaše absolutně bez chuti. Tohle je ale skvělý recept. I přítel si to pochvaloval. Než jsem polentu dala do pekáče, přidala jsem do ní ještě trochu kmína a oleje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TAk super! :) Grilovaná polenta má snad milion variací, jen se přidá koření a pokaždé to bude jiné :)

      Vymazat
  3. Tiez nam to velmi chutilo, az ma z toho bolelo brucho, ako som sa dojedla :-D pridala som este korenie Paserak ... luxus!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že chutnalo a zároveň se omlouvám za bolebřich :)

      Vymazat
  4. Moc děkuji za inspiraci s pečenou polentou. Dlouho jsem se k ní odhodlávala. Naprosto bez chyby a jednoduché. Dělala jsem bez česneku, aby to jedl i náš syn a nestíhala jsem mu přidávat. Vrstvu polenty jsem udělala asi 1cm a olej rýžový. Velká MŇAMINA!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nízká vrstvička se propeče pěkně do křupava :) Rýžový olej jsem ještě nezkoušela, ale co vím, tak je na tepelné úpravy velmi vhodný, takže dobrá volba ;)

      Vymazat
  5. Perfektní! Už dlouho jsem ji chtěla udělat, dostalas mě teď k tomu až Ty, díky. Naše třináctiměsíční dcera jedla i česnekovou variantu. Zkusili jsme půlku s marinádou a půlku jen s oliváčem a pak nasladko.
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  6. Výtečné, moc jsme si pochvalovali :p ..zařazuji mezi oblíbené recepty. K tomu se servírovala křenová omáčka s tahini (taky super nápad) a vařené fazole adzuki.

    OdpovědětVymazat
  7. Výborné to je :-). Udělala jsem k tomu omáčku z červené čočky a mrkve a i mé masožravé já si naprosto lebedí a jde si přidat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam to bych si taky dala! Jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)