sobota 3. května 2014

Nejlepší bezlepkové palačinky

Sice netrpím celiakií a mohu si dovolit i klasickou variantu palačinek, ale ráda dávám inspiraci i lidem, kteří takové štěstí nemají. A bezlepkové palačinky bez vajíček? To je sakra výzva. Zkoušela jsem všechny možné typy - kukuřičné, pohankové, jáhlové, ale žádné z nich nesahaly rýžovým ani po kotníky.
A co víc? Na tyto palačinky nepotřebujete mouku! Večer jen dáte namočit suroviny, ráno proženete mixérem, hodíte na pánev a pak a už si jen užíváte tu chuť. I samotné jsou moc dobré, osobně bych žádnou náplň ani nepotřebovala. Avšak proč si nedopřát neobyčejně královskou snídani?


Bezlepkové rýžové palačinky
(2 porce - možná by stačilo i na 3 porce, ale víte jak to u palačinek chodí... )

Suroviny:
250 gramů kulatozrnné (krátkozrnné) neloupané rýže
200 ml vody
40 gramů vlašských ořechů
1 hruška
špetka soli

+ kokosový olej na pánev

+ oblíbená náplň - u nás horká směs hrušek s rozinkami, skořicí a tahini


Postup:



  1. Rýži pořádně propláchněte, properte, zalijte vodou a nechte přes noc namočené.
  2. Vlašské ořechy dejte do menší misky, zalijte vodou a také nechte přes noc namočené.
  3. Ráno rýži slijte, ještě jednou propláchněte a dejte do koktejlového mixéru, přidejte omytou nakrájenou hrušku, propláchnuté odmočené ořechy, špetku soli a 200 ml vody.
  4. Mixujte na vysoké otáčky, dokud nedostanete hustší hladké těsto, trvá to asi dvě minuty.
  5. Pánev lehce vymažte kokosovým olejem, rozehřejte a tvořte palačinky. (já pánev vymazávám pomocí papírového ubrousku, kterým naberu trošku oleje a rozetřu po pánvi)
  6. Na pánev vylejte naběračku těsta, rozprostřete buď nakláněním pánve nebo pomocí lžíce a nechte, dokud nebude i povrch dokonale suchý.
  7. Obracečkou nadzvedněte okraje po celém obvodu, palačinku opatrným pohybem jakoby  odlepte ode dna a poté zkuste otočit. Neuspěchejte to, nebo palačinku roztrhnete.Těsto se nechová jako klasické palačinky, může se zdát, že se připalují, ale nepanikařte. Opravdu je třeba je jen lehce odlepit. Pokud to nepůjde, použijte trochu síly a vemte si na pomoc nějakou dřevěnou obracečku, která pánev nepoškrábe. Otočte a nechte opéct i z druhé strany.



Možná to vypadá složitě a možná jen já mám blbou pánev, ale takhle musím postupovat téměř u všech placek a palačinek... Je to o cviku ;)

Osvědčilo se mi dělat palačinky sice trochu déle, ale na menším teple (z 12 možných teplotních stupňů dělám na 7 max 8).

Pokud budete palačinky podávat hned, jsou takové křupavější. Pokud je budete vrstvit na sebe a podávat za pár minutek, trochu zvlhnou a budou se chovat jako úplně normální palačinky ;)




65 komentářů:

  1. Ahoj, jak prosím děláš tu náplň? Jinak recept vypadá fantasticky, určitě brzo vyzkouším :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pánvi nechám rozehřát kokosový olej, hodím na to nakrájenou hrušku, jablko, rozinky, špetku soli a chvíli restuju, pak podleju vodou a nechám tak 10 minut dusit. Nakonec si rozmíchám asi lžíci tahini s trochou vody, citronove šťávy a skořice a naleju to k ovoci :)

      Vymazat
  2. Ahoj, dnes byly k večeři.. nebyla hruška, tak jsem přidala víc vody a byly báječné!! Normálně jde vždycky první palačinka do koše.. :( ale tady se povedla hned první a všechny další!! Usmaženou palačinku jsem dala na talíř a přiklopila dalším, takže za chvilku polevily a daly se krásně smotat! Perfektní recept, z "neklasických" zatím nejlepší. Díky moc za inspiraci!! Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já myslela, že syndromem nepovedené první palačinky trpím jen já :D Neumím si tento jev vysvětlit, ale také to tak mám - i u obyčejných palačinek... Jsem moc ráda, že žádná palačinka neskončila v koši a že jsem včera nemusela moc škytat při Vašem nadávání :D
      A super, že to šlo i bez hrušky, ona tam je spíše kvůli chuti a vláčnosti ;) Zkoušela jsem palačinky z různých mouk, ale nakonec se mi nejvíc osvědčila tato varianta, kdo by řekl, že to může být tak jednoduché, že...

      Vymazat
  3. Tak jsem právě po snídani :) palačinky byly prostě úúúúúžasné!! Teda čekala jsem, že mě nezklamou, ale takovou pochoutku, to jsem tedy nečekala :) ještě jsem si přidala do těšta trochu skořice, což je po kokosu moje další závislost ;) a nemělo to chybu. No a také jsem přemýšlela nad hrozbou jménem "První placka", do koše neputovala (to mi zas přišlo líto..), snědla jsem ji tak jak byla -potrhaná- ale všechny ostatní klouzaly z pánve téměř samy.. :) čím to je, nevím, každopádně k zamyšlení to rozhodně stačí! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, ono palačinky jsou celkově ošemetná záležitost, může být stejné těsto a někomu se povedou, někomu ne... :o
      Skořice je moc dobrá, také jí hojně využívám :) A první palačinky jsem dříve vyhazovala, teď z nich dělám trhanec :)

      Vymazat
  4. Ahoj,taky se musím připojit s pochvalou!!!
    Dneska byly k snídani a prostě skvělé :) jen jsem dala jablíčko, hruška se doma nenašla :)
    A když už píšu.....zkusila jsem už několik tvých receptů a žádný nezklamal, jídla jsou skvělá a tímto moc děkuji za inspiraci!!!
    Taky všelijaké povídání a rady o jídle a surovinách je bezva!
    Semtam se na fb pochválím nějakým svým výtvorem podle tvého receptu a vždy připojím odkaz na recept, podle kterého jsem to stvořila, tak doufám, že ti to nevadí?
    Zlatka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :)
      Tak super, že se daří palačinky udělat i jiným lidem. Trochu jsem se bála, že se strhne vlna negativních komentářů, že se jim palačinky trhají, tak jsem moc ráda, že se vede i ostatním :)
      Samozřejmě, že nevadí, naopak! Budu ráda, když zde lidé narazí na něco, co je třeba zaujme :)
      A děkuji za milá slova :)

      Vymazat
  5. Vypadá to úžasně, kdybych se teď nepokoušela být co nejvíc RAW tak určit ěhned vyzkouším.. ovšem všechny ostatní recepty RAW jsou už na seznamu! Díky za ně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Nojo, tak třeba si někdy povolíte i něco neRAW ;) RAW recepty určitě budou přibývat, ale teď mám nějaké období, kdy mám chuť spíš na vařené... :o

      Vymazat
  6. Nezkoušela jste je i z jiné rýže? Já dnes z černé.. no jednak jsem tam musela přidat ne 200ml, ale 600ml aby to mělo aspoň trošku tekutou konzistenci jako na obrázku :-)) a pak se palačinky na povrchu strašně připalují a uvnitř jsou pořád "bablavé" a ani otočit moc nejdou.. tak mám mísu rozmixované rýže a budu ji asi muset sníst jako kaši.. Nebo Vás napadá, jak to zachránit, prosím? :-) Asi to bude i tou rýží, černá tak nelepí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, to mě mrzí...
      S černou rýží zkušenosti bohužel nemám vůbec žádné.
      Palačinky jsem zkoušela jen z kulatozrnné, která je přeci jen více škrobovitá a lepí... A popravdě ani jinou variantu zkoušet nechci, právě proto, že se bojím, že basmati, nebo klasická dlouhozrnná fungovat nebudou...Ale těch 200 ml mi sedí (po namočení rýže přes noc) - když jsem dala více, těsto bylo moc řídké a měla jsem podobné problémy jako vy...
      Asi bych si poradila stejně, udělat si z ní kaši a nebo zahustit nějakou moukou a dát ještě šanci palačinkám...

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď :) Udělala jsem z toho nákyp a je to dobrý :-)) a příště to zkusím z té samé co vy.. ono když tam té vody bylo 200ml, tak to byla hustá kaše co nešla odlepit ze lžíce, natož nějak rozprostřít na pánev. Je to zvláštní, ale asi černá rýže potřebuje více vody, přesto, že byla namočená přes nos. Snad příště, díky ;)

      Vymazat
    3. Aha, až takhle husté... Hm, možná saje více no, těžko říct.. Černou rýži jsem ještě ani neviděla, snad jen v receptech na netu... Zkuste to z té kulatozrnné, snad mě nebudete proklínat :o

      Vymazat
  7. Hlásím že palačinky úspěšně usmaženy a snězeny. A byli opravdu skvělé. Přítel byl nadšený, a ani pro péjsky nezbylo :-)...
    Dušené hruštičky, domácí lískooříšková nutela, rýžová šlehačka a meruňkový džem.... Mňamka. Móc děkujem za skvělý recept.
    A hnedka jdu vybírat něco na oběd...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda :) A pejsci mají určitě i jiné dobroty :)
      Oo, rýžová šlehačka... Nechala bych si líbit :D

      Vymazat
  8. U nás taky odzkoušeno. Dcera zbaštila čtyři (dost velké palačinky) a to jsou jí teprve tři. Manžel palačinky nejí (ani ty normální), nicméně zvědavec ochutnal můj výtvor a následně snědl tři jen tak po obědě :-))) Mě chutnaly strašně moc, měla jsem je s jahodovo-rebarborovou marmeládou a snědla jsem je dřív než jsem si vzpomněla, že jsem si na ně chtěla dát i povidla. Největší bonus, že se fakt nepotrhala ani ta první!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky! To je úspěchu a i bez potrhané první palačinky :) Jsem ráda, že chutnalo!

      Vymazat
  9. Tak to je bomba recept! Bohužel zrovna nemám po ruce kulatou natural, tak zkusím z bílé kulaté a poreferuju výsledek :) Jen nechápu, proč se má voda z rýže po namáčení slít?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TAk doufám, že se povede :) Já mam vyzkoušenou jen tu naturalku :)
      Vím, že každý to cítí jinak, ale u mě vede pocit, že slít :o Naučila jsem se to tak dělat u všech obilnin. Voda mi po máčení příjde špinavá a i trochu "nakvašená". Vše má pro a proti, sice se odplaví část rozpustných B vitamínu, ale na druhou stranu vypláchnu kyselinu fytovou, která jinak brání vstřebávání živin...
      Kdybyste slívat nechtěla, tak bohužel nemám odměřené množství vody, kterým večer zalít a ráno jen mixnout :o

      Vymazat
    2. Použila jsem k namočení 250 ml vody (neslévala jsem) a bylo to evidentně málo, i když jsem pak postupně přilévala. Těsto se zdálo opravdu řídké, ale první hotové palačinky připomínaly syrový rýžový papír :D Dělala jsem naslano s kopřivovým špenátem (takže místo hrušky mrkev), tak se palačinky trochu rozmočily a bylo to jedlé. Příště přenechám experimenty zkušenějším, oželím trochu těch vitamínů a budu se radši držet receptu ;)

      Vymazat
    3. 250 ml bude málo, to téměř vše rýže nasaje a bude nutno něco přilévat... Těsto by mělo být spíše hustější... Mamina mě o víkendu překvapila a udělala nám k obědu tyto palačinky na slano - a povedly se jí báječně!! Až to odzkouším a nafotím, tak uveřejním i slanou variantu ;)

      Vymazat
  10. Dobrý den,
    už dva dny študuju Váš web a jsem nadšená. Všechno pěkně polopatě vysvětlené, aby si poradit i takový začátečník, jako já.
    Dnes jsem se vrhla na palačinky a celkem zmizely. Manžel jenom diplomaticky poznamenal, že je poznat, že jsou jiné, do dcery zmizely dvě s ovocem jako "zákusek" po večeři. Musím ale říct, že křupavější zůstaly i po odležení a že se trochu lepí na zuby (právě dojídám třetí :-)). Je to standard nebo je někde chyba? Místo hrušky jsem dala jablko, jak tady někdo psal, jinak jsem se držela receptu.
    Děkuju, Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,
      děkuju moc!
      Manžel je diplomat, to se musí nechat :)
      Jablko-hruška, to by nemělo mít žádný vliv... Abych pravdu řekla, já jsem zvyklá, že je vše takové mokřejší a mazlavější, tak možná jsem to nepovažovala za vadu na kráse :o Možná ano, nemám srovnání s obyč palačinkami, protože už experimentuji tak dlouho, že nestíhám dělat normální varianty :D
      Jediné co mě napadá je, že bylo třeba moc vody (ono přeci jen, každá rýže je jinak savá, je to velmi proměnlivé) a potom mohly být mazlavější... Příště zkuste přidávat vodu postupně, aby těsto bylo trochu hustší ;) Třeba to pomůže...

      Vymazat
  11. Palačinky byly dobré, hlavně úžasně jednoduchá příprava, mně i dětem chutnaly (manžel by asi brblal, ale nebyl doma) a odlehčení od lepku se hodí. Osobně nemám moc ráda bezlepkové pokrmy z bezlepkových mouk (nemyslím směsi, ale např. koláč z kukuřičné mouky, sušenky z jáhlové mouky...), je to takové divné, nepochutnám si na tom, chuťově se mi zdá mnohem lepší používat celé bezlepkové obiloviny, raděj si dám sladký jahelník než bezlepkovou bábovku. Chválím bezva recept a my určitě zopakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně mám chuťově také radši klasiku (špaldovou, ječnou mouku, atd.), ale kvůli blogu zkouším bezlepkové varianty, aby si zde našel každý něco ;) Ale tyto palačinky mi příjdou úžasné, není tam žádný kompromis co se týče chuti a jak píšete, jsou jednoduché :)
      Tak až nebude manža doma, můžete si opět pošmáknout ;)

      Vymazat
  12. Děkuji za receptík, určitě vyzkouším....pač já to schytala, jsem celiak :o( hezký den, Štěpka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač ;) Nevěšte hlavu, i bezlepkově se dají vykouzlit výborná jídla ;)

      Vymazat
  13. Jen bych chtěla podotknout k lepivosti prvních palačinek, kouzlo je ve správně nahřáté pánvi. Většinou se lepí ta první proto, že není pánev dostatečně horká, ale taky se mi občas zadaří to nevychytat... a receptík naprostá bomba hlavně tím, že to jde bez mouky. Dávám palce nahoru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc ;) a děkuji za radu, příště to zkusím rozpálit do ruda :D Ať i ta první palačinka stojí za to!

      Vymazat
  14. Dostali jsme ráno chuť na palačinky a vzpomněla jsem si na tento recept, který se mi osvědčil, jenže nebylo nic nachystane. Tak vyměnila ryzi za ryzovou mouku. Vysledek tristní, strasne se to lepilo, nedaly se prakticky otocit. Nemate nějakou variantu bez přípravy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jajaj, ono při dělání bezlepkových dobrot se člověk musí naučit na vše myslet předem... Rýžová mouka, aby se netrhala, musí také řádně nabobtnat, přes noc nejlépe... To samé platí pro kukuřičnou, i když před kukuřičnými palačinkami mam velký respekt... Možná zkusit pohankovou mouku (pokud jste celiak), tam stačí nechat odležet čtvrt hoďky... No a pokud lepek nehrotíte, nejlepší jsou z jemné špaldové mouky + voda + trochu oleje, těsto spíše hustší konzistence než klasické palačinkové s vejci...

      Vymazat
  15. Rýži jen namočíš, nemusíš vařit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevařit ;) V tom je právě ten fígl, odmočená a následně rozmixovaná rýže se pak chová jako nabobtnalá rýžová mouka, ne-li lépe. Z uvařené rýže by to byla blemca ;)

      Vymazat
  16. Dobrý den, asi před půl rokem mi diagnostikovali celiakii, takže když jsem napsala do vyhledávače "bezlepkové palačinky", moje srdce zaplesalo nad tímto receptem. Přečetla jsem si komentáře, všechny pochvalné, což moji zvědavost umocnilo. Běžela jsem do zdravé výživy nakoupit suroviny a hurá na to. Vše přesně podle receptu, až na ten výsledek. :-( Nejenže se mi nepodařila "odlepit" první palačinka, ale ani druhá, třetí a čtvrtá. Ha, mám špatnou pánev nebo jsem vrták. Vzala jsem si tedy pánev na volská oka, kde se mi palačinky konečně dařily odlepit, na pohled krásné, dozlatova upečené....

    Možná je to tím, že s bezlepkovou dietou teprve "začínám", ale klasické palačinky to chuťově moc nepřipomíná. Na povrchu křupavé, uvnitř rozblemtané. A to jsem je měla opravdu tenké. Když jsem je vyskládala na sebe, tak se k sobě přilepily. Možná jsem někde udělala chybu.... Je možné, že by výsledek byl ovlivněn tím, že jsem rýži a ořechy nechala namočené déle? Nachystala jsem si je večer a příprava musela počkat až jsem se vrátila z práce kolem 16:00 hodiny.

    Ale každopádně za recept děkuji, protože zkušenost je nesdělitelná! :-)

    Přeji hodně úspěchů.

    Petra S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci, každý komentář me donutí zamyslet se nad tím, jaké všechny detaily jsou v receptech důležité..
      A ano, může to být dlouhým máčením. Ani ne tak u ořechů, jako u té rýže. Přeci jen, za dvojnásobek času stačí "nacucat" více vody a potom by nebylo třeba jí přidávat tolik při mixování. By mělo být trochu hustší, ne jako na klasické palačinky...


      Chuťově to palačinky z pšeničné mouky ani moc připomínat nemůže... V pšeničné mouce je onen lepek, který je dělá gumovější a kompaktnější. Toho se prostě z bezlepových surovin dosáhnout nedá. Ale už jsem vyzkoušela bezpočet receptů na bezlepkové palačinky a tyto jsou opravdu nejlepší ;) Jen se musíte odprostit od toho srovnávání s klasikou, takové bohužel nebudou ;( Ale věřím, že časem Vaše chuťové pohárky ocení i tuto variantu :)

      Budu moc ráda, pokud recept nezavrhnete a dáte mu ještě šanci :)

      Vymazat
  17. Krásný den přeji, ráda bych pochválila tyto palačinky, příprava byla super snadná a ráno jsem je stihla připravit svojí dcerce než jsme pelášily do školky. Chutnaly i jí, která je měla s marmeládou, ale ta náplň z hrušky byla neskutečně dobrá!! Kam se hrabou palačinky s marmeládou, moc jsem si pochutnala a už jiné dělat asi nebudu. Jsou zdravé, rychlé a s hruškovou náplní prostě úžasné :-) :-) :-)Taky se musím podělit s tím, že mi palačinky zůstaly a tak jsem je uskladnila v lednici. PO vytažení byly troška tuhé na jídlo, tak jsem je napařila a byly opět jako nové :-) Moc děkuji za recept :-) Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Jsem ráda za každé echo, že recept funguje ;)
      Jojo, je to rychlovka a hlavně žádná mouka, hrudky, nic :)
      V lednici mi nikdy nezůstali, ale také bych asi řešila napařením, hezky jste si poradila :)

      Vymazat
  18. Vyzkoušeno.... Prostě jedním slovem 'úžasnééééé¨ Použil jsem rýži jasmínovou s červenou rýží a výsledek parádní. Děkuji za recept. Už jsem se domníval, že si nikdy nebudu moci udělat palačinky (omezil jsem mléko a vajíčka). tento recept mě zachránil :-) David

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším :) A že bude fungovat i jasmínová bych nečekala, přeci jen není tolik škrobová...
      My žijeme bez mléka i vajíček pár let a myslím, že celkem obstojně ;)

      Vymazat
  19. Dobrý den, udělal jsem dnes tyto palačinky přesně podle Vašeho receptu a byly perfektní. Ta chuť a nápad jsou geniální. Těsto je krásně kompaktní a lze jej rozetřít po celé pánvi. Jen jako náplň jsem použil med, vlašské ořechy, mandle a kokos. Moc Vám tímto děkuji za inspiraci a těším se na vyzkoušení dalších receptů od Vás. František

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! Já děkuji, že mi dáváte šanci a recepty zkoušíte :)
      Jako náplň každému co libo :) Jinak už je recept i na pohankové..

      Vymazat
  20. Tak jsem dělala podle Vás pohankové,trochu si je upravila s mlékem ,kešu a jablko a byli výborné ráda k Vám nakukuji a přeji hodně uspěchu Rea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pohankové se chystám opět o víkendu :)
      Super, že koukáte jen na inpsiraci a zařazujete své inovace - tak vznikají ty nejlepší recepty ;)

      Vymazat
  21. je možné místo kulatozrnné rýže použít jasmínovou rýži? chová se podobně?.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně si myslím, že ne, protože jasmínová rýže není tak škrobová... Pán výše sice psal, že jí použil, ale popravdě jsem k tomu skeptická... Jinak mám tu i recept na pohankové a ty fungují stoprocentně ;)

      Vymazat
  22. Snad to nebude nošením dříví do lesa, když taky připojím svou pochvalu ... i když tenhle les je plný dřeva :-)
    Tak já jsem zkusila ty pohankové s troškou perníkového koření - a opravdu jsou překvapivě dobré. Samozřejmě chutnají jinak - logicky, když jsou z něčeho jiného - ale jsou prima.
    Tyhle rýžové šacuju, že budou chutnat víc "klasicky" - takže ty by mohl ocenit i můj konzervativní přítel. Vyzkouším je na něm - a celkem se o výsledek nebojím ... ta náplň s hruškou totiž dělá dojem, že by učinila stravitelnou i papírovou kuchyňskou utěrku :-))

    Já s odpoutáním se od lepku, mléka a vajec právě začínám. Nemusím, ale chci .. A vidím to optimisticky, teď, když jsem objevila tenhle web. Vzhledem k tomu, jak tu vypadá všechno lákavě, tak myslím, že budu to "odpoutání" mít hodně usnadněné :-)
    Taky oceňuji, že recepty jsou evidentně prověřené - a nejednou .. a že jsou u nich užitečné tipy na přípravu, nejenom suchý návod. K receptu čtu vždy ještě celou diskuzi, pak je teprv obrázek celý.. řada vychytávek doklapne ještě tam :-)

    Ve výsledku jsou to regulérně ušetřené spousty času, které by jinak bylo třeba vynaložit, než by se člověk metodou pokus-omyl dostal na vyšší level - co se kvality kuchařských "výstupů" týče. Tak díky, díky, Éthique v. <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásné přirovnání :) Jsem ráda, že mám les plný dřeva a že se Vám recepty líbí ;)
      Rýžové nemají ten pohankový ocásek, ale zase jsou uvnitř trošinku mazlavější.. Možná zkusit kombinaci obojího a vyjde super palačinka :) A děkuji za poklonu hruškové náplni, já jí mam radši než kdejakou marmeládu :)

      Když člověk nemá celiakii, je dle mého názoru uplné vyvarování se lepku zbytečné. Tedy nemyslím konzumovat denně lepek ve formě pečiva, ale třeba taková špalda, ječmen nebo oves ve formě krupek jsou fajn a neumím si bez nich život představit :)

      Tak jestli čtete celé diskuze, tak Vás obdivuji, to máte občas docela na dlouho, ne? Ale je pravda, že i já na jiných webech diskuze ráda pročítám!

      Děkuji za milou zprávu a přeji hezký den :)

      Vymazat
  23. Ahoj, recept vypadá skvěle! Jenom mě tam trápí ty oříšky, vždycky se z nich osypu :/ tak jsem se chtěla zeptat, jestli těsto nějak razantně změní konzistenci, když je vynechám, popřípadě jestli náhodou nevíš, čím je nahradit? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě jednou já :D byl by problém, kdyby se vyměnily hrušky s jablky? Jsem frfňa, omlouvám se :D

      Vymazat
    2. Záměna hrušek za jablka nebude problém ;)
      Místo oříšků zkuste jinou tukovou složku - např. kokosový olej, asi tak čajovou lžičku :) A byla bych trošku opatrnější s vodou, ale snad by to mělo vyjít ;)

      Vymazat
  24. Dnes jsem dělala tohle těsto, které jsem použila do vaflovače a lepší vafle i palačinky/lívance jsem nejedla. Jiné už nedělám, jsou božské :-) Díky Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My vaflovač nemáme, ale nad fotkama vafliček vždycky slintám, tak jsem ráda, že těsto funguje i na ně :)

      Vymazat
  25. Ahojky, tyhle palačinky miluji. Akorát nevím, kde dělám chybu, že je těsto takové hutné a nejde mi z toho ani za mák udělat tenká palačinka, vždycky ho lžíci rozetřu po panvicce, ale není to jako na fotce. Jinak chuťově jsou top! Nemám dát víc vody? Navíc se mi trhají hodně, to taky nevím, jak vyřešit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem třeba už upustila od dávání ořechů a ovoce do těsta, není to nutné ;) Takže základní těsto, ze kterých dělám palačinky (každou sobotu i neděli :D) je: 150 gramů pohanky (loupaná kroupy), 150 gramů kulatozrnné natural rýže namočit spolu přes noc. Ráno sliju, propláchnu, přidám trochu soli, kůru z jednoho citrónu, 1 lžičku kokosového oleje a 300 ml vody. S těmi nemám vůbec žádný problém, i první se mi povede krásně, jen je třeba mít dobře rozpálenou pánev a neobracet, dokud není povrch suchý a kraje se nezačínají zvedat... Ve dvou to ráno sníme z těch 300 gramů (já vim, prasata :D), ale v zásadě na každých 100 gramů namočené obiloviny je 100 ml vody + nějaký olej + koření (kůra, perníkové, sůl, atd.)..

      Vymazat
  26. Dobry deň, tiež sa mi palacinky žial nevydarili, preto by som sa chcela spýtať aká je priemerná doba namáčania ryže?? kedže ja by som si ich chcela pripraviť skôr k obedu, nie na raňajky :-) a či má vplyv, že sa cesto mixuje v koktailovom mixery alebo v mixery s nožom v tvare S ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je máčím přes noc, většinou těch osm hodin... Pokud bych dělala na oběd, namočím večer a nechám až do oběda, delší máčení nevadí, ale kratší by bylo nedostačující ;) A pokud to nejde, zkuste část nahradit pohankou (termicky neupravenými kroupami), ty lépe pojí a jsou měkčí, takže to zvládne skoro každý mixér ;) Určitě mixovat v koktejlovém, v S mixéru (food processoru) to nebude tak jemné a nedokonale rozmixovaná rýže by za prvé dělala tvrdé hrudky a za druhé by těsto nebylo tak jednolité a mohlo by se trhat..

      Vymazat
  27. Děkuji za fantastický recept. Palačinky jsou vynikající. :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Jsou nejlepší na světě! :) Moc díky za recept. Mám ráda i pohankové, ale tyhle jsou bezkonkurenční. Manžel je miluje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! Díky za milý komentář a ať chutnají i příště :)

      Vymazat
  29. A pujdou i na netefonove panvicce? Teflon nechci pouzivat, tak mam litinovou a uz jsem zkousela nekolikrat ruzne varianty veganskych bezlepkovych palacinek a vzdy to skoncilo jen trhancem, tak jsem uz pokusy o palacinky vzdala, ale stale nekde hluboko doufam, ze se to treba jednou povede... :-)
    Dekuji,
    Charlotte

    OdpovědětVymazat
  30. No mě se to právě ve vaflovači potrhalo - na povrchu hnědé,ale uvnitř ne dost pevné.I když byl vymazaný. Vyčistit vydlabáním šel pak relativně snadno,moc přichycené to nebylo,ale přece.No ještě zkusím sledovat přesněji dobu namočení a kdyžtak to namixovat lepším mixerem než tyčovým.Na pánvičce mi šly,ale jen na teflonce a musela jsem taky být opatrná při otáčení a nepouštět se do velikých rozměrů. Jinak mám ten recept ráda,tak ocením jakoukoli radu,jak ho zprovoznit i s vaflovačem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vaflovač nemám, takže vůbec netuším, jak se těsta chovají ve vaflovači, ale lepší rozmixování nikdy neuškodí... Možná bych ubrala trošku vody, pokud to mixér utáhne ;)

      Vymazat
  31. Tak se mi dnes uz povedly vyborne vafle.Vody jsem dala jen 100ml a byly bez orechu, protoze nemam naloupane,takze priste budou s orechy jeste lepsi;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)