pondělí 12. srpna 2013

Borůvkové supermuffiny

Supermuffiny? Co to je? No jednoduše to jsou muffiny, kvůli kterým nemusíte mít vůbec žádné výčitky! Právě naopak. Obsahují spoustu prospěšných látek, takže si tuto dobrotu můžete dopřát s vědomím, že jste pro sebe udělali dobrou věc... Příliš hezké na to, aby to byla pravda?

U borůvkových supermuffinů jsem se inspirovala receptem Sarah z Mynewroots na slané muffiny (na které také recept později přihodím :)) Já osobně tyhle muffiny miluju - a to jak slanou, tak i modifikovanou sladkou variantu. Ale můj přítel tvrdí, že chutnají jako brambory... :o No co, alespoň zbyde víc na mě a navíc - brambory se v některých moučnících také vyskytují a všem chutnají!

Ještě jednou, proč supermuffiny? Odpověď je: borůvky, quinoa, chia semínka a kukuřičná krupice.

Borůvky
Borůvky jsou velmi bohaté na antokyany, které mají silné antioxidační účinky. Tyto fytonutrienty účinně neutralizují volné radikály, které se jsou příčinou destrukce buněk a tkání těla a působí na rozvoj rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky a dalších závažných chorob. Navíc se zdá, že antokyany významně podporují účinky vitamínu C, který je v borůvkách také hojně zastoupen. A pokud si borůvky nasušíte, budete mít účinný lék proti průjmu.


Quinoa
Quinoa má původ v jižní Americe. Protože se nejedná o obilovinu v pravém slova smyslu (nepatří do čeledi lipnicovitých), je quinoa přirozeně bezlepková a vhodná i pro celiaky. Historie quinoi vás možná překvapí. Když připluli španělští obyvatelé do Ameriky, zakázali pěstovat quinou i amarant. Pohrdali těmito pseudoobilovinami, protože je domorodci využívali při náboženských obřadech. Asi věděli proč - jejich vlastnosti na lidské zdraví jsou ohromné. Nyní se ale naštěstí pomalu vrací na výsluní. Může se vám zdát, že je quinoa trochu drahá, ale věřte mi, stojí za to :) Je to dáno tím, že roste většinou skutečně jen ve svém přirozeném prostředí - v pohoří And. Jinde se jí moc nedaří, je to asi tak trochu paličatá pseudoobilovina :)

Bílkoviny, které quinoa obsahuje, jsou překvapivě kompletní. To znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny - je to takové "rostlinné maso". I proto se o quinoe mluví jako o potravině budoucnosti, ovšem jak už  padlo, problémem se zdá být pěstování.
Protože je quinoa velmi dobře stravitelná, může tělo snadno využít vitamíny a minerály, které quinoa obsahuje. Quinoa je také dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny, která nám čistí střeva, udržuje je v dobré kondici a zabraňuje vzniku žlučníkových kamenů. Kyselina listová a vitamíny B, které quinoa obsahuje také pomáhají játrům odstraňovat toxiny z těla. A jak už bylo řečeno, quinoa je přirozeně bezlepková, takže jí může jíst téměř každý.
 

Chia semínka
S účinky chia semínek jste se mohli setkat již v úryvku z knížky Born to run u receptu na Chia fresca, ale uveďme si alespoň základní vlastnosti.
Když nebudeme zmiňovat obrovské množství vlákniny, obsahují chia semínka 5 x více vápníku než mléko (na 100 gramů) . Vápník z chia semínek se navíc vstřebává mnohem lépe než vápník z  mléka. Je to díky tomu, že chia semínka obsahují i bór, který se chová jako katalyzátor při trávení vápníku v těle. Chia semínka dále obsahují Omega 3 mastné kyseliny - a to i když konzumujeme celá semínka. Ne jako u lněných semínek, kdy musíme semínka pomlít nebo jinak narušit, aby byly látky využité. Navíc chia obsahují antioxidanty, které chrání semínka před žluknutím. Proto je téměř nemožné, aby se vám chia semínka zkazila :)


Kukuřičná krupice
Kukuřičná krupice se vyrábí mletím kukuřice na hrubý prášek. Na rozdíl od ostatních obilovin neobsahuje kukuřičná krupice lepek, takže je bezpečnou surovinou i pro lidi trpící celiakií. Kukuřici tvoří z největší části sacharidy, ale obsahuje i vlákninu, která navodí pocit plného žaludku a napomáhá k hladkému průběhu tráveniny střevem a je prevencí zácpy. Kukuřičná krupice dále obsahuje železo, které pomáhá červeným krvinkám rozvádět kyslík do celého těla a také přispívá k lepší funkci mozku.




Borůvkové supermuffiny

Suroviny:
1 hrnek (200 gramů) kukuřičné krupice
1/4 hrnku (70 gramů) hladké kukuřičné mouky
1 hrnek uvařené quinoi (50 gramů neuvařené)

200 gramů borůvek
250 ml vody
1/4 hrnku (50 gramů) oleje
6 polévkových lžic agáve sirupu
3 polévkové lžíce chia semínek + 9 polévkových lžic vody
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
2 čajové lžičky vinného kamene (kypřícího prášku bez fosfátů)
špetka soli

Postup:
  1. Jako první krok si uvařte quinou (pokud již máte uvařeno, tento krok přeskočte:))
  2. Do půllitrové sklenice nebo do misky dejte 3 polévkové lžíce chia semínek a 9 polévkových lžic vody. Zamíchejte a nechte 15 minut odstát.
  3. Formičky na muffiny vymažte kokosovým olejem a vysypte kukuřičnou krupicí nebo vyskládejte cukrářskými košíčky.
  4. Troubu předehřejte na 200°C.
  5. Do mísy vsypte kukuřičnou krupici, kukuřičnou mouku, sodu, vinný kámen, špetku soli a tyto suché ingredience promíchejte.
  6. Do sklenice nebo mísy s odstátými chia semínky přilejte olej, sirup z agáve, vodu a řádně promíchejte.
  7. Nyní smíchejte vše dohromady - do mísy se suchými surovinami přilejte vytvořenou směs chia semínek, vody, sirupu a oleje, přidejte uvařenou quinou a opláchnuté borůvky a promíchejte.
  8. Směsí naplňte muffinové formičky a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut - dokud nebudou muffiny krásně zlaté.


Zdroje: 
http://www.naturalnews.com/028923_superfoods_nutrition.html#ixzz2aeYsEZPq
http://www.naturalnews.com/034110_quinoa_nutrition.html#ixzz2aedRYVEP

2 komentáře:

  1. Chia nedělají manželovi dobre, je na pár věci alergický a chia mezi ně nejspíš také patrí ;-( mohu je nahradit lnenym či sezamovým seminkem? Nebo maji nějakou specifickou funkci či účinek, ktery nenahradím (jako např lněné semínko kdyz se namočí, tak pěkně pojí jako vejce). Díky za odpověď Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé, poprvé slyším, že mu chia nedělají dobře.. :o Sezamovým semínkem bych to určitě nenahrazovala, nemá schopnost pojit - jak píšete... A lněného semínka by tam bylo třeba dost, což by se asi negativně odrazilo na chuti... Možná bych zkusila nahradit buď psylliem a nebo přidat kukuřičný škrob nebo vanilkovou hrašku...

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)