čtvrtek 8. srpna 2013

Borůvkový koláč

Když jsem byla malá, pamatuju si, že jsem borůvkový koláč nesnášela. Dnes absolutně nevím proč. Proto se asi snažím ten deficit dohnat a borůvky řadím mezi své nejoblíbenější ovoce. A borůvkový koláč, ve kterém je pomalu víc borůvek než těsta, to je něco pro mě. Jen je dobré, dávat si ho v soukromí, protože jinak budete vypadat buď jako by vám byla hrozná zima a nebo že máte pusu plnou aftů...:)
Když už jsem zmínila borůvky, tak se podíváme na to, proč bychom se tomuto lesnímu ovoci rozhodně neměli vyhýbat. Borůvky si můžeme sami a zcela zdarma natrhat, stačí jen najít les, čas a trpělivost. 


Borůvky - nenápadná superpotravina
Malinkaté tmavěmodré kuličky obsahují vitamíny C a E. Dále jsou dobrým zdrojem železa, zinku, draslíku, mědi a hořčíku. Navíc jsou plné antioxidantů, tříslovin, bioflavonidů a karotenoidů.
Zajímavou složkou borůvek jsou určitě antokyany, které mají mocné antioxidační účinky. Borůvky jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů antioxidantů v ovocné říši s nejvyšší schopností ničit volné radikály, které se významně podílí na destrukci buněk a tkání těla a působí na rozvoj rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky a dalších závažných chorob.

Antokyany podporují odolnost cév, brání shlukování krevních destiček, umožňují regeneraci červeného barviva, jsou významným pomocníkem pro zlepšení krevního obrazu. Borůvkové antokyany upravují průtok krve v kapilárách i větších cévách a ocení je lidé s nedostatečným krevním oběhem v končetinách. Borůvkový výtažek je vhodný i k léčení křečových žil a hemoroidů, zvláště během těhotenství. Léčebný účinek borůvek na kapiláry může prospívat lidem, kterým se snadno dělají modřiny.
Obsah tříslovin násobí desinfekční působení v trávicím ústrojí. Listy jsou součástí čajových směsí s protizánětlivým a mírně diuretickým účinkem na záněty močových cest, ale také zevně na koupele a výplachy na kožní problémy, špatně se hojící rány, vředy a afty.
Sušené borůvky můžeme rozžvýkat a polknout nebo je můžeme nechat nabobtnat a velmi mírně povařit jako tradiční prostředek proti průjmu. 


Borůvkový koláč

Suroviny:
Korpus + drobenka
250 gramů ovesných vloček
100 gramů mandlí
15 datlí + 150 ml vody

3 + 2 polévkové lžíce oleje
1 polévková lžíce chia semínek + 3 polévkové lžíce vody
3 polévkové lžíce agáve sirupu


Náplň
500 gramů borůvek
3 polévkové lžíce chia semínek


Postup:
  1. Předem si zalijte datle 150 ml vody. Až budou měkké (asi tak za dvě  hodinky), rozmixujte je a dostanete tak takovou sladkou datlovou kaši.
  2. Smíchejte 1 polévkovou lžíci chia semínek se 3 lžícemi vody a nechte minimálně 15 minut odstát.
  3. 200 gramů borůvek rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte 3 polévkové lžíce chia semínek a nechte odstát.
  4. Ovesné vločky nasypte do nožového mixéru a mixujte do té doby, než dostanete ovesnou mouku. Ovesnou mouku přesypte do větší mísy, ze které odeberte asi 4 polévkové lžíce, které dejte do menší misky (na drobenku).
  5. Nyní dejte do mixéru mandle a rozmixujte na "mouku". Přesypte do větší mísy k rozdrceným vločkám a zamíchejte. Z této suché směsi odeberte další 4 polévkové lžíce a dejte je do menší misky na drobenku.
  6. Do misky s budoucí drobenkou přidejte 3 polévkové lžíce agáve sirupu a 2 polévkové lžíce oleje a rukama propracujte. Mělo by vzniknout drobivé těsto.
  7. K suché směsi přidejte rozmixované datle, odstátá chia semínka, 3 polévkové lžíce oleje a rukama propracujte.
  8. Formu si vymažte kokosovým olejem nebo vyložte pečícím papírem a těsto vmačkejte do formy.
  9. Na těsto natřete směs borůvek a chia semínek a posypte zbylými celými borůvkami.
  10. Nakonec zasypte připravenou drobenkou a dejte péct na 180°C asi 25 minut - dokud nebude drobenka nazlátlá.

Zdroj:
http://www.boruvkobrani.cz/boruvkova-lekarna.html

8 komentářů:

  1. Potřebovala jsem sdělat ovoce z mrazáku, tak jsem pokladla rybízem a třešněmi a povedlo se..:) Jenom korpus mi přišel takový chuťově nevýrazný, příště zkusím dochutit perníkovým kořením nebo citrónovou kůrou. Každopádně znova chválim skvělý recept!
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná máš pravdu, ale já se nemůžu borůvek nabažit, tak mi stačí jej jejich chuť. Ale s citronovou kůrou to může být mňamka ještě větší :)

      Vymazat
  2. co by som mohla dat miesto datli?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusila bych asi rozinky, ale ty sladí mnohem méně, tak bych zalila menším množstvím vody a doplnila sirupem ;)

      Vymazat
  3. Moc dobré, dělala jsem bezlepkovou variantu s pohankovými vločkami a výsledek splnil mé očekávání, akorát drobenku udělám příště trošku tučnější a sladší, aby se víc podobala klasické nezdravé drobence ;-)
    Mimochodem myslíte si, že vločky jsou zdravější než mouka? Nebo jste zde použila vločky jen pro lepší konzistenci těsta?
    Děkuji a přeji další skvělé nápady ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, toto je hodně light verze drobenky :) Určitě si přizpůsobte, jak bude chutnat, ať máte z jídla radost ;)
      Vločky jsem použila kvůli jednoduchosti přípravy ;) Co se týče dotazu vločky versus mouka, hraje u mě roli více faktorů a je to na delší povídání.. Co si budeme povídat, nejlepší je celé zrno, proto se snažím o různé dezerty z pohanky, jáhel, atd...

      Vymazat
  4. Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký olej dáváme - jestli kokosový a jestli mohu použít mandlovou mouku, kterou si dělám z drtě po mandlovém mléku. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      na pečení používám olej buď sezamový nebo kokosový, jak je zrovna nálada :)
      Mandlovou mouku bych zkusila, ale pokud je to jen drť z mléka, tak už bude vytučněná a přidala bych tedy více oleje nebo oříškového másla ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)