pondělí 5. srpna 2013

Cizrnová pizza

Dnes vám přináším recept na zdravou pizzu. Mysleli jste, že slova zdravá a pizza nelze použít v jedné větě? V případě této pizzy si to použít dovolím. A není to taková ta rádoby zdravá pizza, kde pouze vyměníte obyčejnou mouku za celozrnou. Mouky zde není ani špetka, základní ingrediencí je cizrna, což sečtělejším napoví, že bude obsahovat i dostatek bílkovin a díky lněnému semínku i slušnou dávku omega-3 mastných kyselin. 

Možná jste si už všimli, že mouku ve svých receptech používám minimálně. Ne, nejsem celiak ani nic takového, jen pro mě mouka nepředstavuje úplně ideální surovinu. Pořád to je usušené rozemleté zrno, na hony vzdálené od své původní podoby. Beru jí jen jako "mrtvou" potravinu, která plní nějakou funkci - např. pojivou, ale rozhodně by neměla být hlavní součástí pokrmu. Občas upeču a dopřeji si nějaký moučník (moučník = z mouky), ale opravdu jen velmi vyjímečně. Ale to je můj názor a já vím, že jsem tak trochu radikální. Navíc se vyžívám ve vaření a pečení a je pro mě velká výzva, nějak tu zatracenou mouku vytěsnat :D

Když jsem vymýšlela korpus na tuto pizzu, chtěla jsem ho dělat z kukuřičné krupice. Ale protože je polentový korpus dosti vlhký a pizza je přeci jen lepší suchá a křupavá, zkusila jsem přidat cizrnu. Ha a ono to vyšlo. Těsto pěkně drží díky rozemletým lněným semínkům, které nám přináší také mnoho zdravotních benefitů. Ptáte se jakých?
Len není jen na košile 
Lněná semínka jsou ceněna hlavně pro svůj vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Dále se mohou pyšnit vysokým množstvím vlákniny, lignanů, vitamínů B1, B2, E a karotenu. Len zmírňuje příznaky cukrovky, protože stabilizuje hladinu krevního cukru.Lněná semínka by vždy měla být nějak narušená (namletá), protože jinak projdou traktem a žádné živiny z něj tělo nezíská. Když necháme namletý len nabobtnat v troše vody, vyrobíme si takové rostlinné vajíčko - těsto nám krásně spojí. 
Len se také využívá jako přírodní projímadlo, především kvůli vysokému obsahu vlákniny. Na druhou stranu, pokud len nepodpoříte dostatečným množstvím vody, může do sebe vodu natáhnout až v žaludku, potažmo ve střevě a způsobit tak zácpu. Všechny takovéto hodně savé věci - len, chia semínka, psyllium by měly být vždy kombinovány s tekutinami. 


Lněná semínka jsou k dostání ve dvou variantách: hnědý len a zlatý len. Pro většinu lidí je mnohem příjemnější len zlatý - má takovou jemnější chuť a co si budeme povídat, v pečivu prostě vypadá lépe a nedává mu žádný nepříjemný ocásek. Vedou se spory o odlišném obsahu omega-3 mastných kyselin v hnědém a zlatém lnu, ale ukazuje se, že rozdíl je minimální. Zlatý len má obsah oleje 44 procent, zatímco zlatý len 43 - 44 procent. V hnědém lnu pak 59 procent tohoto oleje připadá právě na omega-3 nenesycené mastné kyseliny, zatímco ve zlatém lnu je obsah mastných kyselin lehce nižší - 51 procent. To může být způsobeno tím, že se hnědý len pěstuje v chladnějším klimatu, které zvyšuje jak podíl oleje, tak i obsah nenasycených mastných kyselin. 


Při výběru lněných semínek si dávejte pozor i na to, jak vypadají. Což není nic nemožného, protože většinou jsou balena v průhledných sáčcích. Semínka by měla být lesklá - to napovídá, že semínka obsahují větší množství omega-3 mastných kyselin. A dále by semínka měla být baculatá. Čím baculatější semínka, tím vyšší obsah omega-3 mastných kyselin. Takže plochá a matná semínka nebrat. Ideální jsou lesklá a baculatá.

Celá semínka jsou stabilní, ale po namletí len snadno žlukne, proto je nejlepší, mlít jen potřebné množství lnu, popř. malý zbytek uchovávat v lednici. Rozhodně nedoporučuji namlít celý pytlík najednou. Já len melu v podstatě každý den a není to žádná časová ztráta. Vlastně nemelu, mixuji. Dvě polévkové lžíce jednoduše hodím do koktejlového mixéru a nechám, dokud není len na hrubší prášek.

Cizrnová pizza (4 porce - 4 menší pizzy)

Suroviny:
Korpus
600 gramů uvařené cizrny (cca 240 gramů suché cizrny)
180 gramů kukuřičné krupice
10 polévkových lžic zlatého lněného semínka (rozmixovat) + 200 ml vody
4 polévkové lžíce oleje
1 1/2 čajové lžičky soli

1 1/2 čajové lžičky tymiánu
4 stroužky česneku


Rajčatová salsa
80 gramů sušených rajčat
2 čerstvá rajčata
5 polévkových lžic olivového oleje
3 stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky (1 čajovou lžičku sušené)
1 čajová lžička provensálského koření

Postup:
  1. Pokud nemáte uvařenou cizrnu, začněte přípravou cizrny, kterou je dobré přes noc namočit. Poté uvařte do měkka.
  2. Sušená rajčata předem namočte do vody minimálně na dvě hodiny - vodu poté nevylévejte, bude ještě potřeba.
  3. Lněné semínko namelte, smíchejte s vodou a nechte minimálně 15 minut odstát.
  4. Uvařenou cizrnu vložte do nožového mixéru, přidejte nacucaná lněná semínka a všechny ostatní ingredience kromě krupice a promixujte. Pokud nemáte dostatečně velký mixér, doporučuji rozdělit na dvě nebo více částí - je celkem jedno, v jakém poměru, protože vše potom budete stejně ještě míchat v míse.
  5. Umixovanou hmotu vyklopte do mísy a zapracujte do ní kukuřičnou krupici, nejlépe rukama.
  6. Troubu si předehřejte na 180°C.
  7. Pekáč vyložte pečícím papírem.
  8. Těsto rozdělte na 4 díly. Z každého dílu udělejte kuličku, kterou vlhkýma rukama zplácněte na placku. Placku dejte na pečící papír a zde ještě vyválejte tak, aby byla vysoká asi půl centimetru. Já mám takový chytrý ruční váleček, na který se nic nelepí a těsto krásně uhladí a roztáhne do stran, ale myslím, že by mělo být dostatečné, když si vezmete kus potravinové fólie, přiložíte jí na placku a vyválíte přes ní. 
  9. Nechte péct asi 20 - 25 minut, dokud nebude povrch nazlátlý.
  10. Když se bude péct, můžete si připravit salsu, která je úplně jednoduchá. Odkapaná sušená rajčata, na čtvrtky nakrájená čerstvá rajčata a všechny ostatní ingredience dejte do nožového mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud je salsa příliš tuhá, přidejte pár lžic vody, ve které se rajčata máčela.
  11. Dle chuti přidejte sůl (i když rajčata by měla být slaná dosti).
  12. Salsu natřete na upečené placky a již nezapékejte. Můžete ozdobit bazalkovými lístky.


Zdroje:
http://www.livestrong.com/article/474446-brown-flaxseed-vs-golden-flaxseed/http://www.webmd.com/diet/features/benefits-of-flaxseed
https://en.wikipedia.org/wiki/Flax

23 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Těsto mělo úspěch i u "normálně" se stravující návštěvy :)

      Vymazat
  2. Tenhle recept miluju! Pod rajčatovou vrstvu dávám ještě tofu sýr (mix bílé tofu, sůl, citrón, lahůdkové droždí). Mňam mňam. Děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu :) No se "sýrem" to musí být vůbec pecka!

      Vymazat
  3. Dneska jsem měl pizzu na oběd, vynikající:) jednu placku jsem si nechal k večeři a teď ji tu zakusuju k salátu:) Děkuju za tvé recepty, jsou pro mne často inspirací!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuju za pochvalu :) Jsem moc ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  4. Vyzkoušeno a potvrzuji - výborné! Děkujeme, že za nás zkoušíte, experimentujete a kombinujete...a poskytujete dál:) To bych se dvěma dětmi nezvládla, jsem ráda, když stihnu mezi přebalováním a "mami, pojď si hrát na kočičky" ukuchtit podle předpřipraveného. Takže ještě jednou díky moc!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, až přijdou děcka, tak asi taky budu mít kreativní útrum :D Ale třeba zrovna ne ;)
      Každopádně děkuji moc, jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  5. Musim dat tomuto receptu za 1. Maly tip: Predpecene male placicky jsem dala do mrazaku a ted kdyz je doma chut na pizzu jen na ni nalozim co dum da a na rychlo zapect. Mnam. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Rychlovky z mrazáku jsou kolikrát zachránce :) Já teda mrazák moc nepoužívám, ale věřím, že pro někoho to je velký pomocník °;)

      Vymazat
  6. Dobrý den, můžu použít cizrnu z plechovky?

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den. Jakou kukuřičnou krupici používáte? Jemnou nebo hrubou? Díky za odpověď. Začínám být vegan a z vašich stránek jsem nadšená. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučila bych jemnou, ta hrubá potřebuje více vody i času...;)
      A děkuju moc za komentář ;)

      Vymazat
  8. Dobrý večer, prosím, musí být ta semínka drcená? Co když nebudou? Případně čím nahradit? Chia? Děkuju moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chia semínka by šla ;) Drcelá to těsto udělají kompaktnější a pak to nemusíte pracně kousat ;) Ale snad by to drželo i z nedrcených...

      Vymazat
  9. Výborný recept, s těstem se krásně pracuje a pak ta chuť! Třikrát hurá! Kukuřičnou krupici jsem nahradila pohankovou a část lněných semínek chia. Nemá to chybu. Vykrájela jsem skleničkou kolečka a udělala minipizzy, salsou slepím dvě dohromady a zítra bude supersvačina na sjezdovku:) Moc děkuji za Vaše recepty. Nejsem gastrokreativec a jsem šťastná, že jiní tvoří. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, Katko, že se vše povedlo i s menší improvizací :)

      Vymazat
  10. Dobry den, placky jsem upekla uz dnes a chci je pouzit na zitrejsi dopoledni oslavu, poradite mi, jak je uchovat? V lednici? V uterce? V pytliku? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych to zavřela do nějaké nádoby, lednici to nepotřebuje ;)
      P.s. omlouvám se za pozdní odpověď, ale na komentáře odpovídám vždy souhrnně a jednou za čas :o

      Vymazat
  11. Dobrý den,
    recept musím moc pochválit, suprový jako vždy ;)
    Chtěla bych se ale ještě vás, jako odborníka na slovo vzatého, jestli ten namletý len (ten olej v semínkách) nežlukne, nebo se cenný olej s nenasycenými mastnými kyselinami neznehodnotí... Všude se traduje, jak se musí lněný olej uchovávat v lednici a když se len namele, tak se olej dostává na vzduch a když se má ještě péct v troubě? Nedegraduje na trans mastné kyseliny? Nevím, možná plácám nesmysly, ale už mě to mockrát napadlo a nevím, kde se na to optat... :)
    Díky za případnou odpověď a vzdávám hold vašim receptům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji :)
      Recept je starý už tři roky a i já jsem za tu dobu ušla nějakou cestu a abych byla upřímná, spoustu zdejších receptů bych již při dnešním "vědění" do světa nevypustila..:o I proto už recepty nepřidávám, protože s těmi minulými už nesouzním, ale nechci je mazat, protože pro lidi na začátku můžou být tyto recepty zajímavé...
      Sama se nyní kloním k tomu ořechy a semínka máčením aktivovat a následně vysušit a nepéct. U lněného semínka se zdroje různí, někde píšou po namletí zkonzumovat do 15 min, někde do 2 hodin, někde, že vydrží až 2 týdny v lednici,... Osobně lněné semínko máčím a používám nemleté do krekrů (na delší uskladnění) a do pokrmů, které jíme hned ho melu kvůli lepší využitelnosti. Ale už ho nepeču a tepelně neupravuji, ale je to i tím, že jsem se celkově posunula spíše k živé stravě...
      Všeobecně si ale myslím, že důležité je to, co děláte každý den, a pokud pečené lněné semínko použijete jednou za čas, nevidím v tom problém ;)

      Vymazat
    2. Moc vám děkuji za odpověď :) Ano, názory se hodně různí, a co se týká stravování, tak opravdu dost. Jak ale říkáte, nejde jen o to, co člověk sní, ale též jak to sní, ten pozitivní pocit při jídle hraje asi také významnou roli... Člověk se v průběhu času propracuje k různým variantám..
      Ještě jednou vám děkuji za osobní pohled na věc, vlastní zkušenosti jsou nad všechny rady...
      Ať se daří a těším se na nové recepty třeba zase někdy ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)