neděle 11. srpna 2013

Cuketový quiche

Když si najdete, co to vlastně znamená quiche, dozvíte se, že se jedná o tradiční francouzský slaný koláč, jehož základem je křehké těsto. Ale křehkého těsta prostě nelze bez ztuženého tuku nebo másla dosáhnout, proto tento koláč nebude quiche v pravém slova smyslu, ale spíše taková parodie na něj. Ale věřím, že vám zachutná. Těsto bude spíše křupavé a tužší, proto tedy předem upozorňuji, že pokud hodláte hostit někoho s umělými zuby, nebude tento koláč nejlepší nápad :o 
Základem koláčové krusty je přes noc namočená pohanka. Máčením obilovin dochází k aktivaci enzymů a obilnina je pak mnohem lépe stravitelná. A co se týče pohanky, je třeba vybírat opravdu pečlivě. Není to tak dávno, kdy jsem z nouze koupila pohanku, kterou obyčejně nekupuji a byla jsem nemile překvapená. Ten chuťový ocásek jsem nemohla překonat ani já (a to já vydržím opravdu hodně). Od té doby naprosto chápu, proč mají někteří lidé k pohance takovou averzi. Nehledě na chuť, zkusila jsem si onu pohanku naklíčit a nešlo to (což samo o sobě vypovídá o kvalitě zrna). Stala se z toho taková rozpadlá pohanka nevábné vůně. Takže pokud si nechcete pohanku zprotivit, doporučuji skutečně sáhnout po bio kvalitě. Je mnohem lepší jednou za čas zařadit kvalitnější, i když dražší pohanku, než jí nezařadit vůbec... 
Pohanka - jídlo našich babiček
"...Děvenka Štěstí a mládenec Žal, spí v jedné posteli kterou jim vítr stlal, v plátěných hazukách se tulí ve spánku, z jednoho talíře snídají pohanku..." Takhle začíná písnička od Jaromíra Nohavici, znáte? A kampak se poděl ten starý zvyk, snídat nebo i třeba obědvat pohanku? Na pohanku a obecně všechny možné obilniny se v Čechách docela zapomnělo. Postupem času je vytlačila všudypřítomná pšenice a brambory a na takové tradiční plodiny, jako jáhly, kroupy nebo pohanka již není v českých jídelníčcích místo. A asi ani chuť, proč by někdo jedl pohanku, když si může dát lahodný nadýchaný rohlík za dvě koruny (pokud stojí jinak, omlouvám se, opravdu nemám přehled).  
Pohanka je ceněná zejména kvůli svému obsahu flavonidu rutinu, který posiluje vazivové tkáně, zvyšuje pružnost cév a léčí křehkost krevních kapilár.  Působí preventivně a léčivě při žilních chorobách a křečových žilách. Účinek rutinu zesiluje vitamín C. V lécích se moc nevyznám, ale možná si také pamatujete, jak vaše babička, která trpěla na křečové žíly, zobala Ascorutin. Když si to rozebereme, dostaneme Asco = kyselina askorbová, neboli vitamín C a rutin. Takže pohanka je ideální, pokud se chcete v budoucnu vyvarovat křečovým žilám. Kdo by nechtěl, že?
Pohanka je navíc jako jedna z mála obilovin zásaditého charakteru, to znamená, že napomáhá acidobazické rovnováze. Dále pohanka obsahuje vápník, fosfor a draslík a nikoli nevýznamný je i obsah hodnotných vícenásobně nenasycených mastných kyselin. A můžou jí jíst i bezlepkáři, neboť pohanka je přirozeně bezlepková. 

A protože receptů na cukety není nikdy dost, zakomponovala jsem cuketku i do tohoto koláče. Já jsem z letošní nadúrody cuket nadšená, máme jí v podstatě každý den a stále nacházím nové a nové možnosti využití. Slané i sladké pečení, grilování, restování, polévky, zeleninové směsi a i má velmi oblíbená úprava cukety jen tak zasyrova... Ještě někdo neví, co s cuketami, hm?


Cuketový quiche

Suroviny:
Korpus
150 gramů pohanky (doporučuji pohanku loupanou kroupy)
100 gramů vlašských ořechů
100 gramů hladké pohankové mouky
4 polévkové lžíce vody

2 polévkové lžíce oleje
1/2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička tymiánu

Náplň:
250 gramů suchých bílých fazolí (cca 700 gramů uvařených)
2 malé cukety

2 polévkové lžíce tahini pasty
šťáva z 1 citrónu
2 stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky (1 čajová lžička sušené)
5 sušených rajčat (nemusí být)
1 a 1/2 polévkové lžíce neběleného kukuřičného škrobu
1 a 1/2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky provensálského koření
trocha oleje na potření
pepř

Postup:
  1. Večer před dnem, kdy budete chtít koláč dělat si namočte pohanku. Odměřené množství jednoduše zalijte vodou a nechte do druhého dne. Stejně tak si namočte odměřené množství fazolí.
  2. Druhý den fazole propláchněte a uvařte do měkka. Nechte vychladnout.
  3. Omyjte a nahrubo nastrouhejte jednu cuketu, lehce jí posolte a nechte odstát.
  4. Vlašské ořechy lehce zahřejte na pánvi. Tento krok lze přeskočit, ale vlašáky po jemném opražení lépe voní.
  5. Vlašské ořechy vhoďte do nožového mixéru a mixujte, dokud nejsou ořechy najemno.
  6. Pohanku propláchněte na sítu a přidejte do mixéru k rozmixovaným vlašským ořechům. Přidejte 4 polévkové lžíce vody, 2 polévkové lžíce oleje a rozmixujte na kaši.
  7. Kaši přendejte z mixéru do mísy, přidejte sůl, tymián, pohankovou mouku a rukama propracujte. Mixér omyjte jen tak lehce, hned s ním budete pracovat dále.
  8. Těsto přeneste na pečící papír, z vrchu přikryjte druhým pečícím papírem a přes něj uválejte do požadovaného tvaru. Sejměte horní papír a vyválené těsto spolu se spodním papírem přeneste do formy a upravte.
  9. Do nožového mixéru nyní dejte uvařené fazole, tahini pastu, šťávu z citrónu, česnek a promixujte na kaši.
  10. Nastrouhanou cuketu vyždímejte a přebytečnou vodu vylejte. Nyní přendejte rozmixovanou směs k nastrouhané vyždímané cuketě, přidejte kukuřičný škrob, sůl, provensálské koření, nakrájenou bazalku a nakrájená sušená rajčata a vše promíchejte.
  11. Směs navrstvěte na korpus, druhou cuketu umyjte a nakrájejte na kolečka. Kolečka naskládejte na vrch koláče, jemně potřete olejem, popepřete a lehce posolte.
  12. Pečte na 180°C dokud nebudou cuketová kolečka nazlátlá, obvykle to trvá nějakých 40 minut.



Zdroje:
Kniha: Ovoce a zelenina jako lék, autor: Oberbeil Klaus

16 komentářů:

  1. Testo me moc zaujalo, urcite vyzkousim-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste ;) chuťově je moc dobré, ale jak jsem psala na začátku, chce to ostré zoubky :)Ale třeba já mám tvrdší, kousavější věci ráda...

      Vymazat
  2. Chutnalo nám, korpus i naší třináctiměsíční dceři:)
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. ...tak uz mam Quiche v troube, voni krasne. :-) Pevne verim, ze nam bude i chutnat. .....mimochodem, na Vasi stranku jsem narazila pred dvema dny a od te doby ji procitam stale dokola....moc se mi libi, co objevuji! Diky za to! :-) Srdecna zdravim, Dada

    OdpovědětVymazat
  4. Obed byl vyborny, deti to nazvaly "pizza" a vsem nam chutnalo. Obzvlast prekvapena jsem byla korpusem...kombinace pohanky a vlasskych orechu je vazne vytecna. A dalsi prekvapko z kombinace chuti v naplni: stava z celeho citronu!!!! a fazole a cuketa....laaabuz. :-) Tesim se na dalsi me prvotiny z Vasi stranky. Dada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tak to jsem opravdu ráda :) Snad budou pozitivní zkušenosti i s dalšími počiny :)

      Vymazat
    2. Stalo se!!! Dnesni Brownies nemaji chybu! Klobouk dolu a diky!!! :-) D.

      Vymazat
  5. Moc se mi líbí Vaše recepty a postupně je zkouším. Zítra vyzkouším pohankový chléb ;) Chtěla jsem se zeptat, zda-li je možné vynechat vlašské ořechy v těstě na korpus nebo je nutné je nahradit něčím jiným - třeba větším podílem mouky. Děkuji za odpověď a přeji Vám krásný den. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      Tak doufám, že se chlebík povedl ;) Nemám to tedy ozkoušeno, ale řekla bych, že ořechy lze nahradit moukou, jen bude třeba přidat i trochu oleje (popř. i vody) ;)

      Vymazat
  6. Dobrý den, chtěla bych se, prosím, zeptat, jak je to s teplotou pečení těsta, do kterého se přidá tahini. Dočetla jsem se, že sezamový nerafinovaný olej má kouřový bod 150-175 °C, tak jestli by se teplota pro pečení neměla snížit. Děkuji za odpověď. Jinak máte fakt boží recepty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co já vím, tak se z nerafinovaných olejů doporučuje pro tepelnou úpravu právě sezamový a potom kokosový. Oba mají kouřový bod okolo těch 175°C. Těch 175°C je skutečná teplota oleje, takže bych se bála spíše při fritování atd. ale když nastavitíe troubu na určitý stupeň, tak skutečná teplota nikdy nebude tak horká... Tahini se většinou navíc dělá z praženého sezmu a tam už se stejně takových teplot jednou dosáhlo... Prostě to tam dejte, když Vám to chutná a nestresujte se poučkami, beztak to bude lepší než to, co jí 90% lidí ;)
      A děkuju moc :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, jaou pohanku, ev. mouku z ní používáte? Všchny mouky a pohanky, které jsem doteď koupila měly pachuť, ja tomu říkám "spálená chuť". Nyní mám pohanku v bio kvalitě od Danfood a taky má ten ocásek nebo pachuť. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pohankovou mouku používám světlou od Biolinie a pohanku světlou loupanou kroupu (termicky neupravenou). Pokud má tmavou barvu je termicky upravená a její ocásek je velmi výrazný ;)Ale pokud Vám ta pachuť opravdu vadí, budete jí cítit všude :o

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)