úterý 13. srpna 2013

Maková galette se švestkami

Už začínají dozrávat švestky, hurá! To si zase dáme do nosu. Přiznám se, že do švestek jsem opravdu blázen. Už se těšim na ty přezrálé slaďoučké švestky i na to, jak zase budu kuchtit povidla. Tedy pokud bude dostatek švestek. 


A co že to vlastně je galette? Název galette označuje slanou, většinou pikatní palačinku z pohankové mouky, která má prapůvod v Bretani. Pamatuju si to jako dneska, sluníčko, Provence, my po 40 kilometrech na kole sedíme v útulné restauraci u jezera a celí znavení si objednáváme tuto pohankovou dobrotu. Pravda, plněnou kozím sýrem, je to už nějaký ten pátek zpátky a tenkrát jsem ještě sýry jedla.  
Ale galette, kterou budeme dělat dneska, není tato francouzská palačinka. Ať už sladká nebo sladká, galette odkazuje také na plochý, křupavý koláč, který je naplněný nějakou dobrůtkou. Je to spíše taková placka, která si žije vlastním životem a na kterou nebudete potřebovat žádnou přepychovou formu. Ale i tak bude neodolatelně krásná, taková venkovská. Tenounké těsto z ovesných vloček, žitné mouky a máku perfektně ladí k šťavnatým švestkám. A pokud máte odvahu, můžete přidat na ozvláštnění trochu tymiánu. Hmmm, už se vám sbíhají sliny? Mně tedy ano... 
 
Pokud jde o vitamíny, obsahuje toto peckové ovoce všechny vitamíny skupiny B. Plody jsou něco jako pilulky vitamínů B z drahocenné lékárny jménem příroda. Co je na této kombinaci tak báječné? Izolované vitamíny B zmohou málo, teprve společně je jejich síla v látkové přeměně přímo explozivní. Jsou tím nejlepším stimulátorem pro metabolismus sacharidů, pro dobré nervy, mentální svěžest, vnitřní energii i výkonnost, odolnost proti stresu.

Obsahují rovněž stopové prvky měď a zinek. Pozoruhodný je i podíl mnohonásobně nenasycených mastných kyselin ve slupkách ovoce, které brání vysychání membrán buněk a blokují pronikání bakterií. Vysoký podíl vlákniny zbavuje střeva odpadových látek a pomáhá při zácpě. Sušené švestky můžeme využít při problémech se zácpou jako přírodní projímadlo.



Maková galette se švestkami
(inspirace zde)

Suroviny:
Těsto
200 gramů ovesných vloček
150 gramů žitné mouky
4 polévkové lžíce máku
3 polévkové lžíce agáve sirupu
4 polévkové lžíce kokosového oleje
110 ml studené vody
1/3 čajové lžičky soli

Náplň
400 gramů vypeckovaných švestek
3 polévkové lžíce agáve sirupu
3 polévkové lžíce žitné mouky
1/2 čajové lžičky skořice
1/2 čajové lžičky tymiánu - pro odvážné

  1. Ovesné vločky nasypte do nožového mixéru a mixujte, dokud nedostanete mouku.
  2. Ovesnou mouku přesypte do mísy, přidejte žitnou mouku, mák, sůl a ryto suché ingredience promíchejte.
  3. Přidejte studený kokosový olej, agáve sirup a promíchejte. Nyní budete mít takovou drobenku. Pomalu přilévejte studenou vodu a rukama propracujte. Až bude těsto držet tvar, zabalte ho do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice.
  4. Mezitím si udělejte náplň. Švestky nakrájejte na čtvrtiny, dejte do mísy a jemně smíchejte s žitnou moukou, agáve sirupem, skořicí a tymiánem.
  5. Těsto vyndejte z lednice a umístěte ho na pečící papír. Přímo na papíru vyválejte placku - pokud těsto nepůjde vyválet, protože se rozpadá (nemělo by), lehce ho potřete vodou. Při válení můžete použít potravinovou fólii, ve které se těsto chladilo. Tak se nám nebude na váleček nic lepit.
  6. Na střed placky přeneste švestky obalené ve směsi žitné mouky, sirupu a koření a ohněte okraje placky nahoru.
  7. Dejte péct do trouby vyhřáté na 185°C a nechte péct 30 - 35 minut, dokud nebudou okraje nazlátlé.

P.S. Před podáváním nechte řádně vychladit. Galettka je výborná jen tak bez ničeho, ale při slavnostních příležitostech je ještě lepší s kvalitním sójovým jogurtem a datlovým sirupem. Mňam.

Zdroje:
Kniha: Ovoce a zelenina jako lék, autor: Oberbeil Klaus

8 komentářů:

  1. peckovni blog! enom tak daaal ; + ) super recepty...

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím, mohu dát klasickou celozrnnou mouku? :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ;) Výměna žitné za pšeničnou by neměl být problém :)

      Vymazat
  3. taky chválím bolg a nápady. já si je vždy obměním jak se mi to hodí a co mám doma, galettku mám v lednici, dala jsem třtinový cukr a ječnou mouku, a náplň mám ze sušených švestek, namočených ve vodě, a s vlašskými ořechy. nemůžu se dočkat až bude hotovo!! děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Určitě, správná hospodyňka si uzpůsobí recept, jak potřebuje ;) Také to tak dělám a mé recepty jsou často také modifikované verze receptů, které mě někde zaujaly...

      Vymazat
  4. Dala by sa zitna muka nahradit pohankovou? :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)