čtvrtek 15. srpna 2013

Slané kukuřičné supermuffiny

Možná jste si všimli receptu na borůvkové supermuffiny. A možná jste si také všimli toho, že píši, že později připojím recept na originální slanou verzi. Tadá, tady je.


Tyto muffinky si určitě zamilujete. Já jsem kvůli těmto muffinům a rýžovým krekrům zanechala pečení chleba, protože tyhle záležitosti jsou jednoduše tak výborné, že chleba už potřebovat nebudete. Muffiny se skvěle hodí jako příloha k nějaké husté fazolové polévce, budete si mlaskat, to vám zaručuji. Akorát mi je líto chudáka pana Kváska, protože už mi leží v lednici dobré dva měsíce bez využití, pouze ho občas přikrmím, ale za chvíli mu už bude sklenice malá... Asi ho někomu daruji a když budu mít chuť na domácí chlebík nebo kyselo, tak vím, kde bude :)

Kukuřice a kukuřičná krupice obsahují spoustu živin, jako vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan, foláty, vitamíny C a B1 (thiamin) a jsou také dobrým zdrojem vlákniny.
Přestože má kukuřičná krupice slušnou dávku bílkovin, není kukuřice samotná adekvátním zdrojem komplexních bílkovin. Postrádá totiž dvě esenciální aminokyseliny, které jsou zapotřebí, aby byla bílkovina kompletní - a to lysin a tryptofan. Ale žádné strachy, tím, že do muffinů přidáme quinou, která lysin i tryptofan obsahuje získáme plnohodnotnou bílkovinu. Stejně tak můžete lysin a tryptofan zajistit, pokud budete kukuřici kombinovat s luštěninami.

Jako pojivo nám zde slouží chia semínka. Jak už jistě víte, chia semínka mají úžasnou schopnost gelovatět a rosolovatět. Toho lze využít při tvorbě pečiva, dezertů, ale i v těstě na palačinky například. Zkrátka kde všude je potřeba těsto spojit, vám chia semínka prokážou službu. Všeobecně můžeme říct, že jedno vajíčko = 1 polévková lžíce chia semínek + 3 polévkové lžíce vody. Navíc pokud doma máte chia semínka, můžete si takovéto vajíčko kdykoliv vyrobit, nekazí se, nezabírá místo v lednici, neobsahuje žádný cholesterol a navíc je zdrojem hodnotných omega-3 mastných kyselin. Je to takové zázračné "vejce".


Slané kukuřičné supermuffiny
(původní recept zde)

Suroviny:
1 hrnek (200 gramů) kukuřičné krupice
1/4 hrnku (70 gramů) hladké kukuřičné mouky
1 hrnek uvařené quinoi (50 gramů neuvařené)

300 ml vody
1/4 hrnku (50 gramů) oleje
3 polévkové lžíce chia semínek + 9 polévkových lžic vody
1/2 čajové lžičky sody bikarbony
2 čajové lžičky vinného kamene (kypřícího prášku bez fosfátů)
1 čajová lžička soli
1/2 čajové lžičky chilli koření
1 čajová lžička sušené bazalky
možno přidat čerstvé nakrájené bylinky dle volby - koriandr, bazalka,...

Postup:
  1. Jako první krok si uvařte quinou (pokud již máte uvařeno, tento krok přeskočte:))
  2. Do půllitrové sklenice nebo do misky dejte 3 polévkové lžíce chia semínek a 9 polévkových lžic vody. Zamíchejte a nechte 15 minut odstát.
  3. Formičky na muffiny vymažte kokosovým olejem a vysypte kukuřičnou krupicí nebo vyskládejte cukrářskými košíčky.
  4. Troubu předehřejte na 200°C.
  5. Do mísy vsypte kukuřičnou krupici, kukuřičnou mouku, sodu, vinný kámen, špetku soli a tyto suché ingredience promíchejte.
  6. Do sklenice nebo mísy s odstátými chia semínky přilejte olej, vodu a řádně promíchejte.
  7. Nyní smíchejte vše dohromady - do mísy se suchými surovinami přilejte vytvořenou směs chia semínek, vody a oleje, přidejte uvařenou quinou a koření.
  8. Směsí naplňte muffinové formičky a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut - dokud nebudou muffiny krásně zlaté.
Zdroj:
http://www.mynewroots.org/site/2011/03/black-quinoa-corn-muffins-2/

14 komentářů:

  1. Nadchlo mne to:) Bylo víc těsta, než mám formiček, tak jsem to dala do zapékací mísy. A tímto jsem se rozhodla, že příště to vyzkouším s menší vrstvou a na to nějakou zeleninovou náplň, a to pak celé zapeču. A co chci taky zkusit - nacpat to česnekem a majoránkou, jako takovou a la bramborovou buchtu. Jo a dělala jsem s kmínem a kořením Horalka (nebo to bylo hlavně pro 2,5 leté dítko).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem ráda, že to chutnalo :)
      Vidíte, jako nákyp to nemusí být špatné!
      Jen škoda, že quinoa je trochu dražší :(

      Vymazat
    2. Tak už jsem absolvovala variantu s česnekem a majoránkou. Další nadšení:) Dělala jsem z poloviční dávky, jen u chia semínek jsem neudržela pozornost a dala plnou dávku. Ve výsledku to bylo super, neb tam bylo více vlhkosti a připomínalo mi to opravdu bramborovou buchtu od maminky (nikdy nedělala takovou tu nadýchanou, ale takovou spíš hutnější,nijak moc vysokou, a to mi právě vždycky chutnalo - ty nafouknuté mne nebraly). A asi to příště zkusím zase do formy, nizoučkou vrstvu, jakože něco jako korpus na pizzu. To je variant:)

      Vymazat
    3. Česnek, majornánka a bramborová chuť? To je skoro jak bramboráky, ne? Mnam!
      Hezky kouzlíte, jen tak dál ;)

      Vymazat
  2. Jsou výborné, děkuji ze recept! Nezkoušela jste nebo někdo jiný nahradit quinou jinou obilovinou? Děkuji za případné tipy nebo názory:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) Nezkoušela jsem, protože jsem nepřišla, co by mohlo mít podobnou strukturu jako quinoa :o Je pravda, že ta je dražší a proto tento recept moc často nedělám :(

      Vymazat
    2. Zajímavý recept, láká mě to zkusit. Nad nějakou náhradou quinoi jsem se také zamýšlela. Pokud je quinoa alternativou třeba ke kuskusu, nešlo by to v případě těchto muffínků naopak? (Jasně, že asi šlo, jen jsem to nezkusila a ptám se tedy, jestli s tím už někdo neexperimentoval :) . ) Díky.

      Vymazat
    3. Z kuskusu už to nebude bezlepkové, ale možná by fungoval, těžko říct :o

      Vymazat
  3. Výborné, zbožňuju je. Místo kukuřičné mouky jsem dala čirokovou. Dobré. Díky :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, tu jsem ještě nikdy neměla :( Ale určitě někdy zkusím :)

      Vymazat
  4. Dobry vecer, nemuzu najit sladkou boruvkovou verzi, odkaz mi nefunguje a moc by me to lakalo:-) Najdu to nekde? Dekuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odkaz tu: http://veg-ethique.blogspot.cz/2013/08/boruvkove-supermuffiny.html
      Musím to v textu opravit, díky za upozornění ;)

      Vymazat
  5. Moc zdravim a dekuji za skvele recepty. V textu ke kukuricnym supermuffinum pisete i o ryzovych krekrech, mate na ne nekde recept? Rada bych tez plne vymytila chleb...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)