úterý 27. srpna 2013

"Špekové" knedlíky s křenovou omáčkou

Znáte to, neděle, venku ošklivo, takže vám nevadí, že strávíte většinu dopoledne u plotny. A máte chuť na něco výrazného, zkrátka pořádný nedělní oběd.Dnes vám přináším recept na falešné špekové knedlíky s křenovou omáčkou.

Tak zvaný celerový špek si dělám celkem často. Vlastně necháte na oleji osmahnout cibulku s celerem a solí. I jen takhle bez ničeho jiného je to výborné. Ale pokud chcete udělat dojem, přidejte uzené tofu nebo ještě lépe uzený tempeh. To vám zaručuji, že si budou mlaskat i zapřísáhlí masožravci. 
Nevím proč, ale tempeh i tofu vždy spotřebovávám na hranici trvanlivosti. Nakoupím nějaké to tofu a pak ho skrblim v lednici tak dlouho, dokud prostě skoro neprojde. Je to asi tím, že ho celou dobu šetřím na něco "lepšího" a přece nebudu vařit z polotovaru, když si můžu udělat něco hodnotnějšího. Takže milé tofu nebo tempeh většinou skončí spíše jako mlsání k vínku, které je také občas potřeba :) Ale tentokrát jsem uzený tempeh (hádám, že pár dní prošlý) použila na přípravu těchto úžasných knedlíků.
Těsto na knedlíky jsem zvolila své osvědčené z pohankové krupice, které jsem použila již u receptu na švestkové knedlíky. Jemná pohanková chuť skvěle ladí k jemné křenové omáčce i celerovému špeku. 


"Špekové" knedlíky s křenovou omáčkou
(množství na 16 knedlíčků)

Suroviny:
Těsto:
500 ml vody
200 gramů pohankové krupice
1 čajová lžičky soli
100 gramů hladké pohankové mouky + 20 gramů na vál
1 polévková lžíce chia semínek + 3 polévkové lžíce vody
"Špek"
půlka celeru
2 cibule
1 uzený tempeh nebo uzené tofu
sůl
Křenová omáčka
1 cibule
2 petržele
750 ml vody
křen
sůl
1 polévková lžíce neběleného kukuřičného škrobu
3 čajové lžičky tahini pasty
1 čajová lžička světlé miso pasty (nemusí být)

Postup:
  1. Těsto na knedlíky začněte připravovat s dostatečným časovým předstihem, protože krupice by měla být dokonale vychlazená, než se dáte do samotného dělání knedlíků. Do hrnce nalijte 500 ml vody, přidejte jednu čajovou lžičku soli a přiveďte k varu.¨
  2. Když se voda začne vařit, ztlumte oheň a za stálého míchání vsypte uvedené množství pohankové krupice. Nechte 2 minutky vařit. Směs by měla být hodně hustá. Nechte vychladnout.
  3. Mezitím si udělejte "špek". Cibuli nakrájejte na jemno a celer na malé kostičky. Na pánvi rozpalte olej, vhoďte cibuli s celerem, posolte a restujte dozlatova. Stačí občas promíchat, ale trvá to celkem dlouho, nějakých dvacet minut. Těsně před koncem přidejte na kostičky nakrájený tempeh nebo tofu a ještě minutku restujte. Odstavte a nechte vychladnout.
  4. Až budete mít krupici i špek studený, smíchejte v hrnku 1 polévkovou lžíci chia semínek a 3 polévkové lžíce vody. Nechte odležet minimálně 15 minut.
  5. Nyní je čas na to, udělat si základ na křenovou omáčku. Cibuli nakrájete najemno, petržel oloupejte a nakrájejte na kostky. Na oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte nakrájenou petržel, sůl a restujte dvě minutky. Ohřejte si vodu a pomalu jí přilévejte. Přiklopte pokličkou a nechte lehce vařit asi 15 minut.
  6. V čase, kdy se začíná vařit omáčka si udělejte knedlíky. Do studené krupice (bude ve formě takové cihličky) přimíchejte odstátá chia semínka a 100 gramů hladké pohankové mouky. Těsto rukama řádně propracujte.
  7. Těsto vyklopte na vál, udělejte z něj váleček a nakrájejte na 16 kousků.
  8. Každý kousek obalte v mouce a udělejte placičku. Na jednotlivé placičky navrstvěte špekovou směs.
  9. Placičku i se špekem vemte do dlaně, zabalte a udělejte knedlík. Nebojte se přitlačit, aby se knedlíky nerozpadaly.
  10. Knedlíky naházejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou. Obvykle to trvá nějaké 2 - 3 minutky.
  11. Petržel už by nyní měla být měkká. V troše vody si rozmíchejte 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu a za stálého míchání přilijte do hrnce. Za stálého míchání nechte 2 minutky provařit. Odstavte.
  12. Nastrouhejte si křen a přidejte ho do hrnce s petrželí. Je důležité křen přidat až v této fázi a ne dříve. Ztratil by totiž na své pálivosti. Vše důkladně promixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte 3 čajové lžičky sezamové tahini pasty a 1 čajovou lžičku světlé miso pasty a ještě jednou promixujte. Podle chuti dosolte, popř. přidejte stouhaný křen.
  13. Knedlíky nandejte na talíř a polejte křenovou omáčkou. Pokud vám zbyl špek, můžete jím knedlíky ještě posypat.

2 komentáře:

  1. Dělala jsem podle návodu (pohankovou krupici jsem neměla, použila jsem obyč pšeničnou), ale pohankové mouky jsem musela dát mnohem víc, než uvedených 100g - těsto bylo velmi lepivé. Nicméně přidala jsem až do požadované hustoty a pak už se povedlo. Výsledek ocenil i manžel, zapřisáhlý odpůrce celeru v jakékoliv podobě :D Díky! Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evidntně jste si ale poradila :) Vždy je dobré řídit se vlastním rozumem a když se těsto nezdá, upravit podle svého ;) Je možné, že krupice saje trochu méně, nevím, ještě jsem jí neměla :o
      Jojo, takto orestovaný celer je lahůdka, chutná nám jen tak, třeba s kroupami :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)