pondělí 16. září 2013

"Míchaná vajíčka" z kukuřičné krupice

No dobře, uznávám, že míchaná vajíčka bez vajíček připravit nelze. Ale napodobeninu zkusit můžete. Strukturou jsou tato "vajíčka" originálu na hony vzdálená, ale věřím, že chuť je více než uspokojivá. Alespoň pro mě.
 

Základem těchto "míchaných vajíček" je, a teď se podržte, kukuřičná krupice. Kdysi dávno jsem podobný recept někde zahlídla a říkala jsem si, že z krupice to přeci nemůže fungovat. Světe div se, jde to. Výsledek je takový mazlavější, takže pokud máte (nebo jste měli) radši vysušená míchaná vajíčka, asi to pro vás nebude to pravé ořechové. 
To, že si budete chtít udělat tento pokrm, si budete muset (jak jinak) naplánovat dopředu. Nejlépe když máte volnou chvilku si uvařit z kukuřičné krupice polentu, rozprostřít na plech a nechat ztvrdnout. Klidně přes noc. Klidně i dva dny. Což nám dává možnost mít v lednici jakýsi polotovar, ze kterého lze následně připravit vynikající rychlovku. A pokud máte nějaký zbytek udělané polenty, toto je skvělý nápad, jak jí ku prospěchu využít.


"Míchaná vajíčka" z kukuřičné krupice
(4 porce)

Suroviny:
400 gramů kukuřičné krupice
1,5 litru vody
4 polévkové lžíce oleje
2 cibule
1 + 1 čajové lžičky soli Kala Namak (Černé soli) - není zcela nutná, ale má to s ní větší grády
4 polévkové lžíce lahůdkového droždí
pepř dle chuti

Postup:
  1. Polentu si uvařte s dostatečným časovým předstihem, nejlépe den předem. Do hrnce nalijte vodu a přidejte 1 lžičku soli. Vodu přiveďte k varu a za stálého míchání vsypejte kukuřičnou krupici.
  2. Přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud nebude polenta hotová. Poznáte to tak, že se při zamíchání začně odlepovat od stěn hrnce.
  3. Uvařenou polentu rovnoměrně rozprostřete do pekáčku, který bezprostředně před tím vypláchněte studenou vodou. To aby se nám polenta nelepila.
  4. Nechte vychladnout.
  5. Zcela vychladlou polentu nakrájejte na kostičky.
  6. A nyní už k přípravě samotného pokrmu. Pokud děláte celou dávku (4 porce) doporučuji dělat buď nadvakrát anebo na dvou pánvích. Na jednu pánev se celá dávka těžko vejde - pokud ovšem nemáte nějakou maxi velikost :) To znamená, že olej, cibuli i sůl úměrně uspůsobíte množství polenty. Těžká matematika, ale já věřím, že si lehce poradíte :)
  7. Olej nalijte na pánev a rozehřejte. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a chvíli restujte. Po chvíli přihoďte nakrájenou polentu, posolte, přidejte pepř a nechte opékat.
  8. Občas směs promíchejte dřevěnou obracečkou. Krupice se začne slévat dohromady a kostičky budou čím dál tím méně rozpoznatelné. Když se začne směs připalovat, odlepte obracečkou od pánve a míchejte častěji. Až budete se strukturou spokojeni (až to nebude připomínak kaši, ale jakési žmolky), zasypte lahůdkovým droždím, zamíchejte a nechte ještě pár minutek chutě propojit a opékat.
  9. Můžete podávat posypané pažitkou nebo koriandrem, kdo jak má rád. Ideálně také s čerstvou zeleninou.
P.S. Pokud budete chtít "vajíčka" podávat jako hlavní chod, je dobré přidat nějakou luštěninu, abyste získali kompletní bílkovinu. Výborně se k tomu hodí recept na špenát z kopřiv s cizrnou, který můžete očekávat v nejbližších dnech :)

2 komentáře:

  1. Mňamka! Děkuji za inspiraci! Mimochodem, krásný blog! :) <3 Katka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)