pátek 13. září 2013

Perníková ranní kaše

Tak se přiznejte, kdo všechno snídáte kaše? My už snad ani nic jiného nesnídáme. Proč si hned po ránu zalepit a stáhnout střeva nějakým pečivem, když si můžeme dopřát mnohem vhodnější pokrm. Dnešní kaše je už taková podzimní, s hruškami, rozinkami a nádechem perníku.

Poslední dobou jsem si oblíbila kombinaci jáhel a amarantu. Jednak je chuťově velmi dobrá a jednak se jednotlivé látky v obou obilninách skvěle podporují a doplňují a tvoří tak plnohodnotné jídlo. Amaranth jako jedna z mála obilnin obsahuje aminokyselinu lysin. Ve spojení s jinou obilninou pak vytvoří plnohodnotnou bílkovinu. Takový rostlinný steak :) A i z praktických důvodů je lepší vařit amaranth s jinou obilninou, protože z vaření samotného amaranthu by se člověk občas "zcvoknul".

Mandle
O mandlích jsem se zmiňovala již v receptu na RAW pohankovou kaši, ale nikdy není na škodu si tyto informace zopakovat, takže s vaším dovolením text kopíruji:

Co se týče nutričních vlastností mandlí, dnes se o nich nechci rozepisovat podrobně. Jen bych ráda upozornila, že nejsou mandle jako mandle.
Máčením (resp. klíčením) se aktivuje spousta prospěšných látek. Z jedné aktivované mandle by vyrostla celá mandloň! Proto je dobré mandle večer namočit. Tím se zároveň zbavíte otravných inhibitorů růstu, které by mohly být příčinou nadmutého bříška. Ráno máčecí vodu vylijete a mandle oloupete.

A teď ke kvalitě mandlí. Pokud máte mandle americké (resp. kalifornské), tak ani taková opatření dělat nemusíte, je to pasé. Všechny americké mandle jsou už tepelně ošetřeny a tudíž už mají mnohem nižší množství cenných látek, nemluvě o možnosti naklíčení. Prostě tam není co aktivovat a oživit. Americké mandle nenaklíčíte, jen si to zkuste. V Americe se kdysi u mandlí objevila kontaminace salmonelou a v roce 2007 nařídila USDA všechny mandle pasterizovat za vysoké teploty...

Pokud tedy mohu poradit, americké mandle používejte jen tam, kde stejně budete pokrm tepelně upravovat - třeba do pečení. Ale na syrovou konzumaci v domnění, že pro sebe děláte něco dobrého, se americkými mandlemi celkem ošizujete.
Nejradši mám mandle španělské, jsou větší a mají tužší slupku, která jde ráno po namočení krásně oloupat. Časem získáte grif a je to rychlovka :) A takové oloupané namočené mandličky, to je lahoda...

Příprava kaše začne už večer. Ano, už zase. Plánování jídel je zkrátka nedílnou součástí zdravého životního stylu. Obilniny, luštěniny, semínka, ořechy, téměř vše je lépe stravitelné a obsahuje více prospěšných látek, když jim umožníme, aby se aktivovaly. Holt se musí člověk naučit, že přemýšlet nad snídaní se musí už večer. A ne ráno tupě zírat do lednice, co že si to vlastně uděláme. 

Obilniny před máčením řádně propereme. Dělám to tak, že je nasypu do hrnce a zaliji teplejší vodou. Pořádně je promnu a proces opakuji ještě dvakrát. Teče z toho celkem dost špíny, takže doporučuji tento krok nevynechávat. Je to sice otrava, ale bůhví, kde se obilniny předtím válely a nechceme přeci jíst špínu a prach. Potom přileju tolik vody, aby sahala asi centimentr nad obilniny. A protože ráno nebudeme už znovu proplachovat a budeme vařit přímo v této vodě, je dobré přidat něco, aby se nám v obilninách přes noc nenamnožily plísně a jiné nežádoucí potvůrky :) Pro tento účel nám poslouží něco, co obsahuje vitamín C. Zkrátka přidejte k obilí trošičku citrónu nebo větší špetku prášku Amly. Vitamín C zabraňuje tvoření plísní a pokud se bojíte o chuť, buďte v klidu, po uvaření není kyselost vůbec znát :)

Perníková ranní kaše
(2 porce)

Suroviny:
90 gramů jáhel
40 gramů amaranthu
40 gramů rozinek
20 gramů zlatého lněného semínka
30 gramů mandlí
2 hrušky
špetka soli
1 čajová lžička skořice
1/2 čajové lžičky perníkového koření (doporučuji od Sonnentoru)
vlašské nebo pekanové ořechy na ozdobu

Postup:
  1. Večer před snídaní odvážíme obiloviny a řádně propereme. Přidejte něco s obsahem vitamínu C a zalijte vodou tak, aby sahala asi centimetr nad obilniny. (vše viz výše)
  2. Večer dále propláchněte a namočte mandle a rozinky. Každé zvlášť do své mističky.
  3. Ráno do hrnce přidejte odmočené rozinky i s máčecí vodou, hrušky nakrájené na kostičky,špetku soli a přiveďte k varu. Vařte pod pokličkou na mírném ohni 15 minut.
  4. V koktejlovém mixéru si namelte lněné semínko.
  5. Po dovaření obilnin vmíchejte mleté lněné semínko spolu se skořicí a perníkovým kořením.
  6. Kaši nandejte na talíř a ozdobte loupanými odmočenými mandlemi.
P. S. Mlsalové si mohou kaši přelít datlovým sirupem, je to dobrota. Já obyčejně nedělám, ale co bych neudělala kvůli krásnější fotce :)



14 komentářů:

  1. to by mě nenepadlo :) vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. Kaši jsme dnes vyzkoušeli a byla vynikající!

    Děkuji za recepty, ráda se chodím inspirovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Kaše je vynikající, dnes jsme vyzkoušeli.

    OdpovědětVymazat
  4. Právě jsem dojedla. Mňam! Více snídanových receptů prosíííím :)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborná!!! Zkoušela jsem i variaci s rýží a amaranthem, místo hrušky jablko, taktéž dobré.
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jedna z mých nejoblíbenějších ;) Ale rýžová musí být taky skvělá!

      Vymazat
  6. Taky mám ráda obilné kaše s ovocem, ale pozor překyselují. Vhodnější je obilovina se zeleninou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, vím, že jsou vhodnější kombinace.. Ale já se v MB jen inpsiruji a kombinace obilnina + ovoce mi problémy nedělá... Snídani si dělám s sebou do práce a i kdybych si udělala zeleninu, bude to podle MB pravidel špatně, protože jí nesním do dvou hodin po uvařnení... Zkrátka se mi tato pravidla zdají až moc omezující pro člověka, který žádný problém nemá... A také se řídím heslem, že z jídla musí být radost. A to je potom lepší sníst kaši s ovocem s chutí a radostí, než se nutit do něčeho jiného jen proto, že to vyhovuje pravidlům a neustále žít ve stresu, jestli něco nedělám špatně... Zkrátka k jídlu patří i psychická pohoda ;)

      Vymazat
  7. Mnam! Dnes som ju vyskusala na ranajky a je vyborna ,vdaka za recept.Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aj ja :) lebo teda amarant mam doma uz dlho a nevedela som co s nim, samotny mi nechutil .

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)