středa 11. září 2013

RAW pohanková kaše

Vitariáni mi odpustí tuto otázku, ale ty ostatní z vás, už jste někdy zkoušeli připravit nějaké jídlo zcela RAW? Cože to vlastně RAW znamená? Znamená to takovou úpravu surovin, kde není zapotřebí žádné teplo. Teplo je pro tento životní styl nežádoucí, ničí totiž živé enzymy.

Sama za sebe musím říct, že ráda občas RAW recept zkusím, různé "kešu kejky" jsou jedním slovem vynikající, ale pěkně tučné. A to jak tučné-tučné, tak i tučné-drahé. Chutě jsou velmi jemné a čisté, ale vybrat si vitariánství jako životní styl si představit nedokážu. Chyběla by mi tam spousta prvků a není nad to, si v zimě dopřát teplou hustou fazolovou polévku. Na salátek by mě v třeskutých mrazech zrovna neužilo.

V poslední době jsem si oblíbila tuto snídaňovou kaši. Je to vlastně jediná, kterou dělám RAW a opravdu je moc dobrá. Je ale potřeba myslet na to, že chcete kaši udělat minimálně dva dny dopředu. Proč? Abychom stihli naklíčit pohanku. Pohanka obsahuje cenný rutin, který se bohužel tepelnou úpravou značně vytrácí, proto je žádoucí konzumovat pohanku tepelně neupravenou, nebo ještě lépe naklíčenou. Klíčením se aktivuje více prospěšných látek a enzymů. V naklíčeném zrně je potom mnohanásobně více živin, vždyť z každého naklíčeného zrníčka by byla schopná vyrůst další rostlinka. Tolik je tam síly. A vy tu sílu přenesete do svého těla :)

Jak správně naklíčit pohanku?
Naklíčit pohanku není nic složitého. Určitě je spousta zaručených návodů, ale abych pravdu řekla, ani jsem žádný popis klíčení pohanky nečetla. Napíšu, jak to dělám já.
  1. První den navečer nasypu požadované množství pohanky do misky a zaleji vodou. Nechám 30 minut odmočit. Poté obsah misky zcedím přes sítko, ve kterém pohanku propláchnu a i se sítkem vložím do misky. Je dobré vršek sítka něčím zakrýt (třeba talířkem, ale mezi sítkem a stěnami misky by měla zůstat malá škvírka, aby k pohance mohl proudit vzduch). Zkrátka aby pohanka neoschla, ale měla dostatek vzduchu. Takto nechám do rána.
  2. Ráno vezmu sítko i s pohankou a propláchnu pod tekoucí vodou. Vodu, co se mi v misce nahromadila vyleji, misku opláchnu a zpět vložím sítko s propláchnutou pohankou, překryji.
  3. To samé provedu po příchodu z práce a těsně před spaním.
  4. Další ráno ještě jednou propláchnete a pohanku už máte naklíčenou a připravenou k použití. 
Ještě jsem zapomněla zmínit, jak je důležité vybrat skutečně kvalitní pohanku. Nejlepší zkušenosti mám s BIO loupanou pohankou. Ta klíčí krásně. Naopak levnější pohanka ani nenaklíčí, jen se divně rozpadne a má opravdu nechutný zápach. A takovou my nechceme. Cheme si naši "živou snídani" vychutnat :)

Mandle
Co se týče nutričních vlastností mandlí, dnes se o nich nechci rozepisovat podrobně. Jen bych ráda upozornila, že nejsou mandle jako mandle.
Stejně jako u pohanky, i u mandlí se máčením (resp. klíčením) aktivuje spousta prospěšných látek. Z jedné aktivované mandle by vyrostla celá mandloň! Proto je dobré mandle večer namočit. Tím se zároveň zbavíte otravných inhibitorů růstu, které by mohly být příčinou nadmutého bříška. Ráno máčecí vodu vylijete a mandle oloupete.
A teď ke kvalitě mandlí. Pokud máte mandle americké (resp. kalifornské), tak ani taková opatření dělat nemusíte, je to pasé. Všechny americké mandle jsou už tepelně ošetřeny a tudíž už mají mnohem nižší množství cenných látek, nemluvě o možnosti naklíčení. Prostě tam není co aktivovat a oživit. Americké mandle nenaklíčíte, jen si to zkuste. V Americe se kdysi u mandlí objevila kontaminace salmonelou a v roce 2007 nařídila USDA všechny mandle pasterizovat za vysoké teploty...

Pokud tedy mohu poradit, americké mandle používejte jen tam, kde stejně budete pokrm tepelně upravovat - třeba do pečení. Ale na syrovou konzumaci v domnění, že pro sebe děláte něco dobrého, se americkými mandlemi celkem ošizujete.
Nejradši mám mandle španělské, jsou větší a mají tužší slupku, která jde ráno po namočení krásně oloupat. Časem získáte grif a je to rychlovka :)  A takové oloupané namočené mandličky, to je lahoda...


RAW pohanková kaše
(2 porce)

Suroviny:
120 gramů pohanky (doporučuji BIO pohanku loupanou kroupy)
40 gramů sušených datlí
20 gramů zlatého lněného semínka
2 polévkové lžíce nepraženého kakaa
2 hrušky
30 gramů mandlí
nepražené kakaové boby na ozdobení

Postup:
  1. Pohanku nechte naklíčit dle návodu uvedeného výše (nebo vaším vlastním způsobem :))
  2. Večer si dále propláchněte a namočte mandle a datle - každé v jiné misce.
  3. Do koktejlového mixéru nasypte lněná semínka a rozmixujte na prášek. Přidejte nepražené kakao, propláchnutou pohanku, datle i s máčecí vodou, nakrájené hrušky a přilijte vodu tak, aby voda sahala až k hruškám.
  4. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké kaše. Možná bude potřeba přidat trochu více vody, to nechám na vašem uvážení.
  5. Rozmixovanou kaši rozdělte do misek, posypte namočenými a oloupanými mandlemi a můžete přidat pár oloupaných nepražených kakaových bobů. 
P.S. Kaši si vychutnejte a myslete při tom na to, kolik živé energie do sebe dostáváte :)



48 komentářů:

  1. pohanka už mi doma klíčí, tak se těším na sobotní snídani :) díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, můžu se zeptat jaký máte mixér?
    Já mám totiž i s tyčovým i s normálním problém, hlavně když je tam hodně datlí. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      tady je datlí jen trošičku, ono to vypadá 40 gramů, ale je to tak 7 - 8 datlí. A když jsou přes noc namočené, tak krásně změknou. Tyčovým bych to nedělala, ten by se lehce zavařil a stejně by si s kaší neporadil zcela dohladka...
      Já mám tento: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4100/specifikace/#text
      ale také nejsem úplně spokojená - především plast je celkem nekvalitní a lehce praská. Ale musím nechat, že ten koktejlový mixér (ta vyšší nádoba) umixuje vše krásně na jemno...

      Vymazat
    2. Mám také Bosh, tak to zkusím :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den, jsem masový tvor - zatím... a ráda bych pozvolna přešla na zdravější stravu. Jsem tudíž naprostý začátečník a tak vás, tu a tam, budu "obtěžovat" svými začátečnickými dotazy. A hned ze začátku - můžete mi, prosím, napsat, kde se dají sehnat ty kakaové boby a nepražené kakao?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, klidně otravujte :) Kakaové boby i nepražené kakao seženete ve zdravé výživě :) Nepražené kakao je trochu trpčí než klasické, ale chuťově je celkem ok.. Samotné kakaové boby bych řekla, že už jsou pro pokročilejší (ne každý zvládne tu hořkou, trpkou a intenzivní chuť...) Ale třeba to zrovna bude chutnat ;)

      Vymazat
    2. Děkuji :) Já jsem extrémně moc na sladké - ale opravdu extrémně. Až nezdravě. Tak teď jsem s těmi boby na vážkách.... ale prubnu to :) Pak Vám napíšu, jak na mě kašička působí :)

      Vymazat
    3. Chtěl bych se zeptat, zda je možné takovéto kakao případně dosladit medem, agávovým nebo javorovým sirupem?

      Vymazat
    4. Určitě, doslaďte podle chuti a finančních možností ;) Přeci člověk nebude jíst něco, co mu nechutná ;)

      Vymazat
  4. Super recept, vypadá to opravdu lákavě, už se těším až si ji udělám :)
    A jestli můžu, maličká rada/zlepšovák jak loupat mandle - odmočené mandličky rozprostřete na půl utěrky, překlopte druhou půlkou, párkrát rukama sem-tam přejeďte "jako by se válelo těsto" :) a šup, mandle jsou oloupané ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Famózní!!! Jen to nepřehnat s vodou. Díky!
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  6. Objevila jsem genialni variaci na tuto kasi. Dost mozna uz byla objevena, ale neda mi to a musim se o ni podelit :)

    Takze jednoduse, zaklad tvori namocena pohanka, par namocenych datli, kakao (pripadne skorice, vanilka apod.) a zavrsi to velekral vsech chuti - TAHINI. Na porci staci lzicka. Rozmixujeme a pochoutka je hotova. Mozno doplnit orisky, jablkem, hruskou, ale myslim, ze netreba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tip, já miluju tahini vždy a všude :) V receptech na blogu se ho snažím používat méně, protože vím, že hodně lidem nesedne, ale já ho cpu do polévek, omáček, na palačinky,... A úplně mi to vyhovuje, nemusím pak kupovat takové věci jako sójové a ovesné smetany, atd....

      Určitě to o víkendu zkusím, uplně si umím představit jak to chutná! Taková nutela light, ne? :D

      Vymazat
  7. ... okamžitě jdu nechat naklíčit pohanku.... :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vyborna zalezitost, priste jenom musim trochu setrit s vodou :-) mela jsem spis takovy raw pohankovy shake... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéjej, ale i jako shake to muselo být dobré, ne? :) S vodou je třeba šetřit, to je pravda, ono to ze začátku vypadá, že by se to nepromixovalo s troškou a pak to najednou zřídne :o

      Vymazat
    2. I jako shake byla vyborna :-) kazdopadne jako kase je mnohem lepsi a ted v tech parnech idealni i jako dezert :-)

      Vymazat
    3. Jak to čtu, tak jsem na ní dostala chuť! Asi už vím, co bude zítra k snídani :D

      Vymazat
  9. Dobrý deň, taktiež som to skúsila. A trošku som experimentovala. Namiesto kakaa som dala karob. Klasicky som zabudla namocit mandle, tak som improvizovala a nechala v celku niektore lanove semena a posypala som to slnecnicovymi semienkami. Vyborne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S karobem je taky super :) Posypat to může každý podle své chuti, u nás frčí namočené mandle nebo namočené vlašské ořechy-ty jsou výborné :)
      A jsem ráda, že chutnalo!

      Vymazat
  10. Můžu mít dotaz? :)) Doma nemám BIO pohanku, ale normální tmavou... Půjde naklíčit? Někde jsem četla, že ta tmavá je tepelně zpracovaná a že prý nepůjde... Má to cenu zkoušet? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, máte pravdu, naklíčit nepůjde... Tmavá je za prvé tepelně upravená a za druhé podle mě pěkně hnusná :D Takže i kdyby se tmavá pohanka jen namočila a prohnala mixérem, nebude to ono... Má úplně jinou konzistenci - ne tak krémovou a má chuťově nepříjemný ocásek...:o

      Vymazat
  11. Dobry vecer!
    Muzu se zeptat kde kupujete spanelske mandle? Dekuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupovala jsem ve velkém balení zde: https://www.bio-country.cz/Velkoobjemova-baleni/Orechy-jadra/Mandle-BIO-5kg
      Tenkrát jsem dávala přímo dotaz a bylo mi řečeno, že jsou španělské ;)

      Vymazat
    2. Děkuji za informace o mandlích. Vlastně za všechny informace. Pohanku jsem kupovala hnědou a ocásek brala jako daň za to, že je zdravá ;-) .Když vidím na fotce ty krásné klíčky... z hnědé po namočení vznikla podivná hmota. Bio pohanku kroupy kupujete tam co mandle?

      Vymazat
    3. Není zač :)
      Pohanku kupuji jinde, protože 25 kg pohanky nedáme a lidi, se kterýma objednávám pohance neholdují :o
      Takže objednávám tuto: http://eshop.provita.cz/pohanka-loupana-kroupy-500g-bio-bioharmonie/d-70828/
      Mají přepravu nad 2 tis. zdarma, široký sortiment a fajn ceny, takže tam vždy naházím to, co ve velkoobjemech nenakupujeme :)

      Vymazat
  12. Dobrý den, mohla bych se prosím Vás zeptat jaký mixer používáte, že Vám to tak hezky všechny semínka namele na prášek a u i hrušku tak hezky rozdrtí. Já jsem právě v kaši měla také hrudky, že nebyla tak krásně hladká jako ta vaše. Děkuji. Jinak recept vynikající, popravdě všechno co jsem od Vás zatím zkusila mě moc chutnalo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psala jsem to výše, mám tento: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4100/specifikace/#text
      Sice jsem furt frfňala, že se mu sem tam odlomil kus plastu, ale nyní mám zkušenost i s jinými a tento je nejlepší... Zvládne mi i kokosové máslo a různé kaše krásně do hladka :)
      Jsem ráda, že chutná :)

      Vymazat
  13. Na této kaši ujíždím, mám ji teď skoro každé ráno na snídani a dvouletý syn ujídá co může!!! Ale je to taková pochoutka, že mám skoro výčitky svědomí, co za moučník to snídám! Je dobrá i s jablkem nebo banánem když není hruška, ale se slaďoučkou hruškou to je nej, dávám 10 bodů z 10.

    OdpovědětVymazat
  14. Na této kaši ujíždím, mám ji teď skoro každé ráno na snídani a dvouletý syn ujídá co může!!! Ale je to taková pochoutka, že mám skoro výčitky svědomí, co za moučník to snídám! Je dobrá i s jablkem nebo banánem když není hruška, ale se slaďoučkou hruškou to je nej, dávám 10 bodů z 10.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jste napsala moc hezky, také kaši zařazuji spíše do kategorie dobrot :D Asi si jí budu muset zase udělat, když to tak čtu :)

      Vymazat
  15. Touto pohankovou kaší se s manželem krmíme už přes půl roku, každý den. Je to prostě výborná snídaně, obměňujeme akorát ovoce..jablka, hrušky, banány atd. A kaše se nám zatím nepřejedla a hlavně, každý den myslíme na to, že je to minimálně jedno supervýživné a zdravé jídlo za den, i když se snažíme jíst dobře i v ostatním průběhu dne, ale znáte to :o)
    Opravdu kaši doporučuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juch, to jsem ráda, že kašička chutná :) Sama jí beru spíše jako dezert a dělám si jí jednou za čas, ale vždy se na ní neskutečně těším :)

      Vymazat
  16. Osvěžující TIP do teplých dnů: 120g naklíč. pohanky, 15g zlatého lněného semínka, 2 (oloupané) broskve, 2 pol. lžíce ztuhlého kokosového mléka (z plechovky), šťáva z půlky pomeranče, trošku (domácího) jablečného moštu - samozřejmě lze dát i více pomerančové šťávy, a pak třeba jen maličko vody a žádný mošt... Přidáte-li více tekutin, vznikne osvěžující pohankové SMOOTHIE ;-) Variací je skutečně mnoho! Skvělé pochutnání přeje Monina

    OdpovědětVymazat
  17. jednoduché a výborné! zkoušeli jsme s hruškou i banánem :-) teď plánuju jablko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jablíčko bude asi kyselejší, ale o to svěžejší :)

      Vymazat
  18. Super recept, zkoušeli jsme s různým ovocem a různými semínky a vždy výborná. Zamiloval si jí i můj 14 letý syn a nahradili jsme instatntní pohankovou kaši za tuto zdravou dobrotu. Děkujeme

    OdpovědětVymazat
  19. Dobry den,dceri 18 mesicu davam pres noc namocenou pohanku +zrnicka,rano jen malinko prohreji a smicham s bananem.Nemixuji.Dcera to krasne papa,ale pozdeji to naleznu vse v plince,jeji telo to nejspise nedokaze jeste stravit.Rano mixovat nemuzu,chce snidat hned jak otevre oci a to bych vzbudila starsi dceru.Doporucite mi,jakym zpusobem to pro ni pripravit aby veskere ziviny zustaly v tele?Dekuji mnohokrat.Driv jsem to malinko pomixovala nez jsem to namocila,ale bylo mi receno,ze to musi byt az po namoceni.
    Omlouvam se za dlouhy dotaz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      jojo, určitě mixovat až po namočení.. Já bych si namočila pohanku ráno nebo v poledne, večer připravila kaši a dala v zavřené skleničce do lednice. Do rána by měla vydržet úplně v pohodě ;)

      Vymazat
  20. Dobrý den.
    Nakupuji v obchodě bez obalu. Jak tak čtu Váš blog, jaký je Váš názor na tento obchod??
    A k těm mandlím, kde koupit španělské??
    Děkuji a krásný den. S pozdravem Pavlína Antonyová.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)