středa 18. září 2013

Špenát z kopřiv s cizrnou

Chcete mít spoustu energie, cítit se líp a vypadat prostě skvěle? Kdo by nechtěl, že?  Pokud občas zavítáte do zdravé výživy nebo na nějaké stránky věnující se zdravému životnímu stylu, jistě jste se již setkali s tvrzením, že všechny tyto požadavky vám zaručeně splní chlorofyl. A kde ho vzít? No nejlépe z nějakých zelených potravin jako Chlorella, Spirulina, Mladý ječmen atd. Nebojte, tohle není propaganda těchto módních záležitostí. Spíše naopak zamyšlení nad jakousi absurditou. Jsou to sice skvělé doplňky stravy, ale proč za ně utrácet ty nehorázné peníze, když stejně dobře nám poslouží obyčejná česká kopřiva...
Kopřivu jsem se v posledních letech naučila zakomponovávat skoro všude. Tedy když rostou. Mám velkou výhodu, protože za barákem nám rostou kopřivy přímo výstavní. A na ty mi nikdo nesmí sáhnout, nedejbože je posekat. Je to moje malé chlorofylové království :) Když nemám k dispozici žádnou zeleninu, ze které bych mohla uvařit (což se moc často nestává), vyzbrojím se rukavicema a jdu natrhat pořádnou dávku kopřiv. To se stalo i teď o víkendu, takže vám mohu přinést tento recept na Špenát z kopřiv s cizrnou, který jsem zmiňovala už v receptu na "Míchaná vajíčka" z kukuřičné krupice. Zkuste nechat tyto dva pokrmy, aby se skamarádily, skvěle k sobě pasují :)

Kopřiva není jen plevel
Kopřiva se využívá jak pro vnitřní tak pro vnější účely. V lidovém léčitelství se kopřivy využívá již dlouho. Kdo ještě neslyšel, že po kopřivách jsou krásné vlasy? Myslím, že tohle ví snad každý. Kopřivovým nálevem se oplachují umyté vlasy a výsledkem by mělo být snížení mastivosti a zhoustnutí vlasů. A ten, kdo trpí na revmatické klouby a je hodně, hodně statečný, může klouby šlehat čerstvými kopřivami. Prý to pomáhá. Jen nevím, jestli to náhodou není tím, že pálení kopřiv přebije bolest kloubů...
Kopřiva obsahuje hodně železa, čehož se využívá hlavně při chudokrevnosti. Kopřiva se dále může pochlubit velkým množstvím již zmiňovaného chlorofylu, draslíku, provitamínu A a vitamínů skupiny B. Kopřiva výborně poslouží při jarní detoxikaci organismu, protože kopřivová kůra odstraňuje škodlivé látky z těla a zároveň čistí krev. Takovou kůru si uděláte, pokud po dobu 3 týdnů budete pít denně 1 litr nálevu připraveného z čerstvých kopřiv.


Pokud si kopřivy chcete nasbírat pro léčebné účely a do zásoby, jděte po prvních jarních kopřivách. Tyto mladé kopřivy jsou nejhodnotnější a nejsou v nich nahromaděné dusitany. Vždy sbírejte vrchní čerstvé listy, ty spodní kožnaté raději vynechejte. Druhá vlna kopřiv, která přichází právě teď - na konci léta, není už pro léčebné účely tak vhodná jako jarní kopřivy. Ale stále obsahuje spoustu cenných látek a dobře nám poslouží do pokrmů místo zeleniny.


Špenát z kopřiv s cizrnou

Suroviny:
200 gramů cizrny v suchém stavu / 500 gramů uvařené cizrny
Mísa čerstvě natrhaných kopřiv (čím více, tím lépe, kopřivy hodně ztratí na objemu)
2 polévkové lžíce oleje
1 větší cibule
1/2 čajové lžičky soli
4 stroužky česneku
1 polévková lžíče sójové omáčky Shoyu nebo Tamari

Postup:
  1. Pokud nemáte uvařenou cizrnu, začněte přípravou cizrny, kterou je dobré přes noc namočit. Poté uvařte do měkka.
  2. Čerstvě natrhané kopřivy na sítku řádně propláchněte. Pozor, i pro propláchnutí pálí.
  3. Kopřivy přendejte do hrnce a spařte vroucí vodou (po spaření už by pálit neměly a můžete je v klidu nakrájet). Nechte asi 5 minut louhovat.
  4. Kopřivy zceďte a nechte okapat.
  5. Mezitím si nakrájejte cibuli na drobno.
  6. Olej rozehřejte na pánvi, přihoďte nakrájenou cibulku a chvíli restujte.
  7. Kopřivy nakrájejte na širší nudličky a přihoďte na cibulku. Přidejte 2 rozmačkané stroužky česneku, sůl a restujte 10 minut. Podle potřeby můžete podlít trochou vody.
  8. Po deseti minutách přidejte uvařenou cizrnu, promíchejte a nechte společně dvě minutky prohřát. Nakonec přidejte zbylé dva rozmačkané stroužky česneku, sójovou omáčku a pořádně promíchejte.
P.S.: Můžete servírovat s jáhelnou kaší nebo jinou přílohou. Jak jsem psala, moc dobrý je špenát v kombinaci s "Míchanými vajíčky" z kukuřičné krupice (jak můžete vidět na fotce).

5 komentářů:

  1. Děkuji za komentář o kešu, začínám s namáčením a jsem ráda, že u tebe najdu i namáčení obilovin. Moc pěkný blog dle mého gusta:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač :) JOjo, máčení luštěnin, obilovin, ořechů, to je velká kapitola... Člověk se musí furt vzdělávat ;) a děkuji za pochvalu!

      Vymazat
  2. Díky za krásně jednoduchý recept na výborné jídlo, dělala jsem ho dnes už podruhé. Akorát zatím tedy ani jednou přímo z kopřiv, nějak nebyly po ruce. Takže poprvé s normálním špenátem a dnes s mangoldem. Dobrota :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, chápu, že ne každý má takový luxus jako já - kopřivy zadarmo :D Ale se špenátem si myslím, že to bude chuťově uplně na stejno ;)
      A není vůbec zač :)

      Vymazat
  3. To vypadá skvěle. Určitě to na jaře zkusím, až budou čerstvé kopřivy. Já miluju kopřivový čaj. Je tak lahodný :-) . Kopřivy si suším i na zimu, takže je piju celý rok. Celkově mám bylinky a zelené potraviny v oblibě. Zkouším i Krupa Kratom , jestli mi pomůže si trochu ulevit od stresu, který na mě dopadá ze všech stran.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)