pondělí 21. října 2013

Bezlepkový jablečný závin

Za okny podzim, barevné listí a ve sklepě spousta jablek. Není snad větší klišé než jablečný štrůdl. Všude samé recepty na štrůdl z celozrnné mouky, špaldové mouky, ale co chudáci bezlepkáři? Trochu postrádám recept na bezlepkový štrůdl. Že by výzva? Jdeme na to!
Hlavní surovinu jsem zvolila jáhly, protože jsou jednak zdraví prospěšné, ale i chuťově neutrální. A když je uvaříte v jablečném moštu, chytnou chuť i vůni jablek a těsto nám tak přirozeně osladí. No a nedílnou součástí bezlepkové kuchyně je pohanková a kukuřičná mouka. Šup tam s nima. 
Těsto rozhodně není tak křehké jako listové, ale i tak si dovolím tvrdit, že zachutná i těm, kteří bezlepkově péct nemusí. Někdy je změna potřeba a když je ta změna k lepšímu, tak proč s ní otálet?

P.S.: Možná budete potřebovat "trochu" trpělivosti, ale snažila jsem se recept napsat tak, aby na mou adresu nepadlo příliš sprostých slov :) (plus jsem vyfotila postup detailněji :))

Bezlepkový jablečný závin
(2 záviny)


Suroviny:
Těsto
:
200 gramů jáhel
140 gramů pohankové mouky
140 gramů kukuřičné mouky (+ cca 40 gramů na vyválení)
1 čajová lžička vinného kamene
špetka soli
750 ml kvalitního jablečného džusu (nemáme-li džus, můžeme nahradit 720 ml vody s 4 polévkovými lžícemi sirupu z agáve)




Náplň:
cca 1 kg jablek
3 - 4 čajové lžičky skořice
1 čajová lžička perníkového koření (nemusí být)
50 gramů rozinek

vlašské nebo pekanové ořechy (kolik máte a dáte)

Postup:
  1. Jáhly třikrát spařte vroucí vodou. Tím se odstraní případná zoxidovaná vrstva, která by jinak mohla být příčinou hořkosti (viz článek u receptu na květákový mozeček). Poté nasypte spařené jáhly do hrnce, zalijte odměřeným množstvím kvalitního jablečného džusu, přidejte špetku soli, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se všechen džus do jáhel nevsákne. Jáhly odstavte a ještě zatepla promixujte tyčovým mixérem. Nechte zchladnout.
  2. Jablka omyjte a nastrouhejte na hrubo. Nechte chvíli odležet.
  3. Z nastrouhaných jablek řádně vymačkejte přebytečnou šťávu. A sobecky si jí můžete vypít, je to totiž největší dobrota :)
  4. Do vyždímaných jablek zamíchejte skořici, perníkové koření, rozinky a vlašské ořechy.
  5. V míse smíchejte 140 gramů kukuřičné, 140 gramů pohankové mouky a 1 čajovou lžičku viného kamene.
  6. Smíchané mouky zapracujeme rukama do studených jáhel. Nelekněte se, těsto VELMI lepí. Setřete si všechno těsto z rukou a ruce omyjte.
  7. Závin budete tvořit přímo na pečícím papíru, protože z válu by se špatně přenášel. Na pečící papír nasypte trochu kukuřičné mouky a na ní "vykydněte" polovinu těsta. Těsto také posypte kukuřičnou moukou a lehce zapracujte. Nesnažte se ale udělat klasicky pevné těsto jaké znáte, spíše zapracovávejte mouku jen tak, aby se těsto na povrchu nelepilo. Nezapomeňte dávat mouku i ze spoda. Já použila asi 20 gramů na každý závin, ale hodně to záleží na tom, jak moc savé jáhly máte. Třeba budete potřebovat míň, třeba o trochu více. Pokud ale dáte moc, může se stát, že těsto bude praskat.
  8. Až to bude možné, lehce těsto vyválejte do obdelníku. Vysoké by mělo být asi 0,5 cm.
  9. Na střed navrstvěte polovinu připravené jablečné směsi. U krajů nechte cca 2 cm bez náplně. Jablka rukama lehce stlačte.
  10. Závin tvořte pomocí pečícího papíru, neberte samotné těsto do roukou, mohlo by se potrhat. Vemte rukama jednu stranu pečícího papíru a přetáhněte přes jablka. Trochu stlačte. Nyní to samé s druhou stranou. Je dobré si jednou rukou závin přidržovat. Pomocí pečícího papíru stlačte a jakoby "zafixujte". (Obrázky snad pomohou)
  11. Strany štrůdlu zahněte směrem dovnitř. Štrůdl přeneste opatrně i s papírem na pekáč.
  12. HOTOVO a teď druhý závin, věřím, že půjde lépe od ruky :) Použijte však další pečící papír, holt se dva štrůdly na jeden pekáč dnes nevejdou...
  13. Dejte do vyhřáté trouby na 175°C a pečte, dokud nebudou záviny nazlátlé.
P.S. 2: Vypadá to složitě, ale chce to jen odhodit strach. Žádná věda to není :)

17 komentářů:

  1. No parada, tak jsem si zrovinka rikala co s tou haldou jablek udělám a tenhle recept mi přišel vhod:-) jen tu kukuřičnou mouku jakou? Mam hladkou i polohrubou. A pak k tomu vinnému kameni, dala by se místo něj použít jedlá soda? Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já použila hladkou, ale polohrubá by taky nebyl problém ;) Můžete použít špetku jedlé sody. Ale upřímně: stejně mi přišlo, že vinný kámen těsto nenakypřil, ani bych se nebála udělat bez jakéhokoli kypřidla...

      Vymazat
  2. Teda to těsto vypadá neskutečně dobře :)!!! Sama už delší dobu pátrám po nějakém bezlepkovém těstu na závin, ale zatím všechny pokusy skončily v koši - nejhorší bylo asi to z konopné mouky :) Tohle je pecka, snad na to někdy seberu odvahu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z konopné mouky bych si na závin netroufla :D Tu chuť si dokážu velmi živě představit :D
      Jako nebudu lhát, že to je jak listové těsto, ale nám moc chutná!

      Vymazat
  3. Dnes jsem vyzkousela vykouzlit zavin. Povedlo se. Testo slo prekvapive snadno a bylo to i rychle. Delala jsem na slano. jeden zavin s tempehem a zeleninou, druhy byl s uzenym tofu a s kvasenym zelim. Priste zkusim s jablky, vypada skvele. Diky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda ;) Na slano to může být taky skvělé! Umím si to představit s tempehem a kysaným zelím...
      Hodně štěstí při jablečné variantě :)

      Vymazat
  4. vypadá to úžasně, bezlekopvé, skoro bez mouky, paráda! jen by mě zajímalo, bude to dobré i smákem, bude to držet? nechce se mi na jeho vyzkoušení čekat až do podzimu a teď už jsou jablka dost nechutná...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což o to, dobré to bude ;) Jen to bude trochu hutnější a sytější... Možná bych ten mák smíchala s mrkví, trochou uvařených jáhel a sušenými švestkami? Uvidíte, zkuste zaimprovizovat ;)

      Vymazat
  5. Ahoj,
    myslis, ze to pujde bez kukuricne mouky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možno nahradit pohankovou ;) ale něco, do čeho se vlhkost z uvařených jáhel vpije, je potřeba :o

      Vymazat
  6. Tak jsem neodolala a nedopadlo to zas tak špatně :) Zarazilo mne na receptu že tam není žádný tuk, asi zkusím příště přidat trochu oleje nebo aspoň potřít olejem zvrchu. Vysušený povrch byla vlastně jediná věc co mi na tom vadila. Určitě ještě udělám, díky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tento štrůdlík dělám již pravidelně:)) je boží, nikdy by mě nenapadlo, že jde udělat těsto z jáhel...fakt bezva. je trošičku sušší na povrchu, ale to je detail:)
    ještě jsem se chtělůa zeptat, kde nakupujete suroviny na všechno tohle krásné tvoření?:) máte nějakou ozkoušenou firmu? s domácím kuchtěním teprve začínám a vždycky lítám jak šílená po obchodech a sháním suroviny:))díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jsem ráda, že má recept úspěch...
      Kupuji tak různě, někdy bioobchod.cz, někdy bio-country.cz, eshop.provita.cz, zdravi-vitaminy-doplnky.cz, ořechová másla pak na aso-online.cz, navzdory zimě venku mám teď takové RAW období a proto si ráda zaplatím za nej kvalitu, kterou najdete na www.lahodnosti.cz. Už mám za ta léta vytipováno, kde chci co objednat a nikdy nemám problém dosáhnout na přepravu zdarma... Tím jsem úplně odstřihla nakupování v supermarketech a zdravých výživách (kde stejně většinou nemají, to co zrovna potřebuji a je to zbytečná cesta do města :o). Se všemi e-shopy mám ty nejlepší zkušenosti, u většiny z nich-vlastně u všech- už jsem musela řešit nějakou reklamaci a vždy se k tomu postavili čestně ;)

      Vymazat
    2. Díky moc za tipy:) taky už mě to lítání po obchodech přestává bavit a pořád někam jezdit...určitě něco vyzkouším;) a už se nemůžu dočkat dalších supr receptů:)

      Vymazat
    3. Není zač, já po krámech už nechodím, přijdu si jak kdybych je chtěla napálit, že vždycky chci to, co nemají :D

      Vymazat
  8. Recept jsem včera našla, hned vyrobila, je skvělý, lepší, než je recept z celozrnné mouky.
    Děkuji!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)