pondělí 7. října 2013

Čokoládový dort

Narozeniny, rodinné sešlosti a jiné společenské události. Každý, kdo se zajímá o zdravý životní styl o tom ví své. Sedíte na gauči, je vám fajn. Všichni vás ale neustále nutí, abyste si také něco dali. Vy nechcete. Nejen že nejíte mléčné výrobky z principu, ale ani na to nemáte chuť. Jakoby vás chtěli stáhnout k tomu, aby nedělali špatnou věc jen oni. Načež přichází dlouhé vysvětlování, proč si dort skutečně nedáte a vše končí debatou o nedostatku vápníku a jiných živin v rostlinné stravě. Kdyby jen debatou, ale občas mohou být po takovéto události vztahy značně napjaté a rozhádané...

Mám pro vás řešení, jak takovéto situace zvládnout. Nabídněte, že uděláte dort vy! Všem budete mít možnost ukázat, že i rostlinná strava může být dobrá. Navíc nebudete za vyděděnce, protože si konečně budete moct dát kousek dorta s ostatními. Maminka, babička nebo kdokoliv jiný, kdo se obvykle s dortem patlá, to určitě také ocení. My to takto praktikujeme a zatím nikdo nic nenamítal. 


Nejen, že je budou překvapení, že i bez šlehačky a máslového krému může být dort dobrý, ale podiví se i nad hlavní surovinou korpusu. Jsem si téměř na sto procent jistá, že lidem, zdravou výživou nepolíbeným, to vyrazí dech. Takže s informací, z čeho že to dort je, počkejte až všichni dojedí. Mohlo by jim třeba zaskočit...
Ale pro ty, kteří v kuchyni experimentují, asi nebude sladké pečení z fazolí ničím překvapivým. Pokud jste už někdy fazole pekli nebo zapékali, určitě jste si všimli, že jsou po upečení hodně vyschlé. Až moučné. A toho můžeme využít právě v různých receptech na dezerty.Nejenže do sebe dostanete kvalitní bílkoviny a nezalepíte si střeva pouze moukou, ale budete příjemně sytí až do večeře.
Těsto se většinou dělá z černých fazolí, ale upřímně - fungují i jiné. Zkoušela jsem i z červených a rozdíl jsem nezpozorovala. Nejčastěji dělám z fazolek adzuki - to aby na mě nebyli ostatní naštvaní, že je dort nadýmá. Adzuki fazole by neměly obsahovat nadýmavé puriny a tudíž jsou vhodné i pro velmi malé děti. Pokud budete dort dělat pro lidi s citlivým zažíváním, děti nebo pro širší veřejnost, určitě doporučuji tyto fazole adzuki. Ty se velmi hojně využívají i v tradičních japonských sladkých dezertech.

Čokoládový dort
(forma o průměru 24 cm, pokud máte větší, dort bude jen o trošičku nižší)

Suroviny:

Korpus:
400 gramů uvařených fazolí adzuki (černých, červených,...) / cca 160 gramů fazolí v suchém stavu
80 gramů pohankové mouky
70 gramů datlí + 100 ml vody
50 gramů kvalitního kakaa
3 polévkové lžíce zlatého lněného semínka
1 polévková lžíce kokosového oleje
1 čajová lžička vinného kamene
1/2 čajové lžičky jedlé sody
1/4 čajové lžičky soli

Krém:
300 gramů bio kokosu (bio nutné - viz článek zde)
7 polévkových lžic agáve sirupu
800 ml vody
8 gramů práškového agaru
100 gramů kvalitního kakaa

Postup:

  1. Pokud nemáte uvařené fazole, začněte s jejich přípravou. Fazole nechte přes noc namočit. Poté propláchněte, zalijte studenou vodou a uvařte do měkka. Slijte a nechte vychladnout.
  2. Datle propláchněte a zalijte 100 ml horké vody. Nechte odstát alespoň 1 hodinu.
  3. Nyní máte čas na přípravu krému. Nejdříve si udělejte kokosové máslo. Bio kokos nasypte do nožového mixéru a nechte mixovat, dokud nedostanete tekuté máslo. Trvá to přibližně deset minut. Během mixování ale dopřejte vašemu mixéru chvíli oddech, přeci jenom, není na takovou zátěž zvyklý. Klidně mixování párkrát na několik minut přerušte, nechte vychladnout a pak znovu do práce.
  4. Z hotového kokosového másla odeberte asi 2 polévkové lžíce a dejte do hrníčku - budeme jím později dort zdobit.
  5. Do menšího hrnce nasypte 8 gramů práškového agaru a zalijte 800 ml vody. Řádně promíchejte a pomalu přiveďte k varu. Nechte 1 - 2 minuty povařit a vypněte.
  6. Kokosové máslo přendejte do koktejlového mixéru, přidejte sirup z agáve, horkou vodu s agarem a mixujte na vysoké otáčky nějaké dvě minuty. Dokonale rozmixovanou směs vylejte zpět do hrnce, ve kterém jste agar vařili a nechte zchladit. Až bude směs vlažná, dejte jí do lednice a nechte nějakou tu hoďku uležet.
  7. Namelte si lněné semínko.
  8. Lněné semínko promixujte do hladka s datlemi a vodou, ve které se datle máčely. Dostanete tak takové sladké vajíčko.
  9. Tuto sladkou hmotu dejte do nožového mixéru spolu s vychladlými fazolemi a lžící kokosového oleje. Mixujte, dokud není hmota hladká.
  10. Mezitím si v míse smíchejte pohankovou mouku, kakao, vinný kámen, jedlou sodu a sůl.
  11. Do této suché směsi vyklopte umixovanou fazolovou "kejdu" a pořádně promíchejte. Výsledná konzistence by měla být spíše tužší, rozhodně by se neměla "lít" do formy, ale spíše roztírat.
  12. Troubu rozehřejte na 180°C.
  13. Plech si vyložte pečícím papírem a dejte na něj dortovou formu - jen takový ten obvod - bez dna. 
  14. Těsto rozetřete. Opatrně nožem těsto "odřízněte" od formy a formu sejměte.   
  15. Nyní budete mít na pečícím papíře takovou placku. Vezměte si nůž a ještě uhlaďte dle potřeby.
  16. Dejte péct asi na 40 - 50 minut. Takto dlouho peču já, ale může se stát, že vám bude stačit pouhých 30 minut. Raději občas zkontrolujte, zda se vám již korpus nepřipaluje. Nelekejte se, korpus by měl vypadat hodně popraskaně. 
  17. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  18. Z lednice vyndejte kokosový krém. Bude to spíše taková cihlička, kterou rozkrájejte na menší kousky a vhoďte do umytého nožového mixéru.
  19. Mixujte dvě minutky, dokud nebude krém hladký. Přisypejte kakao a nechte ještě minutku promixovat.
  20. Korpus opatrně přeneste na tác nebo větší talíř.
  21. Dortovou formu opět dejte kolem placky, aby nám krém dobře držel. Krém rozetřete, uhlaďte. Dort ozdobte odděleným kokosovým máslem. Pokud vám máslo mezitím ztuhlo, rozehřejte ho ve vodní lázni, aby se dalo "stříkat".
  22. Dort dejte uležet do lednice.




    86 komentářů:

    1. Dort vypada a urcite i chutna uzasne a rada bych ho vyzkousela, ale mam takovy dotaz. Kokos v rodine moc v oblibe neni a ve vetsine receptu ho nahrazuji mletymi mandlemi. Slo by to i v tomto pripade?

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Ne? My kokos milujeme :)
        Řekla bych, že chuťově tam kokos není moc znát. Používám ho jen, že vytvoří krásně krémovou konzistenci... Mandlemi by možná šlo nahradit, ale určitě by měly být rozmixované na máslo. A nevím, zda by netvořili hrudky a jak by to v lednici ztuhlo... Spíše než na mandle bych možná vsadila na kešu ořechy, ty mají ale také specifický čmuch... Ale třeba by to čokoláda zakryla, třeba v různých raw dezertech to také není na škodu... Pokud budu mít čas a chuť, odkzkouším s kešu ořechy ;) (ale neslibuju kdy...)

        Vymazat
    2. Není dort jako dort! A tohle je nádherná ukázka, že to jde i lépe, než klasicky, čekají mě v neděli narozeniny, tak uvažuju, že překvapím tímto =) A ten kdo se bude ofr'novat, má smůlu! Jediné, co mi doma chybí jsou datle, ale ty se sehnat dají;)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dortík je sice zdravý, ale je hodně moc sytý :) Datle můžeš zkusit nahradit rozinkama, nebo přidat trochu sirupu navíc :) Jestli se do toho pustíš, dej vědět, jak se povedlo a hlavně jestli chutnalo!

        Vymazat
    3. Dort jsem dělala a byl výborný. Akorát asi nemám dobrý nožový mixer, takže lněné semínko se mi vůbec nerozmixovalo a i v kokosovém krému to křupalo kokosem. Nicméně na chuti to myslím neubralo, jen nevypadal tak hezky jako na vaší fotce. Ještě víc mi chutnal uleželý po dvou dnech. V čem prosím meleš len? Díky.Blanka

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. On ten kokos chce namixovat tak, aby to bylo opravdu tekuté máslo.. chvíli to trvá a je možný, že některý mixéry to ani nezvládnou :( Já mám krém krásně jemný... Pokud by to jo vadilo, napádá mě to jedině propasírovat... Len melu v mlýnku na kafe ;)
        A jsem ráda, že i s malinkema defektama chutnal :)

        Vymazat
    4. Já nevím, ale větry i z dortu díky fazolím bych asi ani mít nechtěl.....

      OdpovědětVymazat
    5. Prosím, jak mixér na krémy a na ostatní používáte? Můžete nám dát typ - značku - příp. fotografii?
      Děkuji.

      OdpovědětVymazat
    6. Oprava: Ne jak ale jaký? Ještě jednou díky i za vaše skvělé recepty.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. A já děkuju za zájem ;)
        Mám tohoto robota: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4200/
        Nožový i koktlový mixér jde - co se týče výkonnosti. Nejsem však spokojená s kvalitou plastu, furt se někde něco ulamuje. Kolikrát se bojím, že se ulomí nějaká podstatná část (třeba pojistka) a už si nezamixuju...
        Ale mám ho už pár let a zanedlouho budu muset zainvestovat...

        Vymazat
    7. Musím říct, že tento dort je asi ten nejlepší zdravý čokoládový dort, co jsem kdy jedla. Upřímně mi krusta moc nechutnala, jelikož byla hodně cítit lněným semínkem, ale ten krém - osobně si ho dělám jen tak, jako chocolate mousse a je to skvělé. Chutnal i všem ostatním a to mnozí z nich ani nepoznali, že to není klasický krém - prý chutná jako pařížská šlehačka. Příště však udělám korpus z raw brownies a bude to delikátní. Moc děkuji za recept.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Skvělé ;) moc dik Lea

        Vymazat
      2. Tak to mě mrzí s tím korpusem :( Nojo, tak holt ne vše každému sende, ale jsem ráda, že dostal šanci ;)
        Krém je supr, taky s ním slavím úspěchy :D

        Vymazat
    8. Krém budem v kuchyni využívat určitě často, ten nema chybu, přesně jak píše Barbora :-)

      OdpovědětVymazat
    9. Dobrý den,
      ráda bych se zeptala, jestli lze něčím nahradit všechen ten kokos. Bohužel mi nedělá dobře. :-/
      Děkuji
      Soňa

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Můžete zkusit přes noc namočené kešu ořechy ;) ozkoušené to nemám, ale mohlo by to vyjít..

        Vymazat
      2. Děkuji za nápad, určitě to o víkendu vyzkouším. :-)

        Vymazat
      3. Já jsem zkoušela půl napůl vlašské ořechy se slunečnicovým semínkem (obojí rozmixované na máslo) a dopadlo to skvěle. Místo kakaa jsem přidala vanilková semínka a vanilkový krém byl na světě. Přidala jsem ale plných 10g agaru na 800 ml vody.

        Vymazat
      4. No tak to taky muselo být skvělý! Já dělala jednou s lísko oříškovým máslem a mlékem, také více agaru, mně moc chutnalo, ale ostatní nadšení nebyli :(

        Vymazat
    10. Objevila jsem váš blog a vařím a peču a mixuji. Jím stejně jako vy, ale vaše recepty mi přivály svěží nápady do jídelníčku. Tenhle dort je skvělý. Pěna ani pořádně nezatuhla a půlka dortu zmizela. Jsem vaším blogem a fotkami nadšená a postupně se pustím do všech receptů. Mám i černou sůl, Velikonoce s vaječnou tlačenkou budou stylové! Dokonce jsem si řekla, že si koupím formu na čokoládové pralinky a to jsem donedávna říkala, že se s tím patlat nebudu. Budu a ráda :-) Díky a těším se na další recepty!

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Tak to mě hrozně moc těší ;)
        Já dort radši moc nedělám, právě proto, že v nás nějak rychle zmizí :D Ale tento krém se mi naprosto osvědčil i u normálně stravujících se lidí, takže jasná volba na různé oslavy :)
        S vaječnou tlačenkou držím pěsti, věřím, že s vašimi zkušenostmi to půjde raz dva ;)
        Jinak jako forma na pralinky poslouží třeba formičky na led.

        Vymazat
    11. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na tech cca 160 gramů fazolí v suchém stavu.. mam tedy do receptu pouzit tech 400 g uvarenych fazoli + jeste tyto nijak nezpracovane jen tak ze sacku?
      Dekuju.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dobrý den,
        nene, to je jen orientační údaj, protože někdo může mít fazole uvařené už třeba od oběda ;) Množství 160 gramů v suchém stavu odpovídá 400 gramům uvařených fazolí ;)

        Vymazat
      2. Jo táááák! Už tomu rozumím :D. Děkuju moc! :)

        Vymazat
    12. safra, já to s těmi fazolemi špatně pochopila a uvařila 400g za suchého stavu.. To tedy dělá uvařených tak 900g? A korpus už se peče, ovšem zbytek přísad jsem dala podle receptu..:( Nu, snad to dobře dopadne...:/

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Jej, no, pokud se nezměnil poměr surovin, tak bude nejspíš korpus takový bez chuti :o
        To mě mrzí, na druhou stranu to bude proteinová bomba ;) Dá se to dohnat sladším krémem nebo to jinak zakamuflovat ;)

        Vymazat
    13. Zkoušela jsem krém, ten je skvělý, mňam mňam, nikdo by nehádal, že mléko neviděl, krásně mi ztuhl napoprvé v lednici, pak když jsem ho znovu mixovala a dala na korpus už zůstal docela tekutý, teda ukrojit to jde a docela to i drží tvar, ale... měla jste to tak také nebo v čem může být chyba? Korpus mám nepečený raw (mix datle a mandle a kakao), to tak nesaje vlhkost jako pečený, může to být tím? Chválím úžasné recepty, hlavně vítám tu bezmoukovost s překvapivě chutnými výsledky!


      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. To je zvláštní, mě se ten krém vždycky povedl tak, že držel dobře... Buď je na vině špatná kvalita agaru nebo nějaká vyšší moc.. Ještě mě napadá, zda jste se držela postupu a přimixovala kakaový prášek až v druhém kroku - nejdřív jen kokosové máslo s agarem nechat zatuhnout, potom rozmixovat a přidat kakao - ono do sebe tu vlhkost natáhne.. Jinak opravdu nevím, kde by mohla být chyba, korpus by neměl mít vliv...
        A děkuji za pochvalu, o bezmoukovost se snažím co nejvíce, ale občas si také uděláme nějakou sofistikovanou dobrotu :D

        Vymazat
      2. jó to bude ono, kakao jsem přidala už v prvním kroku! Díky za detektivní odhalení. Ale i tak dort všem chutnal, u nás je kokos milován, ale kdo by řek, že z něj jde udělat taková "pařížanka". Díky a hodně úspěchů a dalších prima povedených receptů.

        Vymazat
      3. To jsem Sherlock, co? :D
        O důvod navíc zkusit krém znova, věřím, že se povede tak, že nebudete muset použít naběračku ;)
        Hezký den

        Vymazat
    14. Už jsem několikrát tento dort dělala a je prostě bezkonkurenční. Mohla bych recept přeložit do angličtiny a zveřejnit na mém blogu varenislecnyb.blogspot.cz? Mám dost zahraničního publika a nechci je o zážitek ochudit. Samozřejmě vložím odkaz na váš blog.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Určitě! Internet je volné médium a recepty by se měly šířit dál. jsem ráda, že dortík tak chutná ;)
        Na blog ráda mrknu ;)

        Vymazat
    15. Můžu do krému prosím dát nepražené kakao? Ovlivní to nějak hodně chuť?

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. No, můžete to zkusit... Myslím, že chuťově to možná bude trpčí a bude potřeba více sladidla... Záleží na chuťových buňkách, ale třeba mně by to určitě chutnalo :)

        Vymazat
    16. Nakonec jsem použila půl na půl s čokoládovo-sladovou polevu od firmy Sladstar, kterou jsem rozpustila ve vodní lázni a byla to pohádka, ten krém je prostě bezkonkurenční. V korpuse byla první den po upečení hodně cítit ta pohanková mouka pak jak se zaležel a tzv. natáhl byl lepší. Celkově hodnotím plným početem bodů! :-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Děkuju moc! Jsem ráda, že krém tak chutná ;) Asi si to budu muset zopakovat, abych si ho připomněla :)
        Použít se dá i klasická mouka, jesti chuť tak vadí... já jen, že se snažím, aby si recepty mohli udělat i bezlepkáři ;)

        Vymazat
    17. Narazila jsem na Váš blog a je úžasný ! Mám zkušenosti péct těsto z uvařené cizrny a krém mám odzkoušený tento - umixovat hodně zralé avokádo+karob+agáve+citronovou šťávu + rozmixovaná namočená chia semínka ( do vody nebo mandlového mléka ), někdy přidám i namočené libovolné ořechy. Pěna drží a je to delikatesa...pro inspiraci :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Děkuju moc :) Těsto z cizrny je také moc dobré! Osobně mi také avokádo na sladko chutná, ale přítel to moc nemusí a já přeci jen ty sladkosti dělám kvůli němu... :)
        Něco jak píšete jsem už zkoušela, ale to avokádo tam dá takový vodový ocásek a i když to chia zpevní, je to taková light verze ;) Tohle je takový ten poctivý tučňoučký krém :D

        Vymazat
    18. Naprosto dokonalý 😍, trošku jsem se bála toho korpusu podle těch komentářu, ale chutnalo mi úplně vše!!! Jen mi dalo trochu více práce ho připravit. Všechno to máčeni, vaření, choazení, pečení... Ale doporučuji 😊!

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Tak to jsem moc ráda :)
        Jojo, je to pracnější záležitost, ale skvěle to vykompenzuje ten pocit, že člověk použije samé prvotní suroviny :) A když ho budete dělat častěji, určitě to půjde lépe od ruky ;)

        Vymazat
    19. Předpokládám, že tmavé lněné semínko splni účel stejně jako zlaté? Nebo v nich vidíte nějaké větší rozdíly?

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. účel sice splní stejně, ale zlaté semínko je chuťově příjemnější. To hnědé by mohlo dát dezertu nežádoucí chutový ocásek.. Šla bych do zlatého, chia semínek nebo psyllia. Osobně bych hnědé nedala :o

        Vymazat
    20. Milá Éthique,
      luxusně - dekadentní záležitost! !!
      Dělala jsem dnes na oslavu narozenin a vyvedl se na 100%. Naštěstí jsem o víkendu zkoušela nanečisto z 1/3 ingrediencí a zjistila jsem, že nemám tak výkonný mixer aby mi rozmixoval kokos na požadovanou konzistenci. Takže dnes jsem využila jednu ingredienci od Zajíců a to je Renuka Creamed Coconut a stačilo 200 g. Dále jsem měla zpětnou vazbu od manžela, že je málo sladký, tak jsem dala více sladících ingrediencí. Je to sice kalorická bomba, ale tak úžasně dobrá.
      Díky moc za Tvé recepty a Tvůj postoj - pročítám spoustu blogů a stránek veganů, ale tvůj je mému srdci nejbližší :-).
      Nevím jestli někdy budu 100% vegan, ale beru si stejně jako ty od každého něco, tam něco z MB, tam něco od veganů, něco od vitariánů. Maso už moc nemusím, ale třeba bio jogurty, které si děláme doma sami z ověřených zdrojů a vajíčka od našich vlastních slepiček, které se celé dny pasou na zahradě asi bude těžké opustit, ale nikdy nevíš.......
      Tak ještě jednou díky MC, budu zkoušet další inspirace ♡♡♡

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dekadentní, to je to správné slovo! :)
        Skvěle jste si poradila a obdivuji, že jste zkoušela nanečisto! Creamed coconut je skvělá věc a opravdu je to jako kokosové máslo. Ale pokud na tom budete ujíždět jako já (kokosové máslo si leju do formiček na led a pak cucám jak bonbony), tak se vyplatí si časem pořídit lepší stroj :)
        A děkuji moc za vyseknutou poklonu, veganství se snažím až tak nevnucovat a nepropagovat různými provokativními tvrzeními, protože za prvé jsem z toho už vyléčená (fázi, že spasím svět mám nějakou dobu za sebou) a za druhé chci mít na blogu pozitivní atmosféru a ne rýpavé diskuze :)
        V mých očích je každé omezení živočišných potravin skvělým krokem a pokud je jedním ze zdrojů inspirace i můj blog, hřeje mě to na srdci :)

        Vymazat
    21. Ethique, to je krásný dort! Chystám se na něj, díky moc za inspiraci, Tvé recepty jsou skvělé. Zrovna jsem doplácala rafaello kuličky a stálicí je u nás aktuálně pohankový chleba, některé recepty už umím vyšvihnout jen tak z hlavy :)
      Ráda bych se zeptala, jakou značku agaru používáš. Práškový mám totiž Natural a zdá se mi takový trošku s chuťovým ocáskem (možná se to v tomto receptu ztratí), nejčastěji na různé ovocné bábovičky pro bejby používám vločkový od CL, tam to sypu od oka, zas tolik nezáleží, jestli ztuhnou tak akorát, při nejhorším se sní lžičkou. Nicméně u dortu se mi takto experimentovat nechce.
      Předem díky a krásný den, Ivana

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Díky díky, jsem ráda, že se daří ;)
        Agar používám klasiku od Naturalu.. Chuťový ocásek z něj osobně cítím pouze pokud ho vařím samotný, ale myslím, že chuť kakaa by ho měla lehce přebít ;)

        Vymazat
      2. OK, díky za radu, já to vyzkouším s Naturalem. Kakao vypadá skvěle (zrovna jsem nakoupila v super obchodě bezobalu.org), tak snad zvládne agarový ocásek převálcovat :)

        Vymazat
      3. Určitě, dobré kakao je základ ;)
        budu držet pěsti :)

        Vymazat
    22. Děkuji za skvělý recept, i nevegani si pochutnali (o čemž jsem samozřejmě nepochybovala). Krém je naprosto luxusní záležitost, měla jsem co dělat, abych se udržela a nezdlábla ho lžičkou rovnou z hrnce :-D Ale při mixování kokosu jsem si odrovnala nožový mixér, takže jsem to musela po troškách dodělávat tyčákem a povedlo se. Nicméně někde výše jsem četla, že se chystáte na koupi nového mixéru, takže pokud máte nějaký tip, budu jedině ráda. Ještě jednou díky za skvělý blog a krásný den přeji. Petra

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Krém je super, raději ho moc nedělám, jinak bych skončila s narvaným pupkem a těžkým spaním :D
        Jejej, chudák mixér... Se holt někdy stane, no... Kokosové máslo tyčkáč i zvládne, jen to chce velmi časté přestávky...
        Z osobní zkušenosti můžu doporučit značku Bosh a od jiných vím, že i Phillips a Kenwood oříšková másla zvládají ;)

        Vymazat
    23. Nemůžu se rozhodnout jestli tento dort nebo mrkvový, ten hlavně kvůli citronové polevě. Myslíte že bych ji mohla nalít jako 3.vrstvu na tento čokoládový? Nevím jakou má konzistenci, jestli by to drželo, a jestli by to ladilo chuťově.

      OdpovědětVymazat
    24. Nemůžu se rozhodnout jestli tento dort nebo mrkvový, ten hlavně kvůli citronové polevě. Myslíte že bych ji mohla nalít jako 3.vrstvu na tento čokoládový? Nevím jakou má konzistenci, jestli by to drželo, a jestli by to ladilo chuťově.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Osobně bych na tento čokoládový citrónovou polevu nedávala, chuťově by se to asi bilo... Tenhle dort bych nazvala dekadentním, mrkvový je takový svěží. Oba jsou dobré, ale každý úplně jiný... Asi jsem moc nepomohla, že? :o

        Vymazat
      2. děkuju za odpověĎ! Zkoušela jste prosím tento čoko krém i bez kakaa, na bílo? Hledám nějakou střední vrstvu na korpus, na kterou bych položila ovoce a zalila vrstvičkou agaru, myslíte ře by to šlo?

        Vymazat
      3. Zkoušela jsem ho a není to dobré, po rozmixování té agarové kostky je to vodnaté a řídké, protože to kakao to krásně zahustí... Být Vámi, asi zkusím rozmixované, vanilkou a sirupem dochucené tofu (hádám, že to chcete kvůli efektu a ne kvůli chuti) ;)

        Vymazat
    25. milá Éthique, dělala jsem tvůj dort, je vynikající. už když jsem ho viděla poprvé, tak se mi sbíhaly sliny ;) obzvlášť ten krém je luxusní záležitost. návštěvě chutnal a můj muž prohlásil, že to je nejlepší, co jsem kdy upekla :) i ostatní recepty mě lákají, už se těším na vyzkoušení dalších :) teď se chystám na kimči.
      ještě jsem se chtěla zeptat na robota, kterého tu zmiňuješ - Bosch MCM 4200, jestli v něm uděláš i všechna másla - nejen kokosové, ale třeba i mandlové. robot mi po mnoha letech dosloužil a potřebovala bych si nějaký rychle vybrat, protože bez robota mi to v kuchyni nějak úplně nejde, ale ráda bych něco výkonného, aby mi to utáhlo bez problémů i ta ořechová másla na tahle dobroty :) moc děkuju za odpověď. Míša

      OdpovědětVymazat
    26. milá Éthique, posílala jsem dotaz 1.září ohledně robota, potřebovala bych poradit... zatím jsem nikde nenarazila na odpověď, tak zkouším ještě jednou :) viz dotaz výše. moc děkuji! :)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Mám teď dovču, tak jsem si chtěla dát od všeho odpovídání trochu pohov a odepsat až za týden.. S mandlovým máslem nemám zkušenosti, vždycky mi bylo líto těch mandlí, to jsem je radši použila nějak jinak :o Ale zkoušela jsem arašídové a vlašské a šlo to ;) Jen jsem ořechy předtím opražila, aby se uvolnil tuk a šlo to lépe ;)
        Tenhle krém je super, už jsem ho dlouho nedělala a možná, že by repete neuškodilo, díky :)

        Vymazat
      2. moc děkuji za odpověď :) takže celkově jsi s tímhle robotem spokojená nebo by sis raději vybrala jiný, kdybys potřebovala momentálně nový? moc děkuji a omlouvám se, že ruším na dovolené, ale ráda bych ho konečně přes víkend objednala.

        Vymazat
      3. Jsem spokojená ;)) Ale myslím, že pokud si vybereš mezi značkami Phillips, Bosch nebo Kenwood, neuděláš chybu ;)

        Vymazat
    27. Za mě korpus fajn (to že je z fazolí je bezva a těším se, až ho naservíruji běžně se stravujícímu přibuzenstvu, hihi), ale krém se mi nepovedl, odflákla jsem mixování kokosového másla (dala jsem mu jen cca 5min a měla jsem pocit, že když už je to tekuté, tak je to ok). Agarová hmota byla z lednice krásně tuhá, ale po přidání kakaa se v mixéru objevily nerozmixované kousky kokosu a už se s tím nedalo nic dělat, vznikla taková kakaová kejda, která v lednici už vůbec neztuhla, takže se výsledek z estetického hlediska nedal jíst. Snad budu mít odvahu to ještě někdy zkusit ;-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Nojo, 5 minut je málo :/ Ale věřím, že to i s kokosovými kousky bylo chuťově dobré, jet oku to nelahodilo :o
        Odvahy netřeba, jen času více :)

        Vymazat
    28. Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda lze do krému místo kakaa dát karob? Neteř trpí na ekzémy a nesmí čokoládu a Já se teprve seznamuji s alternativními ingrediencemi. Děkuji za odpověď

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Omezení chápu, ale obávám se, že úplné nahrazení karobem by v tomto dezertu nechutnalo nejlépe :( Má přeci jen jinou chuť i strukturu a sama bych se bála ho do tohoto dortu použít... :o Ale mám tu i jiné recepty s karobem, kam se kakao používat nemusí ;)

        Vymazat
    29. Dobrý den. Děkuji za Váš blog. Hodně se u Vás inspiruji. Pohankový chléb, cizrnová pizza, palačinky, pohanková kaše, na Vánoce budu dělat bonbóny, oblíbený je chia pudink, perník a já osobně moc miluji řepu s tahini a tymiánem. Samotná řepa mi nikdy moc nechutnala a tato kombinace je moc dobrá. A je toho víc a víc. Shodla jsem se s Vaším přístupem k mouce. Také ji nerada moc používám.
      Teď bude mít manžel narozenin, tak jsem se pustila do Vašeho čokoládového dortu. Mám dotaz na korpus. Už těsto bylo tužší než se zdálo to Vaše. Dalo se válet a po upečení se mi to zdá, tvrdé. Zatím leží na stole a ještě jsem se nerozhodla, zda ho sníme jen tak (protože chuťově je dobrý) nebo to přeci jen risknu a kydnu na něj krém (který jsem mimo jiné ujídala, když jsem ho dávala do lendice, je prostě výborný. No kokos, co dodat. Myslíte, že krém ten korpus trochu změkne? Díky, Lenka.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Jé, děkuji za tak pozitivní komentář, jsem moc ráda, že recepty chutnají a že už máte ráda červenou řepu :)
        To těsto je zvláštní, těsto by se určitě nemělo dát válet... Ale tak krém na to dát můžete, holt to bude takový sušenkový korpus :) Nyní s odstupem času bych pro tento recept použila jako korpus pohankový perník, jen bez perníkového koření a bez karobu ;)

        Vymazat
      2. Tak nakonec jsme korpus snědli jako pokus s narychlo udělaným trochu jiným krémem. Zjistila jsem, že jsem fazole uvařila málo. Podruhé jsem je uvařila hodně a korpus už byl měkký. Byl to výborný dort. Kromě pochvalného mlaskání jsem dostala návrh osladit kokosové máslo, které bylo na ozdobu. Těsto mě nadchlo (že je tam málo mouky a nosič jsou fazole, které nenadýmají) a tak jsem zkusila perníčky. Vyvalovala jsem přes dva igelity (jeden ze spodu, druhý shora ), ubrala jsem vodu a přidala mletá chia a s dcerkou jsme vykrajovaly. Výsledek mě potěšil. Ještě jednou díky za prima recepty. Lenka.

        Vymazat
      3. No vidíte, to by mě ani nenapadlo, že (ne)uvařenost fazolí může mít na to vliv... ale když se tak nad tím zamýšlím, tak to dává smysl... S těmi perníčky to vůbec není špatný nápad! Jen si nejsem jistá trvanlivostí... :o

        Vymazat
    30. Dobry vecer,dort jsem udelala manzelovi k narozeninam a obema nam vazne chutna.Krem je naprosta fantazie,oba milujeme horkou cokoladu:-)Akorat mam problem s korpusem.Je dost tuhy a suchy.Neni to zkratka ono,ale vse jsem delala presne dle navodu.Myslite,ze kdybych pridala strouhane jablko,byl by vlacnejsi a vlhci?A moc dekuju za Vas blog.Ocenila bych,kdybyste mela chvilku a pridala par receptu na vanocni cukrovi,idealne bez lepku:-)Dekuji:-)

      OdpovědětVymazat
    31. Dobry vecer,dort jsem udelala manzelovi k narozeninam a obema nam vazne chutna.Krem je naprosta fantazie,oba milujeme horkou cokoladu:-)Akorat mam problem s korpusem.Je dost tuhy a suchy.Neni to zkratka ono,ale vse jsem delala presne dle navodu.Myslite,ze kdybych pridala strouhane jablko,byl by vlacnejsi a vlhci?A moc dekuju za Vas blog.Ocenila bych,kdybyste mela chvilku a pridala par receptu na vanocni cukrovi,idealne bez lepku:-)Dekuji:-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Krém je super, také ho milujeme. Jak už jsem psala o komentář výše, s dnešními zkušenostmi bych na tento dort použila korpus na pohankový perník, bez perníkového koření a bez karobu, který je měkký a celkově nadýchanější než tento fazolový... Jablíčko bych asi nepřidávala, v tomto případě by to "ztěžklo"...
        A díky moc za milý komentář :) Na bezlepkové cukroví mi bohužel nezbývá čas, mám práci na plný úvazek a všechen volný čas věnuji výrobě čokolády a činnostem okolo toho, takže sami cukroví budeme řešit pralinkami, sušeným ovocem a praženými ořechy... Čas je mi teď opravdu vzácný a bezlepkové cukroví je věc s nejistým výsledkem, je to na několik zkoušení a navíc už ty pečené věci ani moc nejíme, takže by to pro mě byla spíše "povinnost" (protože o to prosí více lidí) než radost... :(

        Vymazat
    32. Dobrý den, pročítám tu komentáře kvůli úpravě receptu. Jsem ráda, že doporučujete i nahrazení korpusu tím perníkovým, protože právě o tom jsem uvažovala... Zvažovala jsem nahrazení kakaa karobem, ale to asi kvůli chuti raději neudělám... Jen ještě přemýšlím o nahrazení agávového sirupu v krému. Dal by se využít rýžový slad? Asi trochu naředěný...

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. JJ, jen vynechte to perníkové koření a dejte třeba vanilku, to bude boží :)
        Za sebe bych v krému určitě kakao karobem nenahrazovala, karob má jinou chuť a není tak krémový a drhnul by, nehledě na chuť... Ale pokud máte nějakou intoleranci, tak asi nezbyde než nahradit...
        TAké už jsem upustila od agávového sirupu, rýžový slad bych nevolila, ten má tu klasickou sladovou pachuť a tohle je takový ten 1xza rok dezert :) To už spíše rýžový sirup, ale i tak má nižší sladivost než agáve.. Já bych v tuto chvíli použila k oslazení čerstvé rozmixované datle :)

        Vymazat
    33. Super recept na výýýborný krém!!!! :) Dělala jsem ho na narozeninový dort a povedl se napoprvé. Místo agáve sirupu jsem dala rýžový a bylo to sladké až až. Ke kokosovému máslu jsem přidala rozmixované namočené kešu a vynechala kakao a měla jsem krásně světlý krém. Trochou kakaového krému jsem pak dort dozdobila. Na korpus jsem použila recept z JJ "Brownies z červené řepy" - taky mňamka. Takže dort vypadal nádherně barevně a všem chutnal! Krém určitě budu dělat častěji, třeba jako součást pohárků :) Ještě jednou díky moc za inspiraci! :) Pavla

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Super, jsem moc ráda, že se povedl a děkuji za zkušenost :)

        Vymazat
      2. Tak jsem po roce opět sáhla po osvědčeném výborném receptu na krém a trošku jsem i inovovala :) Po uvaření a rozmixování jsem ho nalila ve slabé vrstvě na plech a zbytek dala do hrnce. Po ztuhnutí jsem vyřízla z vrstvy na plechu 2x tvar dortu ve tvaru srdce a zbytek rozmixovala a obarvila kakaem. Jako korpus jsem měla opět brownies z červené řepy-tmavá část, pak dala bílou tuhou hmotu, na to kakaový krém a na vrch opět bílou tuhou hmotu z plechu. Vršek jsem dozdobila zbytkem kakaového krému + čokoládové ozdůbky (dělané z kokosového tuku, rýžového sirupu a kakaa). Vypadalo a i chutnalo výborně! :) Pavla

        Vymazat
    34. Dobrý den!

      Už dva dny mě honila touha po čokoládovém dortu - začalo to tak, když jsem viděla nějaké ženy venku před kavárnou, jak sedí, smějí se a jedí - čokoládový dort. Víte jaký - takový ten - no asi pětipatrový. Věnuji se 7 let makrobiotickému stylu stravování, takže jsme vyřadili už dávno věci jako cukr, mlíko, atd. ... Dezerty nějaké umím, ale nejsem v tom nijak dobrá. A najednou tady byla ta šílená touha po čokoládovém dortu. Který jsem nikdy nedělala! Tak jsem pátrala na internetu a našla jsem ten Váš! Azuki - pohanka... to je on! Bylo mi to hned jasné. Nicméně jsem ho "trochu" upravila:
      Místo datlí jsem použila rýžový sirup (moc datle nemusím),
      místo kokosu jsem vařila lískové ořechy 1 hodinu v tlakovém hrnci a poté je rozmixovala s agarem s vodou,
      místo agáve opět rýžový sirup,
      a použila jsem trochu méně kakaa.
      A nahoru jsem přidala jemnou "glazuru" - rýžový sirup svařený krátce s trochou vody a nastrouhanou citronovou kůrou.

      Byl opravdu vynikající, moc Vám děkuji za inspiraci!

      No a mám takový dotaz --- děláme online kurzy vaření, ještě to nemáme hotové, ale můžete se podívat zde, co chystáme: https://www.startovac.cz/projekty/kyselove/
      Tohle jsou naše stránky: http://www.kyselove.cz/

      V zásadě naše 1.etapa se skládá ze dvou sérií kurzů - kompletní menu a "škola vaření" - tam jsou jednotlivé lekce o obilí, zelenině, luštěninách,... a i dezertech. Moje otázka je, jestli mi dovolíte použít můj upravený recept Vašeho původního nápadu na Čokoládavý dort u nás v kurzu? Snažím se tam lidem ukázat, jak uspokojit chuť na dorty a různé dezerty pomocí přírodnějších surovin - hlavně bez cukru a mléka. Čokoládový dort tam nemám, do včerejška jsem ho opravdu nikdy nedělala, ale věřím, že se najde spousta lidí, kteří dříve nebo později - já třeba po 7 letech - dostanou na čoko dort chuť a nebude se jim asi - stejně jako mě - chtít chodit do cukrárny :)

      Moc a moc děkuji předem za odpověď a přeji krásné dny!

      Kateřina Kyselová

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dobrý den,
        děkuji za milou zprávu :) Určitě recept použít můžete, stejně je po Vašich úpravách úplně jiný :D
        Vaše variace také vypadá krásně, třeba se také inspiruji :)
        Přeji hezký den a ať se lidem Vaše kurzy a recepty líbí!

        Vymazat
      2. Moc moc děkuji za "povolení" a využiju použiju :) Máme trochu hodně práce, takže odpovídám neslušně až velmi velmi pozdě. Děkuji, opravdu. Ať se vám daří!

        Kateřina

        Vymazat
    35. Pěkný den,
      vyzkoušela jsem na rodinnou oslavu, divili jsme se všichni, jak to bylo dobré. Použila jsem hnědá lněná semínka, žádný problém. Jediný zádrhel jsem řešila s konzistencí korpusu, nespojoval se, dokud jsem nepřidala dvě strouhaná jablka.
      Díky za recept!
      Marie

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Dobrý den Marie, no vidíte, jak jste si krásně poradila :) Jsem ráda, že rodince chutnalo. Hezký rok 2017!

        Vymazat

    Děkuji za každý komentář.
    Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)