neděle 27. října 2013

RAW mrkvový dort

Už si o tom cvrlikali i vrabci na střeše. Letošní úroda vlašských ořechů stojí za starou bačkoru. A bohužel cena i dostupnost milovaných vlašáků jsou toho důkazem. Na trzích jsem ukořistila asi půl kila ořechů a přemýšlela, jak je upravím. Přeci jenom si je musíme užít.
Recept na RAW mrkvový dort mam v merku již delší dobu. Ze všech stran slyším o tom, jak je ten vyhlášený mrkvový dort ze Starbucks vynikající. Prý na něj chodí i Goťák. No co, jako vegan jsem se smířila s tím, že originál asi nikdy neochutnám, ale spokojím se i s modifikovanou verzí. Co spokojím, olizovala jsem se až za ušima. Navíc vím, že pro své tělo dělám dobrou věc a že do něj necpu jen bílý cukr a mouku.
Díky mrkvi je dort krásně šťavnatý a zaručuji vám, že u jednoho kousku je obtížné skončit. Ale pamatujte, jsou to samé ořechy, ovoce a sirup, takže si ukrojte opravdu jen francouzskou porcičku. Zde se hraje na kvalitu a ne na kvantitu.

RAW mrkvový dort
(forma o průměru 22 cm, inspirace zde)

Suroviny:
Korpus:

2 mrkve (celkem 250 gramů)
200 gramů vlašských ořechů + hrst na ozdobu (pokud možno namočené a usušené - viz zde)
125 gramů rozinek
40 gramů kokosu
3 polévkové lžíce agáve sirupu
1 čajová lžička skořice
1/2 čajové lžičky perníkového koření

Citrónová poleva:
100 gramů kešu ořechů
3 polévkové lžíce citronové šťávy
3 polévkové lžíce agáve sirupu
4 polévkové lžíce vody
1 polévková lžíce kokosového oleje
špetka vanilky


Postup:
  1. Minimálně 4 hodiny předem (lépe přes noc) zalijte kešu ořechy vodou a nechte odmočit.
  2. Rozinky zalijte vodou a nechte minimálně 1 hodinu nacucat. 
  3. Mrkev oloupejte a vložte do nožového mixéru. Promixujte tak, abyste dostali malé kousíčky mrkve. 
  4. Mrkev nechte v mixéru a přidejte odmočené a slité rozinky a všechny ostatní suroviny na korpus. Mixujte pomocí "pulsů". Vždy setřete ze stěn mixéru a opět krátce promixujte. Pozor, nepřemixujte se až do pasty. 
  5. Směs můžete přendat do misky a ručně promíchat, aby se koření dostalo opravdu všude.
  6. Směs natlačte rovnoměrně do formy a dejte do lednice.
  7. Mezitím si připravte polevu. Kešu ořechy slijte a dejte do omytého mixéru. Přidejte všechny ostatní suroviny a nechte mixovat, dokud nebude konzistence hladká. 
  8. Korpus vyndejte z lednice a rozetřete na něj připravenou polevu. Posypejte vlašskými ořechy.
  9. Dort dejte do lednice a nechte pár hodin uležet.

67 komentářů:

  1. Moc se ti povedl. Kousíček bych určitě ochutnala. :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju děkuju :) Ochutnat můžeš, jestli máš suroviny, tak je to fakt rychlovka! Do mixéru šup šup a za čtvrt hoďky hotovo ;)

      Vymazat
  2. Tak to vypadá úžasně! Už dlouho mě podobné RAW dorty lákají a mrkvové věci mám moc ráda. Tak snad se k němu dostanu a někdy jej taky vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám s RAW dorty tu nejlepší zkušenost! Není tam co zkazit, je to rychlovka a navíc nutriční bomba :) Škoda, že jsou většinou finančně náročnější a člověk toho nemůže sníst moc, je to fakt hodně sytý ;)

      Vymazat
  3. To vypadá úžasně! Ještě mi chybí ten mixér a pak se do toho pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, přiznávám, že bez mixéru jsem jak bez ruky :D

      Vymazat
  4. Muzu necim v receptu nahradit kokosov olej? Suseny kokos bych mohla mletyma mandlema, ale vim, ze kokosovy olej tuhne a "maslo" do toho rvat nechci. Partner kokos nesnasi a jakmile bych tam dala i jen jednu malou lzicku kokosacku, pozna to a musela bych to snist sama

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, do korpusu dala trochu více vlašáků nebo ty mandle...
      Kokosovy olej opravdu v lednici tuhne, ale v polevě bych to neviděla jako problém. Trochu snižte množství vody.. Jen se to bude hůře mixovat a tím může mít poleva hrubší konzistenci... Doufám, že bude chutnat i tak!

      Vymazat
    2. Jetli můžu poradit ;-) rozmixujte si vlašské ořechy na ořechové máslo a přidejte místo kokosového oleje. V lednici také ztuhne a dortík drží lépe pohromadě :-)
      Dana

      Vymazat
  5. recept vyskúšaný, a torta bola vynikajúca!! do cesta som si dala viac hrozienok a úplne zabudla na to, že tam má ísť aj agáve, v podstate som ochutnávala a dochucovala ako bolo treba. Nedostala som perníkové korenie, takže som škoricou nešetrila. A tá poleva! BOŽSKÁ :)) všetkým veľmi chutil a určite doporučujem vyskúšať. Ďakujem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ojojoj, takové chvály! :) Děkuju
      Vidíte, jak jste si hezky poradila, ono není nad to se řídit vlastníma chutěma a možnostma :)
      Jsem moc ráda, že chutnalo!

      Vymazat
  6. Skvělý recept, vyzkoušeno ! Moc nám chutnalo.

    OdpovědětVymazat
  7. Opravdu mňamka! :) Přítel obzvlášť ocenil, jelikož se aktivně zajímá o živou stravu. Oblizovali jsme se až za ušima..:) Mě hlavně zaujala kešu poleva, určitě ji budu dělávat i na jiné - byť třeba pečené dorty..Opravdu nenahraditelná alternativa klasických živočišných krémů! :)
    Děkuju moc, Péťo, za vynikající receptík a super kreativní nápady!
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to jsem ráda, že chutnalo! Kešu poleva jse suprová :) A neboj, RAW recepty budou přibývat, tak můžeš přítelovi dělat radost častěji ;)

      Vymazat
  8. koláč vyzerá úžasne a veľmi rada by som ho skúsila, len mám jeden problém. manžel je alergicky na surovú mrkvu... čo s tým? dá sa mrkva niečím nahradiť?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak v mrkvovém dortu nahradit mrkev, to netuším :D
      Né, vtipy stranou, možná bych zkusila dýni nebo jinou sladkou zeleninu... Možná by fungovalo i nastrouhaná a vymačkaná jablíčka nebo mango? Ozkoušeno nemám, ale můžete zaexperimentovat ;)

      Vymazat
  9. SooS, jak nahradit agave sirup? Máte někdo alternativu? Ostatní ok :-). Díky Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Agave sirup v korpusu lze nahradit více rozinkami a v polevě nějakým jiným sirupem - nebo odmočenými rozmixovanými datlemi (barva sice nebude nic moc, ale chuťově by mohlo být dobré)

      Vymazat
    2. Experiment s medem taky bys mel moc dobře :)

      Vymazat
  10. Moj prvy recept vyskusany z tejto stranky.. Priatel chcel na narodeniny mrkvovu tortu, tak mu mamka jednu upiekla, ja som mu vsak slubila raw tortu, tak som ju vytvorila podla tohto navodu.. Bola neprekonatelna! Naozaj je to delikatesa:).. Mimochodom, paci sa mi, ako ma autorka nafoteny postup pripravy.. Urcite budem skusat aj dalsie recepty ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se povedlo :)
      Focení postupů už si vybírá svou daň - foťák je strašně opatlaný, nejhorší je, že to zalejzá až do objektivu :D

      Vymazat
  11. dnes sa chystám na tento recept :) ale nemám kešu do polevy ... ked ich nahradím mandlami bude to tiež mať takú polevovú konzistenciu ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kešu jsou po namočení právě krásně měkoučké a tvárné... Mandle všeobecně nejdou rozmixovat na tak jemno, aby udělaly krém.. To by musel být nějaký profi mixér nebo odšťavňovač (s nástavcem na oříšková másla), aby mandle dokázal rozemlít na pastu... Chuťově to třeba bude dobré, ale konzistence, bych řekla, bude hrubší...

      Vymazat
    2. Môžte mi poradiť, kde sa dá kúpiť agáve sirup? Recept vyzerá veľmi zaujímavo a rada by som ho vyskúšala. ďakujem za odpoveď-

      Vymazat
    3. Agáve sirup by měli mít v každé zdravé výživě, ale už jsem ho zahlídla i v Albertovi. Jinak ho můžete najít i v DM drogerii ;)

      Vymazat
  12. Čirou náhodou jsem najela na tyto stránky a jsou tu úžasné recepty. Jen se chci zeptat, čím nahradit např. ovesné vločky, které se v některých receptech objevují. Mám dietu bezlepkovou, bez-mléčnou a ještě jsem alergická na sóju. Děkuji za odpověď.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      No tak to je hezká kombinace...
      Je to jak který recept, někde se dá nahradit kukuřičnou krupicí, někde pohankovou moukou, někde jáhlami.. Kdyžtak na dotaz pod konkrétním receptem určitě zareaguji ;)
      Jinak už se snad dá sehnat i oves a ovesné vločky pro bezlepkáře.. Nevím, jestli v ČR, ale ve světě jsem o tom již slyšela...

      Vymazat
  13. Týká se to některých dezertů, např. meruňkové košíčky....nemohu ani ořechy, kakao, čokoládu, cukr, luštěniny, některé druhy zeleniny a ovoce, koření a spoustu jiných potravin a už hodně dlouho jsem nic nemlsala. Vymyslet pro sebe kombinaci jídla je prostě pech...A když se dívám na tak skvělé recepty, tiše tady polykám...., navíc, pokud už bych si "mlsla", tak mohu jen 0,25 g jako svačinku. Ale pochutnal by si i manžel a já bych alespoň zobla....A že je oves pro bezlepkáře?...to nevím, prostě je to oves a to bych si asi netroufla pozřít...., protože reakce jsou opravdu kruté ! Děkuji za odpověď Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, tak toho je opravdu hodně.. To si vůbec nedokážu představit.. To takhle máte už od malička, nebo se to s něčím rozjelo? (prášky, očkování,...)
      U těch košíčku bych nahradila jinými vločkami (pohankové, jáhlové), ale ve Vašem případě bych asi byla opatrná i co se týče pečení.. Protože proces pečení potraviny stahuje a to je to poslední, co lidé s podobným zatížením potřebují... Dají se dělat dobré nepečené dezerty z jáhel - já dělám často tak, že jáhly jen uvařím v jablečném moštu, ten nechám vyvařit a jáhly natlačím do formy. Nechám v lednici ztuhnout a mám z toho takový vlhký korpus. Na ten pak udělám buď nějaké ovocné agarové želé, nebo rozdusím hrušky se skořicí a rozinkama a každému dám na talířek kousek korpusu a na hulváta na to nakydnu toto rozvařené ovoce..
      Jíst hodně opatrně a třeba se to časem srovná a budete moct si dovolit více..
      Oves neobsahuje přímo lepek, ale lepku podobnou bílkovinu. Problém s ovsem je ten, že většina závodů zpracovává oves spolu s lepkovými plodinami - především pšenicí. A i kontaminace např. při sklízení stejným strojem je v případě celiakie klíčová.. Už jsou zemědělci, kteří zpracovávají výhradně oves, ale zatím jsem o tom slyšela asi jen v Americe..

      Vymazat
  14. Přesně ani nevím, co byl úplně hlavní spouštěč a s celiakií se prý člověk narodí...chřipka-40 teploty z toho astma a pak postupně kolaboval celý organismus, za necelý rok 9x antibiotika na různé záněty v těle - spousta operací, hlavně žilní... Pro mne asi hlavní spouštěč, že mě dietolog nutil jíst mléčné výrobky(na které jsem alerg. už jako dítě) a tvrdil, že je to jen v mé hlavě...následovaly průjmové koliky, které trvaly 5 let od mých 45 let a lékaři opět tvrdili, že je to psychického rázu! Zachránila mě před dvěma lety alternativní léčba a MUDr. z plicního, ale to už jsem si pomalu kupovala rakev....Bolí mě všechno v těle - to prý je stářím...nemohu spát atd. a i když jím to co mám, většinou je mi pořád špatně. Nutí mě jíst maso, které mi netráví, protože nesmím mléčné výrobky a luštěniny, takže to je pro mne zamotaný kruh, ale všichni lékaři v tom člověka nechají plácat a děj se vůle boží...všechno se svádí na psychiku. Proto jsem psala minule, že vymyslet pro mne kombinaci jídla je pro mne pech....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hrozný.. Na lékaře se vyprdněte, je to jen černá díra, kam stát pumpuje peníze. Člověku se dnes nesnaží pomoci, aby se uzdravil, ale tak, aby jim stále přinášel nějaký potenciál. Mě takovéto osobní příběhy velmi zajímají. Nechcete mi napsat spíše mailik, ať to tu nerozebíráme pod receptem? v.ethique@gmail.com

      Vymazat
  15. Místo vlašáků jsem dala mandle (na noc namočené) a i na vrch jsem dala nasekané mandle, protože mrkvový dort ze Starbucksu to také tak má a tak mi tam šly mandle víc než vlašáky. A místo čerstvé mrkve jsem dala jen dřeň z odšťavněné (hledala jsem nějaký recept, kde bych mohla odšťavněnou dřeň ještě využít) a dort je vážně úžásný, jen se po něm zaprášilo, vážně vynikající!! Jsem na syrové stravě teprve krátce a předtím jsem měla i ten ze Starbucksu a mohu říct, že tento je ještě daleko lepší! A také má zachované všechny vitaminy a enzymy! Super super super :-) Děkuji mockrát za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jsem moc ráda, že vzbudil takové nadšení :) Jako využití dřeně je to také super nápad ;)

      Vymazat
    2. Zrovna jsem tu hledala jestli lze vlašáky nějak nahradit, protože na ně mám alergii - tak jsem moc ráda, že to jde i z mandlí, rozhodně se na to v nejbližších dnech vrhnu, jen sehnat agave sirup :-) Díky za recept i za mandlovou variaci :-)

      Vymazat
  16. O víkendu vytvořen a dnes ráno zmizel poslední kousek. Nádherně vláčný a příjemně sladký. Díky za inspiraci!! :)
    Vlašáky jsem dala napůl s mandlemi a plátky mandlí jsem i posypala. Určitě zase zopakuji.
    Mějte se fajn a těším se na další recepty!! Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vám vydržel celkem dlouho ;) S mandličkama bude určitě taky vynikající :)

      Vymazat
  17. Prosim vas,ja nepozru rozinky.Nejaka zajimava,popripade odzkousena alternativa?Treba brusinky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych šla asi do datlí.. Ty jsou krásně sladké.. Brusinky jsou přeci jen trpké (pokud nejsou doslazované) a nevím, jestli by byl dortík dobrý...

      Vymazat
  18. Včera jsem zkoušela mrkvový dort, protože má dcera nesnese jiné oříšky než lískové a vlašské, rozhodla jsem se kešu na polevu nahradit slunečnicovými semínky. Vycházela jsem z vašeho komentáře, že kešu jsou po namočení měkké a snadno rozmixovarelné na krém, ale mandle ne. Tak mě napadlo, že toto by mohla splňovat i slunečnice. Povedlo se a bylo to výborné! Manžel nemá citrónové polevy rád, ale tahle poleva mu moc chutnala. Takže kdo má stejný problém a nemůže kešu, neklesejte namysli a jděte do slunečnice. :-) Díky za vaše supr recepty, už jsem jich vyzkoušela 6 a na další se chystám. Výborná inspirace. Už jsem měla pocit, že vařím stále stejná jídla, díky vám opět experimentuju a je to fajn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Díky za info :) Je pravda, že slunečnice mě nenapadla čistě z pokrytecky-estetického hlediska :D Ale chuťově je pravda, že to může být OK ;) Příště to taky zkusím, přeci jen, slunečnice je finančně příjemnější :)
      Děkuju za milá slova a těší mě, že Vám recepty přináší svěží vítr do kuchyně :)

      Vymazat
    2. Slunečnice je prima nápad, protože kešu není NIKDY raw. Stejně to platí i o agáve sirupu, není raw ... a dá se skvěle nahradit medem :-) Eva

      Vymazat
    3. Je pravda, že opravdu RAW kešu ořechy se v ČR téměř sehnat nedají... Jinak takové existují, jsou ručně loupané a velmi drahé - kolem tis. za kg. Popravdě, nejsem RAW blázen, takže mi nevadí, že kešu nejsou "truly RAW". Ono i když si člověk za ty opravdické RAW zaplatí, nepodporuje hezkou věc - dřeň mezi ořechem a slupkou je jedovatá a ty lidi chudáci to loupou ručně, a to také podporovat nechci. Za mě radši neRAW. Ale nikde se to neřeší, všechny restaurace nabízejí dezerty z kešu a je jim fuk, jak byly loupané.. U agáve sirupu je pár značek, které trvdí, že jejich sirup je RAW, ale také o tom pochybuji.. Teploty zpracování kořenu agáve neumožnují, aby byl výsledný produkt RAW, leda by sbírali opravdu jen vyteklou mízu, ale zase - nedoplatili bychom se...
      Myslím, že všeobecně se za RAW jídla považují taková, která nebyla vařena, pečena, pasterizována, atd. Neživost kešu ořechů a agáve sirupu dle mého názoru řeší jen opravdoví nadšenci ;)

      Vymazat
  19. Dobrý den, mohu se zeptat, jaký je sirup z agáve? Korpus jsem sladila datlovým sirupem a do polevy raději dala světlý třtinový cukr, protože datlový sirup hodně barví do hněda a má poměrně výraznou chuť, kvůli tomu už ho ani nedávám do rostlinného mléka. Přemýšlela jsem, že ho zkusím nahradit právě tím z agáve, který se pohybuje ve stejné cenové relaci, ale nikde jsem nenašla zmínku, jak chutná. Vegani jím často nahrazují med, dá se to k němu chuťově přirovnat, nebo je mu to podobné jen vzhledem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chuťově je sirup z agáve velmi neutrální ;) Je to zkrátka jen sladké, nic mi to nepřipomíná... Proto ho využívám do takovýchto různých polev, bonbónu atd. Výživově to sice zrovna výhra není, ale jednou za čas se to nezblázní ;)

      Vymazat
  20. a dá se nějak nahradit kokosový olej? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, nevím o ničem, co by se chovalo stejně jako kokosový olej :O

      Vymazat
  21. Prosím, můžu tu mrkev nastrouhat? Nahrubo? Mám jen tyčový mixér, tím bych to pak dodělala se zbytkem věcí... Chci to udělat synovi k prvním narozeninám, a tak se ještě chci zeptat, jestli můžu dort "zvednout" tím, že zdvojnásobím ingredience, jakože aby to drželo pohromadě.
    Přece jen, aby z dortu něco mělo 10 lidí :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych neměla mixér, tak to asi nastrouhám spíš na jemno... Hrubé struhadlo je hrubé až moc... Myslím, že i z dvojnásobku by měl držet po kupě, ale ty ostatní suroviny budou muset být hodně najemno.. Pokud by to nedrželo, můžete to zkusit "zahustit" pomletými ovesnými vločkami nebo chia semínky s trochou vody a sirupu ;)

      Vymazat
  22. Ahoj, mám trochu hloupý dotaz - dají se vlašáky nahradit lískovými oříšky? Mám jich doma totiž fůru a ráda bych něco ukuchtila...Co bohužel nemám, je zkušenost s děláním podobných dobrůtek, tak nevím, jestli to bude moc rozdíl, když použiju jiné oříšky,,,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dají, jen to bude mít jinou chuť... ale myslím, že i tak to bude dobré ;)

      Vymazat
  23. Úžasné! Vyrobila jsem dnes, a je to jednoduché, rychlé, chuťově omračující a ani není potřeba extra výkonný mixér. Nechápu, že jsem tenhle recept neobjevila dřív! Tisíceré díky!

    OdpovědětVymazat
  24. Myslíte že je dobrý nápad nahradit cca polovinu vlašáků v korpusu oves.vločkami? Nejsem raw fanatik, klidně bych je i opražila :) Těch ořechů se mi tam zdá už moc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi klidně můžete, jen to bude mít jinou konzistenci. Vločky hodně sají, tak možná bude třeba přidat nějakou tekutinu, nevím, nezkoušela jsem :o

      Vymazat
  25. A ještě prosím jeden dotaz - když toto množství šoupnu do 18cm formy, nezbortí se mi ty vrstvy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dortík má jen jednu vrstvu - tu mrkvovou a pak polevu ;) Takže nemá co se zbortit :)

      Vymazat
  26. Vcera jsem dort udelala, dnes vyzkousela....a je VYNIKAJICI! :-) Svezi, chutny, zdravy...cela nase rodina si na nem pochutnava. Nemela jsem rozinky, proto jsem je nahradila brusinkama a myslim, ze jsem tim vysledny efekt nepokazila. Opet Vam musim podekovat za vynikajici recept! Vcera jsem na veceri pripravila take placicky z naklicene Adzuki fazolky...a byly na jednicku! :-) DIKY! Dada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, jsem moc ráda, že chutná, jak dortík, tak placičky :)
      Přeji krásný den :)

      Vymazat
  27. Zrovna listuji Pravým domácím časopisem č. 5/2015 a narazila jsem tam právě na tenhle Tvůj recept i s tou Pavlovův-reflex-spouštějící fotkou :) Jinak Tvůj blog se mi moc líbí, chodím sem pro inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :)
      To je pro mě nová informace, ani mi nedali vědět, že to použijí... Ale tak hlavně ať recept slouží pro dobrou věc, že?
      Hezký den :)

      Vymazat
  28. " Ale pamatujte, jsou to samé ořechy, ovoce a sirup, takže si ukrojte opravdu jen francouzskou porcičku. Zde se hraje na kvalitu a ne na kvantitu."
    To je právě ten důvod, že RAW dorty jsem ještě nezkoušel (ale chystám se) - jsou to samé ořechy a ve výsledku máte hromadu tuku a cukru, což není nejlepší kombinace. Jako kousíček určitě neuškodí, jenže já jsem ten typ, co by to hned po zhotovení CELÉ zkonzumoval.... jsem hold vysazený na sladké a různé pamlsky, takže stále váhám. Musím mít skálopevnou krutopřísnědokonalou kázeň, abych si dal jen ždibec a nepodlehl svému ohavnému chtíči a nesežral dortík hned a celý :-)
    Úžasná inspirace, DĚKUJI!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, tohle období, kdy se nemůžu "dožrat" mám už naštěstí za sebou a umím si vychutnat jen tu malou porci :)
      Na tohle je nejlepší naplánovat dort, když má přijít nějaká návštěva, to na Vás potom zbyde jen ten kousíček a nebude Vás dále svádět ;)

      Vymazat
  29. Dobrý den,
    dnes jsem udělala synovi k druhým narozeninám a za nás super!
    Bohužel jsem jen dala trochu víc kokosového oleje (neb jsem ho měla v lednici, tedy tuhý, a neodhadla jsem správně lžíci) a je to na chuti trochu znát a ubrala na agávovém sirupu, což znát naopak nebylo, sladký byl i tak dost. Ale moc dobrý i pro odpůrce rozmáchaných rozinek, jako jsem já :) Díky.

    OdpovědětVymazat
  30. Ahojky, tak už rok a půl koketuji s RAW stravou a dnes jsem ukuchtila svůj první pokrm dle Vašeho receptu. Přidala jsem více kořen, více kokosu (měla jsem čerství) a ubrala jsem vlašáky. Také jsem do těsta dala maličko kokosáku, aby těsto lépe ztuhlo a výsledek je výtečný. Děkuji za inspiraci. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)