sobota 26. října 2013

Salát z červené řepy

Neměla jsem v plánu uveřejňovat recepty na saláty, protože je většinou podle žádného receptu nedělám. Prostě tam zeleninu od oka nakrájím, udělám nějakou tu zálivku a hotovo. V poslední době jsme si ale oblíbili salát z červené řepy, o který by byla škoda se s vámi nepodělit.

O prospěšnosti červené řepy jste si již mohli přečíst v receptu na Carpaccio z červené řepy. Pokud jste dávali pozor, tak víte, jak je dobré červenou řepu konzumovat syrovou. Mám si vás vyzkoušet proč? Správně, aby se zachovala kyselina listová a my byli krásní a forévr jang.

Ano, mám slabost pro tahini pastu. Vím to o sobě a vůbec se za to nestydím. Cpala bych jí všude. Do omáček, do salátů, do sladkostí, sladký dresing, slaný dresing, jen tak si s ní polít ovoce. Dokonce už jsem se sháněla po nějakém velkém balení, protože už teď máme doma celou armádu skleniček od tahini (nějaký tip?). Že si mám zkusit vyrobit domácí? Nějaké vyšší síly mi domácí tahini nepřejou, protože jsem se nikdy nedomixovala do tak hladké konzistence, abych s ní byla spokojená a mohla používat tak, jak jsem zvyklá. Díky mé slabosti pro tahini pastu nejspíš její výrobci nikdy nezbankrotují. Tento odstaveček by vám měl naznačit, že tahini nebude chybět ani v dnešním salátku.


Salát z červené řepy
(4 porce)

Suroviny:
2 střední řepy
1 - 2 polévkové lžíce ume-octa
2 polévkové lžíce citronové šťávy
1 čajová lžička tymiánu
4 polévkové lžíce tahini pasty
4 polévkové lžíce vody
1 polévková lžíce sirupu z agáve
nastrouhaný křen nebo křenové listy na ozdobu


Postup:
  1. Řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubo.
  2. K nastrouhané řepě přidejte umeocet, tymián a rukama řádně promačkejte. Pozor, barví to, takže pokud se chystáte po salátku někam do společnosti, vemte si na pomoc potravinovou rukavici.
  3. V hrníčku si smíchejte tahini s vodou, citronovou šťávou a sirupem. Nejdříve bude zálivka vypadat jako by se srazila, ale vydržte a míchejte dokud nedosáhnete krásné krémové konzistence.
  4. Zálivku přidejte k řepě a zamíchejte. V hrnečku si můžete nechat pár lžiček zálivky na ozdobu.
  5. Salát můžete ozdobit nastrouhaným křenem, křenovým listem a lžičkou zálivky (pokud jste si nějakou oddělili)

7 komentářů:

  1. tak jsme dnes vytvořili jen s tahini, tymiánem a trochou daikonu, aby to mohl i prcek. Chutnalo moc. Tahini je zázrak a doma urobený :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Tak domácí výrobu tahini trochu závidim... Já nejsem s domácím tahini spokojená :(

      Vymazat
  2. V arabských obchodech (v Praze třeba v Galaxy halal food v Opletalce, ve Farahu v Myslíkově nebo Kebabu na Národní) seženeš velké balení tahini - 800gr za výhodnou cenu, není teda v biokvalitě, ale je dobré (nejlepší je zn. Durra http://www.ebay.de/itm/Durra-Sesampaste-Tahin-Tahini-Tahine-400g-/151144122778 )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za echo ;) Bohužel jsem z Liberce.. Já kupuji ve skleničkách od Naturalu Jihlava, je takové hodně tekuté a olejové.. Vyhovuje mi ale více než takové to tuhé, jako má třeba Rapunzel...

      Vymazat
  3. Ty Vaše recepty miluju! Nikdy jsem syrovou řepu nemohla, přišla mi odporná, ale tento salát i carpaccio z červené řepy mi chutnají strašně moc. Co jsem salát zkusila, dělala jsem si ho pak asi čtyři dny po sobě a s carpacciem, které právě dojídám to vidím podobně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Řepa je super zelenina, zvláště teď v zimě a na jaře. Také jedeme na tomhle salátku, občas k němu ještě přistrouhám mrkev :)

      Vymazat
  4. Dobrý den přeji,
    pročítala jsem recepty na tahini, v miferu mi to připadá složité. Osobně všechna semínka (i dýni, ostropestřec, mák, len...) melu v tříštivém mlýnku na kávu a je to na prach během několika vteřin. Pak je možné smíchat prášek s olejem. Je to sice na menší množství, ale jde to tak rychle, že proces klidně několikrát zopakuji. Alča

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)