pátek 30. srpna 2013

Dýňové müsli tyčinky

Müsli tyčinky zrovna moc často nedělám, pouze když vím, že budu dlouho na cestách a nebudu mít možnost se nikde najíst. Takže taková předem naplánovaná pracovní cesta je na využití müsli tyčinek úplně ideální. Navíc se tyčinky dají krásně schovat do kabelky a když je vytáhnete k svačině, nepůsobí až tak podezřele jako např. jáhlová kaše :)
Když probrouzdáte zahraniční stránky, je zcela na denním pořádku používat do pečení dýňové pyré. Je úplně úžasné, těsto nám přirozeně nasládlá chuť dýně trošičku osladí a dodá krásně oranžovou barvičku. A teď máme čas dýní, takže hurá do toho. Klasické dýňové pyré se připravuje tak, že dýni rozpůlíte, vyjmete semínka a šoupnete do trouby asi na 190°C a necháte 40 minut, dokud dýně nezměkne. Po vyndání z trouby pouze rozmixujete a hotovo. 
Já jsem si tento tradiční postup trošičku upravila, protože co si budem povídat, každé zapnutí trouby něco stojí. A když se to dá udělat jinak, s podobným výsledkem, tak proč topit pánu bohu do oken... Kdyby se hned potom daly do trouby rovnou péct ty tyčinky, tak neřeknu ani slovo. Ale protože musí být pyré vychladlé, je to opravdu zbytečné použití trouby. Proto jsem zvolila variantu, uvařit dýni v troše vody a rozmixovat. Do dýňového pyré jsem dále přidala kokosové mléko, které nám to celé krásně zjemní. Pravděpodobně budou tyčinky dobré i bez něj, ale sami asi víte, že kokosové mléko každý pokrm povýší minimálně o jeden level. 
Upozorňuji předem, že se vám tyčinky mohou zdát méně sladké. K oslazení jsem použila pouze datle, ale nikdo vám nebrání si přidat sladidlo dle chuti. Ale těm, kteří mají chuťové buňky čisté takováto sladkost plně postačí. 


Dýňové müsli tyčinky
(celý plech bylo asi 22 tyčinek)

Suroviny:
500 gramů dýně nakrájené na kostičky
200 ml vody
1/4 čajové lžičky soli
100 gramů sušených datlí
200 ml kokosového mléka
300 gramů ovesných vloček
100 gramů rozinek
2 polévkové lžíce chia semínek
2 polévkové lžíce lněných semínek
50 gramů kokosu
50 gramů goji
50 gramů neloupaných mandlí
2 čajové lžičky skořice


Postup:
  1. Dýni nakrájejte na malé kostičky a dejte do hrnce. Podlijte malým množstvím vody, přidejte sůl a vařte nějakých 20 minut do změknutí. Až se bude dýně trochu rozpadat, přilejte kokosové mléko, opláchnuté datle a povařte ještě pět minut. Odstavte a ponorným mixérem dokonale rozmixujte. Nechte vychladnout.
  2. Do nožového mixéru dejte část vloček - asi 200 gramů a rozmixujte na mouku.
  3. Do studeného dýňového pyré přisypte vytvořenou ovesnou mouku, 2 čajové lžičky skořice, mandle, rozinky, goji, kokos, chia a lněná semínka, promíchejte a nechte půl hodinky odstát.
  4. Nyní do těsta přidejte zbylé nerozmixované ovesné vločky a rukama zapracujte.
  5. Troubu předehřejte na 180°C.
  6. Těsto vyklopte přímo ne pečící papír, přiklopte ho druhým pečícím papírem a vyválejte do obdelníku. Placka by měla být vysoká asi 1,5 cm.
  7. Sejměte vrchní pečící papír a spodní papír i s plackou přeneste opatrně na pekáč. Na pekáči nožem nakrájejte požadované rozměry müssli tyčinek.
  8. Dejte péct na nějakých 30 - 40 minut, dokud nebudou tyčinky nazlátlé.

2 komentáře:

  1. Jakou mají tyčínky trvanlivost? Žádnou, protože jsou jistě výborné a hned se snědí. A v případě, že je dobře schovám ;-) ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že jsem je dělala jen jednou, ale myslím, že týden dva by mohly ;) U nás vyhrávají spíše sladové musli tyčky, jak jednoduchostí přípravy, tak trvanlivostí :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)