neděle 25. srpna 2013

Polévka z červené řepy s křenem

Zdravá, rychlá a relativně levná polévka. Co víc si přát do chladného večera. Loňský podzim a zimu jsem jí dělala snad dvakrát do týdne. Natolik jsme si jí zamilovali. A řepa opět začíná růst, tak je třeba oprášit staré a osvědčené recepty :)
Dnes jsem si žádné povídání nepřipravila, protože o červené řepě jsem psala již v minulém receptu, tak abych vás nenudila stejnými informacemi. Pokud máte přeci jen zájem si o červené řepě znovu přečíst, můžete tak učinit zde.


Řepová polévka s křenem
(4 porce)


Suroviny:
1 červená řepa
3 mrkve
150 gramů červené čočky
horký vývar nebo voda
sůl
1/2 čajové lžičky tymiánu
1 čajová lžička provensálského koření

ume ocet
citrónová šťáva
nastrouhaný křen
opražená slunečnicová semínka na posypání


Postup:
  1. Řepu a mrkev oloupejte, nastrouhejte nahrubo a dejte do hrnce. Přidejte trochu soli, tymián a provensálské koření, zalijte horkým vývarem nebo vodou, tak aby byla všechna zelenina ponořená a přiveďte k varu.
  2. Až se bude řepa s mrkví vařit, propláchněte červenou čočku a přidejte jí do hrnce. Zamíchejte, přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni 15 - 20 minut.
  3. Hrnec odstavte a polévku tyčovým mixérem dokonale promixujte. Přidejte asi 2 - 3 polévkové lžíce ume octa, promíchejte a ochutnejte. Mějte na paměti, že ume ocet není jen kyselý, ale také slaný. Takže pokud bude dost slané, ale málo kyselé, přidejte citrónovou šťávu. Pokud málo slané i kyselé, přidejte ještě trochu ume octa.
  4. Polévku podávejte posypanou nastrouhaným křenem a opraženými semínky.

4 komentáře:

  1. Polevka je vyborna. Nedavno jsem delala podobnou z pecene repy a musim rict, ze tve polevce se zdaleka nevyrovna. Po dnesni hodine bikram yogy absolutni life-saver :) Dekuju*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, super, že se povedlo ;) Z pečený řepy nedělám z jednoho prostýho důvodu - je mi líto zapínat troubu, tak to většinou řeším takhle :)

      Vymazat
  2. Byla dnes na oběd, moc dobrá! Díky za recept. Trochu mě vždy mrzí jak ta krásná fialová barva zoxiduje (i přes to, že jsem vařila se zakrytou pokličkou) a tak jsem si říkala, že možná příště zkusím dát pár kapek citronu před vařením řepy. Máš s tím zkušenosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že chutnalo... Barevná změna se určitě dá ovlivnit citrónem, ale zrovna u vařené řepy mi to nikdy nevadilo, tak s tím žádnou zkušenost nemám :) Myslím, ale, že se tím nic nezkazí, takže by to za pokus stálo ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)