neděle 25. srpna 2013

Polévka z červené řepy s křenem

Zdravá, rychlá a relativně levná polévka. Co víc si přát do chladného večera. Loňský podzim a zimu jsem jí dělala snad dvakrát do týdne. Natolik jsme si jí zamilovali. A řepa opět začíná růst, tak je třeba oprášit staré a osvědčené recepty :)
Dnes jsem si žádné povídání nepřipravila, protože o červené řepě jsem psala již v minulém receptu, tak abych vás nenudila stejnými informacemi. Pokud máte přeci jen zájem si o červené řepě znovu přečíst, můžete tak učinit zde.


Řepová polévka s křenem
(4 porce)


Suroviny:
1 červená řepa
3 mrkve
150 gramů červené čočky
horký vývar nebo voda
sůl
1/2 čajové lžičky tymiánu
1 čajová lžička provensálského koření

ume ocet
citrónová šťáva
nastrouhaný křen
opražená slunečnicová semínka na posypání


Postup:
  1. Řepu a mrkev oloupejte, nastrouhejte nahrubo a dejte do hrnce. Přidejte trochu soli, tymián a provensálské koření, zalijte horkým vývarem nebo vodou, tak aby byla všechna zelenina ponořená a přiveďte k varu.
  2. Až se bude řepa s mrkví vařit, propláchněte červenou čočku a přidejte jí do hrnce. Zamíchejte, přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni 15 - 20 minut.
  3. Hrnec odstavte a polévku tyčovým mixérem dokonale promixujte. Přidejte asi 2 - 3 polévkové lžíce ume octa, promíchejte a ochutnejte. Mějte na paměti, že ume ocet není jen kyselý, ale také slaný. Takže pokud bude dost slané, ale málo kyselé, přidejte citrónovou šťávu. Pokud málo slané i kyselé, přidejte ještě trochu ume octa.
  4. Polévku podávejte posypanou nastrouhaným křenem a opraženými semínky.

5 komentářů:

  1. Polevka je vyborna. Nedavno jsem delala podobnou z pecene repy a musim rict, ze tve polevce se zdaleka nevyrovna. Po dnesni hodine bikram yogy absolutni life-saver :) Dekuju*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, super, že se povedlo ;) Z pečený řepy nedělám z jednoho prostýho důvodu - je mi líto zapínat troubu, tak to většinou řeším takhle :)

      Vymazat
  2. Byla dnes na oběd, moc dobrá! Díky za recept. Trochu mě vždy mrzí jak ta krásná fialová barva zoxiduje (i přes to, že jsem vařila se zakrytou pokličkou) a tak jsem si říkala, že možná příště zkusím dát pár kapek citronu před vařením řepy. Máš s tím zkušenosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že chutnalo... Barevná změna se určitě dá ovlivnit citrónem, ale zrovna u vařené řepy mi to nikdy nevadilo, tak s tím žádnou zkušenost nemám :) Myslím, ale, že se tím nic nezkazí, takže by to za pokus stálo ;)

      Vymazat
  3. Ta kombinace zní určitě fajn. Je to taková podzimní, zemité, přesně do téhle doby, kdy je venku zima a člověk má chuť si udělat něco dobrého. Škoda, že já si na to můžu zajít tak maximálně do restaurace. Předěláváme teď kuchyň, vlastně celý byt. Zrovna se u nás řeší vzduchová neprůzvučnost. Moc nevím, co to je, ale SVJ si to vymyslelo. No, je to zajímavé, co vám budu povídat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)