středa 30. října 2013

Raffaello kuličky

Dnes jsem si připravila recept, na který budete potřebovat jen tři suroviny. Ano, čtete správně. I z pouhých třech surovin se dá vykouzlit dobrota, za kterou se nebudete muset stydět i před tou nejnáročnější návštěvou.
Už jste si určitě všimli, že kokos je součástí podezřele mnoha receptů. Přiznávám, jsem kokosomil. A to až do takové míry, že si kokos sypu z pytlíku rovnou do pusy a lžičkou dlabu kokosový olej. Ani žádnou úpravu nepotřebuju. Když se mě zeptáte, čeho bych se dokázala vzdát, jestli kokosu nebo čokolády (což je v mém případě téměř Sophiina volba), odpověď bude čokolády. Kokosu se nevzdám!  Never ever :) 

Když jsem poprvé dělala kokosové máslo a ochutnala, hned mi to připomělo Raffaello. Tak proč nezkusit udělat právě to?
Druhou surovinou je pufovaný amaranth. Všem rýpalům dopředu sděluji, že jsem si vědoma, že tato úprava obilovin není nejlepší. Ano, vím, že proces pufování mění strukturu bílkovin a že pro tělo to není nic dobrého. Ale jednou za čas udělám vyjímku a amaranthové perličky koupím. Vlastně je mám vždy ve spíži jako pojistku, na kterou se sahá jen v případě největší nouze.

Pokud máte dobrý hrnec se silným dnem, můžete si amaranth vypukat sami. Je to mnohokrát levnější a určitě i šetrnější způsob než pufování za použití vysoké teploty a tlaku. Jde o to hrnec správně rozpálit. Řádně rozpálený je tehdy, když kápnete do hrnce vodu a kapka bude tancovat a kutálet se po dně. Poté nasypte 1 - 2 lžíce amaranthu, zakryjte pokličkou hrncem třeste ze strany na stranu, aby se nic nepřipálilo. Celé by to mělo trvat asi patnáct sekund. A protože musím zkusit všechno, už mám za sebou i toto. A upřímně? Radši občas amaranth koupím. Stálo mě to několik (desítek?) spálených dávek, zasmrděnou kuchyň a bordel všude. Sice by se pár dávek použít dalo, ale rozhodně to nebyly ty krásné (rozuměj světlé) kuličky, které známe. Ale ti, kteří rádi experimentují, můžou mrknout na video a vyzkoušet! Našla jsem pouze videa, kde to dělají na pánvi a ne v hrnci a úplně mě bolí oči když vidím, jak jim to z té pánve všude lítá... Nezapomeňte mi nechat komentář, jak vám to šlo :)

 
Doplnění: Tak už jsem přišla na to, kde jsem dělala chybu. Měla jsem hrnec příliš rozpálený. Musí být rozpálený natolik, aby po dně tancovala kapka vody, ale ne tak, aby zrnka hnedka spálil... Já mám na sporáku 12 možností tepla a nedělám naplno, dělám na 8. Nechám dlouho rozpálit, dám pár zrníček amarantu a zkouším. Pokud se hned připálí, je to špatně. Když vychytáte správnou teplotu, přidávejte vždy po 1-2 lžících amarantu, zaklopte pokličkou, sundejte hrnec ze sporáku a třeste ve vzduchu. Vypukaný amarant přesypte do misky, hrnec dejte zpět na sporák, nechte půl minutky nabrat teplotu a proces opakujte tolikrát, dokud nebudete mít potřebné množství vypukaného amarantu. Vypadá to složitě, pár dávek určitě spálíte, ale jak se to vychytá, je to celkem rychlovka. A věříte, že mě to i baví?



Raffaello kuličky

Suroviny:
200 gramů bio kokosu (bio nutné - viz článek zde)
40 gramů pufovaného amaranthu
5 polévkových lžic agáve sirupu
Postup:
  1. Nejdříve si udělejte kokosové máslo. Bio kokos nasypte do nožového mixéru a nechte mixovat, dokud nedostanete tekuté máslo. Trvá to přibližně deset minut. Během mixování ale dopřejte vašemu mixéru chvíli oddech, přeci jenom, není na takovou zátěž zvyklý. Klidně mixování párkrát na několik minut přerušte, nechte vychladnout a pak znovu do práce.
  2. Máslo přendejte do mísy a nechte chviličku odstát a vychladnout.
  3. K máslu přidejte agáve sirup a zamíchejte. Máslo se jakoby srazí a bude tužší.
  4. Přidejte pufovaný amarant a rukama vše dokonale promíchejte.
  5. Kuličky tvořte navlhčenýma rukama. Vždy vezměte trochu hmoty a pořádně stlačte do kuličky. Nestažte se dělat válením, kuličky by se rozpadly.
  6. A nyní už jen dát na nějakou tu hoďku do lednice.
P.S.: Skvělý tip i na vánoční cukroví!

42 komentářů:

  1. Raffaello kuličky naprosto zbožňuji! :))
    Amarant ani agáve sirup jsem ještě nikdy nejedla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, kuličky vždycky hrozně rychle zmizí :D
      Jinak amarant je super věc, stejně jako quinoa obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, takže se jedná o plnohodnotnou bílkovinu. Oproti quinoe je amarant levnější, protože roste skoro jako plevel.. Na chuť si člověk musí zvyknout, ale u tohoto pufovaného to není nic tak hrozného ;)

      Vymazat
  2. Já jím taky kokos klidně lžící přímo ze sáčku :) A tuhle jsem ho přisypala i do dušené kapusty...a nebylo to zlé :) Takže kuličky určitě vyzkouším, na Vánoce by byly skvělé.
    Pufovaný amarant jsem už kdysi zkoušela, když jsem na něj narazila na nějakém zahraničním blogu. Sice jsem se bála, že buď vyhoříme nebo ty kuličky skončí všude jen ne tam, kde měly, ale dopadlo to dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem žabař, kokos do kapusty jsem ještě nezkoušela :D
      To je supr, že se daří, dá se na tom ušetřit balík! Mně ten amarant prostě nejde, nevim, jestli jsem taková nešika, nebo je na to potřeba plyn... My máme indukci... Možná tomu dám ještě šanci, až budu mít náladu na uklízení :)

      Vymazat
    2. Já to zkoušela na základě tohohle postu: http://www.edibleperspective.com/home/2012/7/23/popped-amaranth-cereal-puffmaranth.html a nějak to vyšlo. Máme taky indukci, mít doma plynový sporák, tak asi už nikdy nic neuvařím :)

      Vymazat
    3. Tak tam píšou, že když se amarant pořád pálí, tak že je dno moc rozpálený... Někde jsem narazila na video, kde dali vždy jen špetku amarantu, aby viděli, jestli se pálí a je správná teplota... A když měli správnou, dali toho tam víc... Možná to ještě zkusím, to by bylo, abych na to nepřišla :D Díky

      Vymazat
  3. No s kokosem jsem na tom uplne stejne, at uz cerstvy kokosovy orech, nebo ten z marketu, suseny, tuk, mliko..... v jakymkoliv mnozstvi kazdej den :D na Huromu aj odstavnuju ty hnedy kokosovy orechy, a ta drt z toho je taky mnamka,... o tom kremu co se vystavi ani nemluve. tuk kupuju od Tropicai 2,5kg kyblicek, luxusni, jinak ho ma jeste pan Jarda Zajíček ze zdravi-az za paradni cenu(1000 ml je 480,-Kč plus dobírka.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, to jsem ráda, že nejsem jedinej závislák :D Uvíznout na ostrově kde rostou kokosy by nevadilo, že? :D
      Tropicai je super značka, já kupuju u nás ve zdravý výživě Rapunzel - 400 ml za 195,-, což je taky krásná cena :)

      Vymazat
  4. o jakém krému mluvíte od firmy Tropicai nebo Rapunzel - to už je přímo kokosový krém nebo kokosový tuk ? a šel by kokos rozmixovat v obyčejném mixéru - mám ještě ETU, nemám Hurom :-( Betka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvily jsme o kokosovém oleji ;) Ale ten se v kuličkách nevyskytuje... Já si myslím, že u kokosu ani tak nezáleží na výkonu mixéru jako na kvalitě kokosu... Bio kokos je krásně mastný a máslo z něj jde umixovat za deset minut... Kolikrát jsou starší mixéry lepší než nové výstřelky :) Jen mu dopřejte přestávky, ať se chudák moc nezadýchá ;)

      Vymazat
  5. úžasný recept... akorát koulení mi ne a nejít. Tak jsem natlačila do silikonové formy na pečení sušenek (drobné kytičky od Tescomy) a paráda, po chvilce v lednici jsem vyklopila a nic se nerozpadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Krásně jste si poradila :)
      Chce na to trochu přitlačit, to je pravda... A nekoulet, jen jaksi v rukách "uňahňat" :)
      Jinak ono je to také o tom, jak dobře je máslo umixované, pokud je spíše tužší a s většími kousky (není dokonale umixované), je dobré přidat trochu kokosového oleje ;)

      Vymazat
  6. Éthique, mohla bych se Vás zeptat, jestli nemáte nějaké tipy na další použití kokosového másla? Konkrétně v rámci raw. Lámu si hlavu nad nej kombinacemi s (jakým?) ovocem, případně i s ořechy - a Vy, jako kokosová odbornice, mi jistě poradíte!! :o)
    Jinak Vám děkuji za skutečně inspirativní stránky! Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jéje, kokosové máslo bych cpala všude :D
      Většinou v receptech na různé raw cheesecaky, kde jse základem kešu hmota a je v receptu kokosový olej pro ztuhnutí, tak ten se dá nahradit povoleným kokosovým máslem ;)
      Nebo kokosové máslo smíchat s trochou sirupu a sušeným ovocem a nechat v lednici ztuhnout na bonbony.. Nebo mám v receptech matcha bonbony - to je jen kokosové máslo, matcha čaj, citronová kůra a agáve ;)
      A ještě tip (ten se chystám zfotodokumentovat a udělat recept) - kokosové máslo smíchat s nepraženým kakaem a agáve sirupem a nechat ztuhnout na čokoládu/bonbóny ;)

      Vymazat
  7. Vyborne mlsani, moc dekuji (nejen) za tento recept. Amaranth se mi nepodarilo sehnat, tak jsem ho nahradila jahlami a agave sirup javorovym sirupem. Kulicky jsem nakonec obalila v kokosu. Nejsou tak krasne, jako ty Vase, ale chutnat snad budou nejen me rodine. Moc se mi libi, ze se u kazdeho receptu naucim i neco noveho o surovinach. A diky Vam jsem zacala klicit ;), Vas blog je velmi inspirativni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jáhly jste vařila nebo je "vypukala"? To bych také totiž jednou chtěla zkusit... :)
      Děkuju moc, vždycky člověka nakopne, když mi někdo napíše, že je blog velkou inspirací :)
      P.S. Krása je relativní, hlavně že chutná :)

      Vymazat
    2. Koupila jsem uz hotove jahlove pukance. Jelikoz jsem vypalovala nove porizenou troubu, nechtela jsem riskovat s dalsim potencialnim zdrojem smradecku ;). Ja se ale bojim i uprazit sezam na tahini, takze nedostatek odvahy byl mozna hlavnim duvodem...

      Vymazat
    3. Pravda, pukanců v troubě bych se také bála :o jinak sezam na tahini se dá opražit i na pánvi ;)

      Vymazat
  8. To jsem se asi spatne vyjadrila ;D. Nechtela kombinovat smradek valici se z trouby se smradem valicim se z panve ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Raffaello kuličky výborné.

    Při mixování kokosu se mi sice podařilo zničit mixér, ale už měl své odslouženo, tak to nemrzí to tolik.. Navíc mám slíbený na vyzkoušení Kenwood, tak se začínám těšit na vaření s pořádným mixérem :).

    Jak se pokazil mixer, tak jsem kokos ani nestihla domixovat, kuličky nešly tvarovat, ale podle rady tady v diskusi jsem přidala trochu kokosového oleje a natlačila do formiček a výsledek byl úžasný. Jednička s hvězdičkou a navíc celkem rychlovka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správná žena si musí umět poradit, i když uvaří mixér :D

      Vymazat
  10. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, myslíte, že by byla kombinace kokosové máslo smíchané s holandským kakaem a agáve sirupem "jedlá" jako nanuky? Zatím jsem neměla odvahu to zkusit. :) Děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jedlé by to bylo, ale asi hodně tuhé zbytečně moc tučné na zmrzlinu :o To spíše jako polevu - potřít (polít) tím nějakou dřeň nebo tak... ;)

      Vymazat
  11. Dobrý den, máte moc hezký a inspirativní blog. Chtěla bych se zeptat, jaký používáte při vaření mixér/food procesor. Ve starších příspěvcích jsem našla, že jste si kupovala nový, tak jestli se vám na přípravu ořechových másel a mlék osvědčil. Ráda bych si nějaký dobrý také pořídila. Předem moc děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem na blogu několikrát na tuto otázku odpovídala, tak si dovolím zkopírovat ;)
      Mám tento: http://kuchynske-roboty.heureka.cz/bosch-mcm-4200/
      Ještě před rokem bych tvrdila, že to není ono, že s ním spokojená nejsem a chci lepší, ale teď, když mám porovnání s dalšíma dvěma až třemi mixéry tento Bosh doporučuji. Poměr cena/výkon je asi nejlepší. Nádoba s noži s přestávkami zvládne oříšková másla, i kokosové máslo a koktejlový mixér udělá jemná smoothie nebo pohankové kaše.. Vlastně všechny recepty, které mám na blogu dělám s ním ;)

      Vymazat
  12. Pufovaný amaranth jsem nesehnala, tak jsem se jej rozhodla vypukat sama. Je to opravdu jen o cviku, hrnec musí být dost rozpálený a hlavně pokud se hned po vypukání kuličky nevysypou, začne to slušně smrdět :D Ale zadařilo se. Akorát mi hmota konzistenčně dle receptu nevyšla (stále se to vůbec nelepilo), musela jsem přidat více kokosového másla a ještě rýžový sirup (osvědčilo se - méně sladí a více lepí). Nejvíce mi snad chutnala hmota při dělání kuliček, po ztuhnutí v lednici jsou chuťově dost tučné. Přemýšlím, že bych je příště něčím odlehčila, napadají mě asi jen rozmixované kešu ale nevím, zda by hmota držela pohromadě. Tedy kdyby tam převažovalo kokosové máslo, tak by to teoreticky pohromadě držet mělo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to o cviku, jeden čas už jsem uměla vypukat půl pytlíku amaranthu a bez nějakých větších připálenin :) Chce to vychytat teplotu, já hodně rozpálím, pak nasypu asi tak lžíci amaranthu, přiklopím pokličkou a třesu - už nedávám zpět na sporák, jinak se mi připálí, hned vysypu, nechám zase chvíli rozpálit a jedu dál :)
      Rýžový sirup je dobrý nápad, určitě je to lepší řešení než agáve! A to jak výživově, tak i množstvím, příště to také zkusím s ním :) Asi jsem měla lépe namixované kokosové máslo a proto mi šlo s hmotou pracovat...
      Kešu místo části kokosu přidat můžete, jen nevím, jestli to mixér zvládne umixovat tak dohladka, ale pokud ano, tak jak píšete, by to teoreticky pohromadě držet mělo ;)

      Vymazat
  13. Děkuji za recept, dnes jsem kuličky dělala a opravdu velice připomínají rafaelo a navíc je to docela jednoduché. Zatím
    jsem tam dala agávový sirup, i když vím, že není nic moc, příště vyzkouším ten rýžový.
    Milá ethique, chtěla bych Vám moc poděkovat za Vaše stránky, zatím každý recept, co jsem vyzkoušela,
    tak byl bezva žravý a povedl se :) Škoda, že nejste moje kámoška, tak ráda bych k Vám chodila
    ochutnávat dobroty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že recepty chutnají a daří se :) Díky, že zkoušíte ;)
      S těma dobrotama u nás doma je to čím dál tím horší :o

      Vymazat
  14. Dobrý den, dnes jdu vyzkoušet váš recept. Zjistila jsem ve vašem článku, že je třeba používat biokokos, aby se rozmixoval na krém. To jsem nevěděla a kupuji normální kokos super hyper, jak píšete :-). Pro dnešek to tedy doženu kokosovým olejem. Můžete mi, prosim, napsat nějaký tip, jaký kokos příště koupit? Díky moc :-). Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bio kokos mají v každé zdravé výživě ;) Uvidíte, že až zkusíte, už tu vysušenou super hyper hmotu nekoupíte ;)

      Vymazat
  15. Stacilo by amarant jen uvarit?Urcite to zkusim,rafaelo miluju:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nene, pokud by byl amaranth uvařený, byla by z toho taková kejda :o

      Vymazat
  16. Stacilo by amarant jen uvarit?Urcite to zkusim,rafaelo miluju:-)

    OdpovědětVymazat
  17. tak toto se mi fakt nepovedlo :( použila jsem rýžový sirup, jinak vše dle návodu, naštěstí jen z poloviční dávky :D jakmile jsem do směsi dala amarantové pukance, udělaly se mi z kokosové hmoty tvrdé cucky a pustilo toolej. Při mačkání kuliček mi olej protékal mezi prsty... kde mohla být chyba prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná bylo toho sirupu moc? Neměl o hodně jinou teplotu než máslo? Když se máslo domixuje, je teplé a když se přidá sirup např. z lednice, logicky se to srazí... Nic jiného mě nenapadá :o

      Vymazat
    2. tak nakonec to nebylo až tak zlé, po ztuhnutí to drží pohromadě a hlavně chutná :) příště (a že určitě ještě udělám) víc pohlídám teplotu, děkuji

      Vymazat
    3. právě, hlavně že chutná ;) Nebo zkuste ubrat na amaranthu, on každý je jinak objemný - ten kupovaný je pufovaný tlakem a vysokou teplotou a nabyde více než když si ho člověk udělá sám doma ;)

      Vymazat
  18. Máte prosím vyzkoušenou trvanlivost? Musí být v lednici? A dá se místo kokosu takto použít třeba sezam, slunečnice, lískáče?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě uchovávat v lednici, mimo lednici by nemusely držet tvar :o sezam, slunečnici i lískové ořechy můžete přidat, ale základem by mělo být kokosové máslo, protože to má schopnost tuhnout a drží kuličky pohromadě. Máslo ze sezamu (tahini), slunečnice, lískových oříšků - i kdyby se podařilo umixovat, neztuhne a bude i v lednici tekuté ;)

      Vymazat
  19. ahoj, výroba pufovaného amarantu je ze syrového, přes noc namočeného? díky a pěkný den

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář.
Pokud Vám neodpovím, neznamená to ignoraci, ale jednoduše jsem Váš komentář přehlídla. Nebojte se napsat znovu ;)